ING groeit rustig door

5 augustus 2017 - 07:52u

ING groeit rustig door

Er is geen guru die ING Groep op Verkoop heeft staan. De meest recente aanbevelingen zijn Kopen (8) en Houden (5).

Kortom, als u ze al hebt, zit u volgens de analisten goed met uw aandelen in de grootste bank van Nederland. Maar om ze op deze koers nog aan te kopen? 

Het hoogste koersdoel voor ING Groep is 18,50 van S&P Global en het laagste koersdoel is 15,40 euro van Exane BNP Parisbas. Wie had dat gedacht toen bij de aanvang van de Grote Recessie minister Wouter Bos tien miljard in ING moest steken om de bank op de been te houden. De contraire beleggers die toen in het aandeel zijn gestapt voor rond de twee euro, zijn nu spekkoper met een koers van tegen de 16 euro. 

Cijfers

Zoals het hoort bij een goede bank waren de cijfers die ING deze week presenteerde vrijwel als verwacht. Er waren pluspunten en minpunten maar al met al laat de bank mooie groei zien. Het belangrijkste is dat ING hoger dan verwachte inkomsten uit fees en provisies binnen haalde van 714 miljoen euro terwijl de guru's op 614 miljoen euro hadden gerekend. De stijging vond plaats in alle segmenten, maar vooral in de markten waar ING een sterke internetpositie heeft, dus buiten Nederland en België. De meeste analisten hadden niet verwacht dat de zakenbank de sterke fee-inkomsten van het voorgaande jaar zou kunnen herhalen.

De nettowinst ING steeg met 6 procent van 1,30 miljard naar 1,37 miljard euro, waar analisten vooraf hadden gerekend op een vlak resultaat.

Guru's

De meeste guru's lieten hun koersdoelen zoals ze waren maar KBC Securities niet. De Belgische bank verhoogde het koersdoel van 16 naar 16,50 euro, met handhaving van het Houden advies. Dit bleek uit een woensdag gepubliceerd rapport.

KBC noemt de cijfers beter dan verwacht, dankzij veerkrachtige marges, een sterke groei van de fee-inkomsten en lager dan verwachte voorzieningen voor oninbare leningen. De lichte stijging van het percentage probleemleningen hangt samen met een aantal individuele dossiers en wijst volgens ING niet op een algehele verslechtering van de kredietkwaliteit, aldus de analist. KBC verhoogde de winstverwachting voor ING met ongeveer 2 procent. Ondanks dit optimisme handhaaft de guru het Houden advies vanwege onzekerheid over de houdbaarheid van de rentebaten op de langere termijn. 

Margedruk

Minder positief is Credit Suisse met een houdadvies en een ongewijzigd koersdoel van 15,50 euro. De Zwitserse bank heeft zijn winstramingen voor 2018 en 2019 met een procent neerwaarts bijgesteld na de kwartaalcijfers, op grond van lagere verwachte rente-inkomsten en hogere operationele kosten. 

De lager dan verwachte rentebaten en hogere kosten werden afgelopen kwartaal nog gecompenseerd door meevallende fee-inkomsten, oninbare leningen en een vastgoeddeal. Maar volgens Credit Suisse is deze trend niet houdbaar.

De druk op de rentebaten wijst op meer margedruk dan voorzien en dat terwijl ING de spaarrente in enkele markten nog kon verlagen. Daarom verlaagde deze guru de verwachte rentebaten en winst per aandeel voor 2018 en 2019 met een procent. Hij verwacht licht hogere personeelskosten bij de investeringen in IT-projecten. En kostenbesparingen in de Benelux lijken de hogere kosten bij de challenger- en groeimarkten en bij de zakenbank niet geheel te kunnen opvangen. 

De ramingen van de fee-inkomsten gingen juist met 6 procent omhoog voor 2017 en voor de twee jaar daarna met 3 procent, omdat particuliere klanten in de challenger- en groeimarkten meer commissies en fees binnenbrengen. 

Verder verwacht Credit Suisse aanzienlijk lagere voorzieningen voor oninbare leningen van 822 miljoen euro dit jaar, waar ING zelf nog zegt aan te koersen op 1 miljard euro.

Kopen

Jefferies handhaafde het koersdoel van 18,40 euro en het advies: Kopen. De cijfers zijn goed voor Nederland, België en voor de zakenbank en redelijk in de groei- en challengermarkten. De Amerikaanse zakenbank verwacht echter niet dat de resultaten tot een bovengemiddelde koersstijging zullen leiden, ook omdat Duitsland tegenvalt. 

De onderliggende winst voor belastingen van 1,99 miljard euro was 7 procent lager dan deze guru had verwacht, maar 8 procent hoger dan de consensusverwachting. Met name de fee-inkomsten en overige inkomsten zijn hoger dan verwacht, en ook de voorzieningen voor slechte leningen zijn 8 procent lager dan de consensus. De kosten zijn dan weer 1 procent hoger dan verwacht. 

Bij de Nederlandse retailbank viel de marge op spaarrente hoger uit dan voorzien, terwijl het leningenvolume tegenviel. De kosten daalden evenals de kredietvoorzieningen, die 4 procentpunt lager waren dan in het eerste kwartaal.

In België werd margedruk gecompenseerd door een hoger leningenvolume en hogere fee-inkomsten, terwijl voorzieningen voor slechte leningen zelfs een kwart lager uitpakten.

In Duitsland was het onderliggende resultaat 13 procent lager dan verwacht, terwijl de overige challenger- en groeimarkten aan de verwachtingen voldeden. Lagere kosten werden hier teniet gedaan door hogere voorzieningen voor slechte leningen. 

De zakenbank behaalde een 9 procent hoger dan verwacht resultaat, dankzij goede resultaten op de financiële markten ondanks het weinig volatiele marktklimaat. 

Houden

Goldman Sachs herhaalde het houdadvies voor ING maar wel met een koersdoel van 18 euro dat nog zo'n vijftien procent boven de huidige koers ligt. 

De andere guru's hebben de koersdoelen en adviezen gehandhaafd met als uitzondering Citigroup Smith Barney en Exane BNP Paribas.

Citigroup blijft bij het advies Kopen en verhoogde het koersdoel van 17,40 naar 17,50 euro. 

Exane BNP Paribas is het minst optimistisch van alle guru's met een houdadvies en een koersdoel dat van 16 naar 15,40 euro werd verlaagd.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be