Is Air France-KLM uitgestegen?

9 juni 2017 - 06:39u

Is Air France-KLM uitgestegen?

Air France-KLM is dit jaar ruim verdubbeld in waarde. Is er één guru die dat heeft zien aankomen?

Eentje maar?
Het antwoord is volmondig nee. Er was eind vorig jaar en begin dit jaar weliswaar één analist die adviseerde het aandeel te kopen. Maar die guru - UBS - had een koersdoel van 7,50 euro. En daar is Air France KLM al lang overheen gegaan met een koers van bijna elf euro. Alle andere guru's hadden het fonds op Houden of Verkopen staan, met fiks lagere koersdoelen van rond de 5 tot 6 euro. 

En ook nu zijn de meeste guru's - Exane BNP Paribas, Deutsche Bank, Kepler Cheuvreux, JP Morgan en Barclays  - nog negatief of terughoudend over een investering in het fonds. Alleen Société Générale en HSBC zijn positief met koopadviezen en hogere koersdoelen. Wel wat laat overigens aangezien deze koopadviezen dateren van eind mei begin juni, dus na de fikse koersstijging. 

Groei

De belangrijkste reden van de stijging is een sterke groei van het aantal passagiers in de luchtvaartsector en een substantiële verbetering van de resultaten bij Air France-KLM. Plus de olieprijzen blijven laag en terroristen lijken minder op de luchtvaart te mikken.

Blijft dat zo of loopt de stijging ten einde?

Het nieuws over de Europese luchtvaartsector blijft goed. Zo is het aantal vliegtuigpassagiers in Europa in april met ruim 14 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. En de kans dat die groei in de toekomst vooral naar Europese luchtvaartmaatschappijen zal gaan, is toegenomen. 

Deze week presenteerde de Europese Commissie een voorstel om vliegmaatschappijen van buiten de EU, die (financiële) steun van hun overheid krijgen, te beboeten of zelfs te verbieden op Europa te vliegen. Het gaat vooral om luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten zoals Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways.

Concurrentie

Dat is uiteraard positief maar gezegd moet worden dat de concurrentie  voor Air France-KLM niet alleen van buiten Europa komt maar bijvoorbeeld ook van een winstgevende low cost carrier als Ryanair. Met deze maatschappij kun je op bepaalde dagen voor 19 euro - schrijve negentien euro - van Keulen naar Dublin vliegen. Concurreer daar maar eens tegen op.

De vraag is of het aandeel nog aanzienlijk verder kan stijgen. Duidelijk is dat oude tijden van voor de Grote Recessie met koersen van rond de 40 euro voorlopig niet terug komen. Maar kan er nog wat bij, volgens de guru's?

Société Générale denkt van wel. Vorige week werd het advies op Kopen gezet met een koersdoel van 12 euro. De analist verwacht dat de winstgevendheid verder zal verbeteren door een stijging van de inkomsten per gevlogen kilometer. Ook verwacht deze bank dat de omzet kan stijgen met zo'n 100 miljoen euro.

Hoger

HSBC zit nog wat hoger met een nieuw koersdoel van 12,50 euro. De cijfers waren veel beter dan verwacht en de stabilisering van lage olieprijs is eveneens positief. Bovendien zal de luchtvaartgroep gaan profiteren van het vertrek van 1.700 werknemers. 

S&P Equity Research is niet negatief over het aandeel. De Amerikaanse indexbeheerder veranderde vorige week de beleggingsopinie van Verkoop naar Houden en heeft het koersdoel op 10,50 euro gezet.

Lager

De andere guru's voorzien lagere koersen. Deutsche Bank zit het laagst met een koersdoel van 4,60 euro. Deze analist verwacht slechts een marginale onderliggende verbetering van de gang van zaken. Het aandeel moet vanwege de balans en kostenpositie met een korting worden gewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten, aldus deze bank. 

Morgan Stanley heeft een koersdoel van 6,80 euro, JPMorgan Cazenove zit op 5,90 euro, Barclays op 6,80 euro en UBS verwacht een koers van 7,50 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be