Heineken kopen op de dip?

22 september 2017 - 20:20u

 Heineken kopen op de dip?

Sinds de verkoop van een fiks pakket aandelen Heineken bekend werd, is het aandeel met zo'n 5 procent gedaald. Wat zeggen de guru's: oppikken?

Fomento Economico Mexicano (Femsa) verkocht een belang van circa 5 procent in Heineken. De verkoop leverde 2,5 miljard euro op. Femsa kreeg de aandelen toen Heineken in 2010 de biertak van de Mexicanen kocht. Femsa, dat nu nog een belang van 8,6 procent in Heineken heeft, benadrukte dat de verkoop niet gezien moet worden als een gebrek aan vertrouwen in de toekomst van de Nederlandse bierbrouwer.

L'Arche Green, het investeringsbedrijf van de familie Heineken, koopt voor maximaal 200 miljoen euro aandelen Heineken Holding zodat de familie de controle over het bedrijf behoudt. L'Arche Green bezit momenteel ruim 51,7 procent van de aandelen Heineken Holding. Heineken Holding bezit 50,005 procent van de aandelen Heineken.

Guru's

Eén guru ziet de daling als een kans om de aandelen Heineken wat goedkoper in te slaan. Investec noemt het aandeel Heineken het  meest aantrekkelijke in de wereldwijde biermarkt. De Zuidafrikaanse bank heeft een koopadvies op de bierbrouwer met een koersdoel van 105 euro. 

Investec vindt iedere koerszwakte van Heineken een koopmogelijkheid. Volgens deze guru is het profiel van de, na AB InBev, grootste bierbrouwer ter wereld met de focus op premium merken en een goede geografische spreiding momenteel het meest aantrekkelijk en is de balans van de brouwer sterk.

Risico

Minder positief is Credit Suisse. De Zwitserse bank ziet vooral risico's. Deze guru verwacht niet dat de relatie tussen Femsa en Heineken zal verslechteren aangezien de verkoop is ingegeven door een tijdelijk belastingvoordeel. Maar het geeft volgens Credit Suisse wel aan dat de investering van Femsa in Heineken "financieel gedreven is en niet strategisch".

Daarbij ziet deze guru als een groot risico dat Heineken de exclusiviteit voor de verkoop van bier in Mexicaanse Oxxo-winkels van Femsa in 2020 verliest. Dan loopt de huidige exclusiviteitsclausule af. Credit Suisse verwacht niet dat Heineken het belang van Femsa zal afkopen, maar de flexibiliteit op de balans liever zal aanwenden om een actieve rol te kunnen blijven spelen in de consolidatie binnen de sector. Credit Suisse handhaafde het advies Underperform met een koersdoel van 83 euro. Kortom, vrijwel gelijk aan de huidige koers van 83,70 euro dus.

Hoger

De andere guru's hebben hun advies na de verkoop van de aandelen niet aangepast. Vrijwel allemaal hebben ze een koersdoel dat hoger ligt dan de huidige koers met adviezen om te Houden of te Kopen.

Zo heeft ING sinds de publicatie van het halfjaarresultaat het advies om te Houden maar ligt het koersdoel van 86 euro een paar procent boven de huidige koers. Deze guru is positief over de regionale spreiding, de premium portefeuille en mogelijkheden voor kostenbesparingen bij Heineken. De reden waarom het aandeel niet op Kopen staat is dat het dit jaar al fiks is gestegen, beduidend meer dan de andere bierbrouwers. Blijkbaar is de huidige daling niet voldoende om dat advies nu al te herzien.

Het hoogste koersdoel is van Bryan Garnier dat op termijn een koers verwacht van 101 euro.
Berenberg Bank zit het laagste met een houdadvies en een koersdoel van 82,30 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be