Guru's: SBM Offshore attractief

1 juni 2017 - 10:48u

Guru's: SBM Offshore attractief

De meeste guru's blijven SBM Offshore koopwaardig vinden vanwege het geleidelijke herstel van de oliemarkt.

Uit de trading update van het eerste kwartaal eerder deze maand is gebleken dat SBM Offshore weer mee mag doen met tenders in de belangrijkste afzetmarkt Brazilië. Probleem daarbij is wel dat de dienstverlener in de maritieme offshore oliesector deze tenders niet mag winnen. Snapt u het nog? Wel inschrijven om de prijs te drukken en dan gaat de opdracht naar de Japanners, zo beschreef beurscommentator Durk Veenstra het treffend.

Uitzondering

Desondanks vinden bijna alle guru's het aandeel koopwaardig. De enige uitzondering is Standard & Poor's dat adviseert uit het aandeel te stappen. Maar ook het koersdoel (13 euro) van deze Amerikaanse kredietbeoordelaar ligt niet al te ver van de huidige koers vandaan van onder de 14 euro. Dus zwaar negatief is geen enkele guru over het fonds ondanks de aanhoudende politieke problemen in de belangrijkste afzetmarkt Brazilië.

Blijkbaar verwacht men op termijn een oplossing van het corruptieschandaal in Brazilië. Maar dat is gisteren bepaald niet dichterbij gekomen omdat nu ook de huidige president Temer steeds verder verstrikt raakt in corruptieschandalen. Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft beslotend dat Temer vragen moet beantwoorden van de federale politie. Daardoor wordt de kans reëel dat ook tegen hem een afzettingsprocedure zal worden gestart. De derde in de rij dus.

Als dat inderdaad gebeurt, kan het lang duren tot er een nieuwe regering is. En mogelijk zal die eerst de hele zaak opnieuw willen bekijken alvorens een regeling te treffen die SBM Offshore weer volledig toegang zal geven tot de Braziliaanse afzetmarkt. Kortom, onzekerheid troef.

Guru's

Toch handhaafde ING gisteren haar positieve advies voor SBM Offshore. Sterker nog, deze guru verhoogde het koersdoel van 17 naar 18,50 euro. 

"Hoewel de trading update saai was, gebeurt er veel op de achtergrond, behalve misschien in Brazilië", aldus deze guru. "De onderliggende activiteiten ontwikkelen zich gunstig, in afwachting van het definitieve investeringsbesluit voor de FPSO Liza en mogelijke andere opdrachten in het verschiet." FPSO's, Floating Production Storage and Offloading, zijn reuzentankers voor de opslag en verwerking van olie en gas op zee.

De analist ziet een geleidelijke herstel van de oliemarkt en verwacht daarom dat 2018 een duidelijk beter jaar gaat worden dan dit jaar. Voor 2017 stelde ING de verwachte winst per aandeel neerwaarts bij van 0,59 naar 0,31 dollar per aandeel. Voor 2018 en 2019 voorziet Mulder betere resultaten, met name omdat SBM Offshore in staat moet zijn de verliezen bij de divisie Turnkey om te buigen.

Tenders

NIBC heeft sinds 17 mei een koopaanbeveling op SBM Offshore en een koersdoel van 19,20 euro. Deze guru verwacht blijkbaar nog wel iets van de tenders waar het bedrijf aan mee mag doen. 

Zo heeft Petrobras SBM Offshore uitgenodigd om deel te nemen aan de tender voor het FPSO-project Buzios. Dit drijvende platform moet in 2020 operationeel zijn. Volgens NIBC is dit één van de tenders in Brazilië die SBM Offshore binnen kan slepen, omdat concurrenten als Bluewater en Bumi weinig ervaring hebben met een opdracht van deze omvang. Ook NIBC beseft dat het afhangt van het komen tot een schikking met Brazilië.

SBM Offshore gaf in februari bij de jaarcijfers aan te verwachten dat er dit jaar binnen de markt minimaal twee FPSO-projecten worden toegekend en maximaal zeven, hoewel dat laatste volgens het concern erg optimistisch gedacht is. Waar die projecten worden toegekend, wilde SBM Offshore destijds niet zeggen. 

Kopen

KBC Securities verhoogde na de trading update het koersdoel van 17,50 naar 19,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De gerapporteerde omzet van 420 miljoen dollar was conform de verwachting van deze analist, net als de nettoschuld van 3,1 miljard dollar.

In het algemeen zijn de orderperspectieven voor SBM Offshore wel positiever aan het worden, aldus KBC, en is het redelijk om te verwachten dat de order-intake dit jaar hoger ligt dan in 2016, hoewel het herstel trager verloopt.

De adviezen van guru's van voor het tussentijdse bericht staan allemaal op kopen. Canacord Adams Capital heeft een koersdoel van 20 euro, Theodoor Gilissen houdt het op 17,50 euro, Société Générale vindt SBM tot 17,40 euro koopwaardig en Barclays tot 17,10 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be