ArcelorMittal voorlopig geen pennystock

26 mei 2017 - 13:38u

ArcelorMittal voorlopig geen pennystock

Voor beleggers in ArcelorMittal, die niet goed hadden opgelet, was het vorige week juichen geblazen. Het aandeel verdrievoudigde in waarde.

Dat juichen verstomde snel toen bleek dat de eerder aangekondigde reverse split had plaatsgevonden en dat de koers die donderdag per saldo was gedaald. Veelal wordt een omgekeerde aandelensplitsing doorgevoerd om aan de status van pennystock te ontkomen. Zover was het nog lang niet bij ArcelorMittal maar het fonds behoort dit jaar wel tot één van de grootste verliezers van de AEX. Dat terwijl het aandeel in 2016 nog met afstand de grootste winnaar was. Kortom: is de reverse split een slecht voorteken voor de staalgigant?

De meeste guru's denken van niet. Vrijwel alle analisten hebben flink hogere koersdoelen voor het staalbedrijf. Alleen Barclays adviseert het aandeel te verkopen. 

Volgens Bloomberg ligt het gemiddeld koersdoel van alle guru's op 27 euro, flink hoger dan de huidige koers die net onder de 20 euro ligt. Dat is het grootste verschil tussen de werkelijke koers en de verwachtingen van de analisten in anderhalf jaar. Eind 2015 kregen de beleggers gelijk met de flink lagere prijs die ze voor het aandeel wilden betalen dan de koersdoelen van de analisten. Toen kelderden de staalprijzen door de dumping van goedkoop staal uit China en volgde het aandeel. 

Cijfers

De koersdaling dit jaar werd eerder deze maand sterk doorgezet na de publicatie van de op zich meevallende kwartaalcijfers. Er werd weliswaar wat minder staal verscheept maar door de hogere prijzen deed ArcelorMittal het beter dan de verwachtingen met een winst van 1002 miljoen dollar, tegen een verlies van 416 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toch sloot het aandeel 8% lager omdat het bedrijf de verwachtingen temperde en aangaf dat de staalexport vanuit China nog steeds een zorg blijft. Sinds februari is de prijs van ijzererts met meer dan 30% gedaald.

Guru's 

Als enige van de guru's heeft Barclays daarom het fonds op de verkooplijst staan met een koersdoel van 16,50 euro. Volgens de Britse bank is de opleving van de sector alweer voorbij. Nu wordt de markt, zoals de afgelopen jaren gebruikelijk, weer gedomineerd door overaanbod van goedkoop staal uit China. Daarom gaan de Europese staalprijzen dit jaar dalen. Omdat Barclays ook op lagere volumes rekent, zal de winstgevendheid van ArcelorMittal in de tweede helft van dit jaar gaan dalen.

Verder neemt de hoop snel af op een impuls voor de staalmarkt door de gigantische investeringen in infrastructuur en binnensteden die president Trump aankondigde. Dat omdat steeds duidelijker wordt hoe incapabel deze president is.

De rest van de guru's is desondanks redelijk positief. Ook de analisten die het fonds op Houden hebben staan, rekenen op een duidelijk hoger koersdoel voor dit jaar dan de huidige koers. Wel verlaagden veel guru's het koersdoel iets na de publicatie van de kwartaalresultaten.

Geruststellend

Berenberg Bank heeft een koopaanbeveling en een koersdoel van 34,50 euro. De Duitse bank noemde de resultaten, vooral gedreven door volumes, solide en de outlook 'geruststellend'.

En eerder deze week herhaalde Citigroup het koopadvies met een lager koersdoel van 28 euro. Norddeutsche Landesbank heeft eveneens een koopadvies met een lager koersdoel van 27 euro. Société Générale (kopen) verhoogde het koersdoel van ArcelorMittal naar 31,20 euro.

Houden

Eerder deze week verhoogde UBS het advies op ArcelorMittal van Verkopen naar Neutraal en het koersdoel ging omhoog van 17,10 naar 21,50 euro. Deze analist blijft negatief over de Europese staalsector, maar de staal- en ijzerertsprijzen zijn minder hard gedaald dan in december werd gedacht. Het is nog steeds te vroeg om in de sector in te stappen maar na de recente koersdaling van ArcelorMittal begint het aandeel wel in de buurt te komen. 

S&P Equity Research verhoogde na de cijfers het advies voor ArcelorMittal van Verkopen naar Houden met een ongewijzigd koersdoel van 21 euro. Deze guru voorziet meer omzet en hogere marges dan aanvankelijk gedacht gezien de beter dan verwachte resultaten in het eerste kwartaal. Ook positief noemt S&P het feit dat de verwachtingen voor 2017 worden gehandhaafd. ArcelorMittal verwacht dit jaar meer staal dan in 2016 af te leveren, geholpen door een lichte stijging van de vraag.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be