Vopak voorlopig niet aanbevolen

28 augustus 2017 - 07:18u

Vopak voorlopig niet aanbevolen

Aan de dalende koers van Vopak te zien, gaat de olie niet in prijs stijgen in de nabije toekomst. Heeft 's werelds belangrijkste guru het fonds daarom op Verkoop staan?

Vopak draait het beste als de grootste handel ter wereld, de oliehandel, verwacht dat de prijs van olie flink gaat stijgen. Dan worden de tanks van het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf ter wereld tot de nok gevuld met goedkope olie in afwachting van hogere prijzen. Maar zelfs nu in de VS, als gevolg van de superstorm Harvey, een deel van de productie en raffinage stil ligt, lijkt de prijs van olie niet substantieel omhoog te willen.

Dat is te zien in het tweede kwartaal van Vopak dat werd gekenmerkt door zogenaamde backwardation. Oftewel: de spotprijzen zijn hoger dan de prijzen die worden afgegeven voor leveringen in de toekomst. In dezelfde periode een jaar eerder was er juist nog sprake van contango, waarin de futures aangeven dat leveringen in de toekomst voor een hogere prijs zullen gaan.

Cijfers

Vandaar dat vorige week het Rotterdamse bedrijf de winstprognose voor dit jaar naar beneden moest bijstellen. Eerder dit jaar ging Vopak nog uit van een brutobedrijfsresultaat gelijk aan dat van 2016 van 822 mln euro. Maar het bedrijf gaat nu uit van een 5% tot 10% lager brutobedrijfsresultaat.

Met name in de tanks in Rotterdam werd veel minder stookolie opgeslagen dan in voorgaande jaren. Daarnaast zijn er extra kosten voor investeringen en negatieve wisselkoerseffecten. De activiteiten in Azië en het Midden-Oosten voldeden aan de verwachtingen, die in Noord- en Zuid-Amerika waren zelfs beter dan verwacht.

Dat het bedrijf desondanks vertrouwen heeft in de toekomst blijkt uit het feit dat het concern blijft investeren in uitbreidingen van tankterminals in het buitenland. Vopak kondigde aan de terminal in het Maleisische Pengarang te gaan uitbouwen en ook in Canada, Brazilië en Canada wordt geïnvesteerd.

Guru's

IEX analist Nico Inberg geeft op IEX Premium aan dat de koers van Vopak voorlopig niets te zoeken heeft boven de 40 euro. Op dit moment doet de koers rond de 36 euro.

Inberg over de tegenvallende resulataten: "Dat betekent dat de winst per aandeel flink onder de verwachtingen uit gaat komen. De eurodollar staat momenteel (1,175) flink hoger dan eind 2016 (1,05). Over 2016 behaalde Vopak een (geschoonde) wpa van €2,56.
Dat zal voor 2017 eerder uitkomen richting €2,25 - €2,30. Vopak was al niet heel goedkoop, maar de verlaagde verwachting voor geheel 2017 maakt het er niet veel beter op."

Verkoop

En 's wereld toonaangevende guru Goldman Sachs heeft het fonds nog altijd op Verkoop staan. Na de presentatie van de halfjaarcijfers vorige week werd het koersdoel verlaagd van 38 naar 35 euro. Goldman Sachs verwacht dat de winst van Vopak gaat dalen in 2017 en 2018. Dat omdat de druk op de bezettingsgraad van de opslagterminals, waar in het tweede kwartaal sprake van was, tot in 2018 zal aanhouden.

Ook na de recente koersdaling noemt deze guru de huidige waardering van Vopak nog steeds niet aantrekkelijk.

Kopen

Dat ziet Credit Suisse heel anders. Deze analist heeft weliswaar het koersdoel verlaagd van 50 naar 46,50 euro, maar handhaafde een onveranderd Outperform advies. De lagere bezettingsgraad was geen verrassing maar had een groter effect op de winstgevendheid dan deze guru eerder had voorzien.  

Vopak gaf aan dat op korte termijn de vooruitzichten niet zullen veranderen en verlaagde daarom de outlook voor 2017 naar een bezettingsgraad van ongeveer 90 procent en een EBITDA die 5 tot 10 procent lager zal uitkomen dan in 2016. Reden voor Credit Suisse om de taxaties aan te passen en tevens iets minder optimistisch te zijn voor de resultaten na 2017.

Houden

KBC Securities noemde de resultaten ongeïnspireerd en handhaafde het advies te Houden met een koersdoel van 40 euro dat toch nog zo'n tien procent boven de huidige koers ligt.

De tweede kwartaalresultaten waren onder verwachting en de guidance wijst op een verdere verlaging van de taxaties, aldus deze guru. KBC ziet bovendien in de komende jaren geen aanzienlijke aanjager van de groei. En de bijdrages van de nieuwe capaciteit waarin nu wordt geïnvesteerd zullen pas gaan meetellen in de winst vanaf 2019 of 2020.

In een advies van voor het halfjaarresultaat verlaagde ING Equity Research het koersdoel van 46 naar 42 euro en het koopadvies is vervangen door een houdadvies.

ABN AMRO herhaalde het koopadvies voor Vopak een dag voor de publicatie van de halfjaarcijfers. Het koersdoel werd gehandhaafd op 52 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be