Gaat Ahold Delhaize naar de haaien?

23 juni 2017 - 09:38u

Gaat Ahold Delhaize naar de haaien?

Er ging een dreun door de winkelwereld toen afgelopen vrijdag de Amerikaanse internetgigant Amazon de deur van de supermarkt opentrok.

De online reus gaat door de aankoop van de winkelketen Whole Foods de directe concurrentie aan met andere supermarkten in de VS waar Ahold Delhaize het grootste deel van haar omzet behaald. Heeft dat tot gevolg dat Ahold Delhaize naar de haaien zal gaan? 

Volgens IEX-guru Nico Inberg niet: 

"Er is een haai het aquarium binnengezwommen: Amazon betreedt de arena. Dat is slecht nieuws voor Ahold Delhaize. Maar het goede nieuws is dat Amazon met deze stap meteen aangeeft dat fysieke aanwezigheid onmisbaar is." 

Concurrentie 

Dus, hoewel de concurrentie zal toenemen, geeft het ook aan dat voedsel online verkopen niet lijkt te werken zonder de ondersteuning van echte winkels. De kwaliteit van voedsel is dermate belangrijk voor de klanten dat ze graag zelf hun voedsel willen keuren en kiezen. En dat is goed nieuws voor Ahold Delhaize.

Een andere conclusie is dat de timing van het samengaan van Ahold en Delhaize perfect is geweest. Hoe groter het bedrijf hoe beter de toenemende concurrentie het hoofd kan worden geboden. 

Het aandeel zakte na de bekendmaking zes dagen achter elkaar in koers, met in totaal zo'n 15 procent. Het doet nu rond de 16,50 euro. Is die koersdaling overdreven, volgens de guru's?

Kopen

De ING Bank denkt van wel. In een rapport deze week over Ahold Delhaize stelt de bank dat de zorgen over de moeilijke marktomstandigheden en toenemende concurrentie op de Amerikaanse markt overdreven zijn. De overlap tussen Ahold Delhaize, Kroger (winstwaarschuwing) en Whole Foods is relatief beperkt. Bovendien heeft Ahold Delhaize een leidende marktpositie met grote omvang. Het bedrijf laat verder solide operationele uitvoering zien en er kan worden geprofiteerd van synergievoordelen, aldus de bank. 

ING handhaaft dan ook het advies om te Kopen. Enige zorg is er blijkbaar toch want het koersdoel wordt wel verlaagd, van 26 naar 21 euro.

Opschudden

Ook KBC Securities ziet het niet zo somber in. De Belgische bank is van mening dat Ahold Delhaize zich prima staande kan houden in de uitdagende Amerikaanse markt, waar de onderneming twee derde van zijn omzet realiseert. 

Anderzijds is Amazon wel een serieuze speler met diepe zakken, die in staat is om de sector in Amerika op te schudden. Een eventuele impact zal volgens de analist echter pas op de middellange termijn merkbaar zijn.

KBC stelt dat de overlap tussen de activiteiten van Whole Foods en Ahold Delhaize in het noordoosten van Amerika vrij beperkt is. Whole Foods is meer een niche speler dan Ahold Delhaize en biedt een kleiner assortiment. 

De koersdaling valt verder te verklaren uit zorg over toenemende concurrentie in de VS doordat Aldi uitbreidde en Lidl zijn eerste tien Amerikaanse winkels opende in het hart van de thuismarkten van de supermarktketens van Ahold Delhaize. En daar kwam nog een fikse winstwaarschuwing bij van supermarktketen Kroger. 

Maar volgens KBC heeft Lidl geen sterke staat van dienst in Amerika, terwijl de problemen bij Kroger meer bedrijfsspecifiek lijken te zijn. 

Vandaar dat ook deze guru het advies tot Kopen handhaaft met een koersdoel van 25 euro.

Negatief

Société Générale reageert minder laconiek en verlaagt het koersdoel van 22 naar 18 euro, met als advies Houden. 

De Franse bank meent dat de overname van Whole Foods Market door Amazon.com 'een echte game changer' is. De concurrentie tussen Amazon en Wal-Mart zal toenemen en dat zal ook 'pijnlijke' gevolgen hebben voor de andere concurrenten. Hoewel de overlap tussen Ahold Delhaize en Whole Food beperkt is, voorziet deze analist een verdere verslechtering van de marktomstandigheden in Amerika, bijvoorbeeld door een prijzenoorlog. 

Société Générale denkt dan ook dat de marges van Ahold Delhaize in Amerika zullen dalen. Voor Ahold van 4,6 procent EBIT-marge naar 3,9 procent in 2020 en voor Delhaize van 4,3 naar 3,5 procent.

"Hoewel we er van overtuigd zijn dan Ahold Delhaize zijn synergiedoelstellingen van 500 miljoen euro zal halen, vrezen we dat de groep het merendeel van deze winsten weer zal moeten herinvesteren om het marktaandeel te beschermen", aldus de analist. Tussen 2017 en 2020 gaat de bank nu uit van een gemiddeld 9,5 procent lagere winst per aandeel.

Meer analisten verlaagden de koersdoelen. Het advies van het Franse effectenhuis Kepler Cheuvreux ging van Kopen naar Houden, en het koersdoel werd verlaagd van 21,70 naar 18 euro. Zakenbank HSBC verlaagde het advies van Kopen naar Houden, en zetten het koersdoel fiks omlaag van 26 naar 17,50 euro.

Kroger

De flinke winstwaarschuwing van concurrent Kroger raakt Ahold Delhaize niet direct maar geeft volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen wel aan dat 'de consumenten redelijk terughoudend blijven in Amerika'. 

Hij maakt echter de kanttekening dat Kroger kleinere marktaandelen heeft. Verder is Kroger ook behoorlijk actief in non-food, waar hevige online concurrentie bestaat. En tenslotte stuurt Kroger vooral op marktaandeel, waar Ahold Delhaize de focus heeft gelegd op winstgevendheid en vrije kasstroom, aldus Theodoor Gilissen Bankiers.

Van Beek schat dat circa 15 procent van Ahold Delhaize rechtstreeks met Kroger concurreert. De analist vindt het aandeel Ahold Delhaize ten opzichte van sectorgenoten laag gewaardeerd en houdt daarom Aanbevolen als advies met een koersdoel van 23 euro.

Overname

Analisten van Bernstein noemen een fusie tussen Ahold Delhaize en zijn Amerikaanse concurrent Kroger een mogelijkheid om de toenemende cocurrentie het hoofd te bieden. Het fusiebedrijf zou de tweede supermarktketen van het land worden, na Wal-Mart. De bank merkt wel op dat het management van Ahold Delhaize mogelijk tegen een samengaan met Kroger is. Zij sluiten daarom een vijandig bod niet uit.

Ahold kan zich momenteel nog beschermen tegen een vijandige overname. De Stichting Ahold Continuïteit heeft een optie om preferente aandelen te bemachtigen. Die optie verloopt eind volgend jaar. Ahold zette verlenging van de optie vorig jaar op de agenda voor de AVA. Maar nadat het invloedrijke Glass Lewis de aandeelhouders adviseerde om tegen verlenging te stemmen, schrapte Ahold het voorstel. 

Het is onduidelijk of dat definitief is. Topman Dick Boer recent: "Er is veel discussie over beschermingsconstructies. Maar het is nu niet aan de orde voor ons. Het is iets voor 2018."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be