Guru's: koers Boskalis kan omhoog

20 augustus 2017 - 08:02u

Guru's: koers Boskalis kan omhoog

Het is voor elk wat wils in de drie recente adviezen van de guru's na de publicatie van de kwartaalcijfers van Boskalis: Kopen (1), Houden (1) en Verkoop (1).

De analisten zijn het er evenwel over eens dat zowel de resultaten als de outlook van het tot maritieme dienstverlener uitgegroeide baggerbedrijf teleurstellend zijn. Toch liggen hun koersdoelen duidelijk hoger dan de huidige koers van Boskalis.

In de eerste helft van 2017 daalde de omzet van Boskalis van 1.171 miljoen naar 1.093 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 1.138 miljoen euro. Het leverde een bedrijfsresultaat (EBITDA) op van 225 miljoen euro, tegen 318 miljoen euro een jaar eerder. Analisten mikten op een daling tot 234 miljoen euro. 

De nettowinst, aangepast voor impairment-lasten, bedroeg 75,1 miljoen euro. De consensus was 78 miljoen, in vergelijking met een winst van 148 miljoen euro in de eerste helft van 2016.

Kortom allemaal net iets minder dan verwacht door de analisten.

Outlook

Ook de outlook - een vergelijkbare winst in het tweede halfjaar - werd door de guru's als teleurstellend ervaren.

Boskalis voorziet dat het 'gemengde marktbeeld ook voor de komende periode zal aanhouden'. Bij Dredging & Inland Infra ziet de baggeraar voor de korte termijn 'een redelijk werkvolume'. Bij Offshore Energy zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar minder gunstig met lagere werkvolumes en druk op de bezetting en marges. Bij Towage zijn de marktvolumes 'relatief stabiel' en deze zullen naar verwachting van Boskalis niet substantieel veranderen in het tweede halfjaar.

Dit jaar worden investeringen van circa 250 miljoen euro verwacht, exclusief acquisities. Dit zal Boskalis uit de eigen kasstroom financieren. De financiële positie van Boskalis is volgens het concern 'zeer solide' en de solvabiliteit is verder toegenomen tot 62,6 procent.

Overname

De resultaten zullen op korte termijn niet verbeteren door de overname van de directe concurrent van Fugro, Gardline Group, voor circa 40 miljoen Britse pond. Die aankoop vond plaats na de verkoop van het resterende belang in Fugro dat niet wenste overgenomen te worden door Boskalis. En voordat het iets oplevert kan nog jaren duren, gezien de niet florissante marktomstandigheden in de sector van het bodemonderzoek.

De guru's zijn dus niet bepaald enthousiast over de cijfers maar hun koersdoelen liggen stuk voor stuk hoger dan de huidige koers van Boskalis van 28,30 euro.

Guru's

Hoewel het advies van Theodoor Gilissen in Guruwatch wordt gekenschetst als verkopen,  omschrijft de bankier zelf het advies als Niet aanbevolen met een koersdoel van 30 euro. Een advies van mei dat Theodoor Gilissen deze week herhaalde. Let wel Boskalis doet op dit moment ruim 28 euro dus ligt al dik onder dit koersdoel.

Volgens NIBC, het voormalige SNS bank, presteerde Boskalis in de eerste helft van 2017 slechter dan verwacht en is ook de outlook teleurstellend. Dat terwijl Boskalis ook nog eens 15 miljoen euro aan reorganisatiekosten voorziet, die door de analisten nog niet zijn meegenomen in hun taxaties.

Positief was de ontwikkeling van het orderboek. Het lijkt er, volgens deze guru, op dat de baggermarkt de bodem achter zich heeft gelaten, na een dramatisch 2016. En Boskalis is 'altijd erg conservatief in zijn outlook', aldus de guru. NIBC handhaafde het Houden advies met een koersdoel van 30 euro.

Fors hoger

Ook KBC Securities had betere resultaten verwacht. Volgens de analist deed de baggertak het evenwel beter dan voorzien, met daarbij ook nog eens een 'veelbelovende' orderinstroom. Daarentegen waren de prestaties bij offshore 'veel zwakker' dan voorzien. KBC noemde de outlook teleurstellend, te weten 13 procent lager dan de toch al conservatieve consensus van 173 miljoen euro nettowinst.

KBC Securities handhaafde het Accumuleren advies met een fors hoger koersdoel van 37 euro.

ING Equity Research hanteert een Houden advies met een op 5 juli van 31,50 naar 30 euro verlaagd koersdoel.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be