Guru's: voorzichtig met Philips Lighting

18 juni 2017 - 08:09u

Guru's: voorzichtig met Philips Lighting

Ondanks een tegenvaller kort na de introductie heeft Philips Lighting uiteindelijk ruimschoots aan alle verwachtingen van de beleggers voldaan.

Zo ruimschoots dat op dit moment de adviezen van de analisten over vrijwel de hele linie wat naar beneden worden bijgesteld. Zo zette ING deze week het advies van Kopen op Houden vanwege de sterke stijging van de koers dit jaar. 

In oktober vorig jaar, na de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, zakte Philips Lighting met 8 procent omlaag. Het aandeel stond weer in de buurt van de introductiekoers van 20 euro. Maar daarna is het allemaal meer dan goed gekomen voor de beleggers van het eerste uur. Het techaandeel is één van de grote winnaars van dit jaar met een koersstijging van bijna 50 procent.

Debuut

Sinds het debuut op het Damrak, ruim een jaar geleden, is het fonds zelfs met 65 procent gestegen. In de Midkap heeft alleen Air France-KLM het beter gedaan. Met een beurswaarde van nu circa 5,2 miljard is Philips Lighting na GrandVision het grootste fonds in het middensegment.

De opmars van het aandeel begon in februari maar zette sterk door na de bekendmaking van de resultaten over het eerste kwartaal. De omzet was weliswaar wat gedaald maar de winst gestegen. En het lichtbedrijf kondigde aan te verwachten dat over geheel 2017 de omzet zal stijgen. Verder maakte Philips Lighting bekend dat het ruim een miljoen aan eigen aandelen gaat inkopen. Iets dat beleggers altijd wel zien zitten omdat het de winst per aandeel verhoogd.

Nerveus

De stijging heeft beleggers en guru's nerveus gemaakt. Zo zakte het aandeel begin  deze week met 6 procent omdat Citigroup een verkoopadvies afgaf. Volgens de Amerikaanse zakenbank zou Philips Lighting als alles goed gaat maximaal 35,90 euro per aandeel waard zijn. In dat beste scenario zou: de omzet uit de traditionele lampen minder dalen dan verwacht, de LED-lampen fors beter gaan verkopen, de winstgevendheid in de andere divisies omhoog gaan en er veel geld vrijkomen dat niet langer in oude lampenfabrieken hoeft te worden gestoken. 

Citigroup denkt echter niet dat Philips Lighting dit perfecte scenario waar kan maken en zette daarom het koersdoel op 27,50 euro met het advies Verkopen. 

Houden

Daar kwam ING eind deze week nog bij. Op de korte termijn ziet deze guru geen ontwikkelingen die de koers van Philips Lighting verder omhoog kunnen stuwen. Enige verdere verbetering van de groei en het rendement zou uit de professionele markt moeten komen en die vertoont tekenen van zwakte. Vandaar dat de bank het advies van Kopen naar Houden verlaagde met een hoger koersdoel van 35 euro.

Het aandeel heeft volgens ING sinds de beursgang een sterke reeks achter de rug. Maar dit is nu wel wel zo ongeveer ingeprijsd en daarom adviseert de analist om winst te nemen. 

Ook Kempen & Co verlaagde vorige week het advies van Kopen naar Houden.  Het koersdoel ging wel omhoog naar 34 euro. Deze guru meent eveneens dat het voorlopig wel even over is met de koersstijging van het lichtbedrijf. Ook al verhoogde Kempen de taxaties voor alle divisies van Philips Lighting.

Uitzondering

De uitzondering is niet de minste. Goldman Sachs handhaafde vorige week het advies om het aandeel te Kopen met een verhoogd koersdoel van 39 euro. Dat omdat 'de markt de winsttrend vanaf nu nog steeds onderschat'. Deze guru rekent op een globaal stabiele omzet in de komende vijf jaar, terwijl de marge verder kan verbeteren door het elimineren van indirecte kosten.

NIBC, het vroegere SNS Securities, ziet dat anders. Recent heeft deze analist zijn koersdoel van 23 euro herhaald met een, gezien de huidige koers opmerkelijk, advies van Houden. 

Morgan Stanley laat het fonds eveneens op Houden staan met een iets hoger koersdoel van 24 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be