Guru's: koers DSM niet hoger

4 mei 2017 - 13:25u

Guru's: koers DSM niet hoger

Vrijwel alle analisten hebben deze week het koersdoel voor het chemieconcern uit Limburg naar boven bijgesteld na de presentatie van beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal van 2017. Gezien de belangstelling die buitenlanders tegenwoordig aan de dag leggen voor Nederlandse bedrijven, is het mogelijk dat DSM zijn hoge koersniveau voorlopig zal kunnen vasthouden. Maar alle guru's, op één na, verwachten geen substantiële verdere koersstijging.

Cijfers

Deze week werden sterke kwartaalcijfers gepresenteerd door de producent van specialistische chemische producten als voedingsingrediënten (vitaminen en vetzuren) en supersterke kunststofvezels die ook actief is in innovatieve niches als aquacultuur en stevia. De omzet van 2,16 miljard euro was 13% hoger dan een jaar eerder dankzij 6% meer verkopen tegen 3% hogere prijzen. De nettowinst was met 149 miljoen euro driekwart hoger dan in de eerste drie maanden van 2016. DSM houdt vast aan de verwachting dat het aangepaste bedrijfsresultaat in 2017 een 'hoge enkelcijferige' groei zal laten zien.

Overname?

Voor beleggers minstens zo belangrijk, gezien de keiharde overnamestrijd rond AkzoNobel, is de vraag of er kans is op een overnamebod. Wel, een poging kan altijd maar de kans daarop moet toch niet al te groot worden geacht. DSM heeft namelijk de mogelijkheid om zich te beschermen tegen een vijandig bod, zoals topman Sijbesma bij de presentatie van de cijfers nog eens benadrukte. De Stichting Preferente aandelen DSM kan bij een ongevraagd bod aandelen uitgeven tot een maximum van 100% van het aantal uitstaande aandelen minus één. Door het tijdelijk uitgeven van preferente aandelen kan een eventuele aanval worden afgeslagen en de continuïteit van een bedrijf worden geborgd, aldus DSM.

Ook zonder een overnamebod hebben de meeste guru's het koersdoel van DSM na de presentatie van de cijfers naar boven bijgesteld. Maar gezien het fonds al op de hoogste koers ooit staat, van rond de 67 euro, is er maar één guru die een substantieel hogere koers verwacht. 

Guru's 

Dat is Berenberg Bank. De oudste bank ter wereld heeft vandaag het koersdoel verhoogd van 72 naar 76 euro met een ongewijzigde aanbeveling: kopen. Berenberg stelt dat DSM het voor het vijfde kwartaal op rij het beter deed dan de consensus.

Positief is ook Barclays met een Kopenadvies en een koersdoel van 71 euro. In een rapport van vorige maand stelt de Britse bank dat chemiebedrijven profiteren van ingeslagen grondstoffen die nu sterk in prijs stijgen. Dat verklaart de sterke koersstijgingen van de chemische sector. Barclays denkt echter niet dat de opgaande lijn houdbaar is en geeft daarom de voorkeur aan aandelen die op de langere termijn transformatiemogelijkheden bieden, waarvan DSM er één is.

Het minst optimistisch is Goldman Sachs die het aandeel op Verkopen heeft staan. Het koersdoel werd na de cijfers wel verhoogd van 51,50 naar 52,60 euro maar dat is dus ruim 14 euro onder de huidige koers. De analisten van de bank spreken van beter dan verwachte kwartaalresultaten, met sterke volumegroei in alle divisies. Goldman voorziet voor Materials en Nutrition een aanhoudend groeimomentum in het tweede halfjaar. 

Toch rekent Goldman Sachs op uitdagender omstandigheden in de rest van het jaar door de afvlakking van prijsstijgingen voor vitamineproducten, sterkere concurrentie en de potentieel negatieve impact van het vleesschandaal in Brazilië.

Neutraal

JPMorgan Cazenove noemt de kwartaalresultaten beter dan verwacht en dat is vooral te danken aan de sterke volumegroei van 11% in de divisie Materials. De volumegroei van 5% bij Nutrition is minder verrassend  maar wel bemoedigend. Het aandeel DSM presteert goed, volgens deze guru, maar de huidige waardering van het fonds ligt in lijn met het gemiddelde van de sector. Vandaar dat de bank een Neutraal-advies heeft voor DSM met een koersdoel van 61 euro. 

KBC handhaaft het advies Accumulate en verhoogt het koersdoel met 3 euro naar 68 euro. De Belgische bank noemt de resultaten solide, mede dankzij de doorgevoerde bezuinigingen. Daar valt nog veel winst te halen richting het voor eind volgend jaar gestelde doel. Dat maakt DSM, volgens deze guru, samen met zijn brede productportfolio onverminderd een zeer interessant bedrijf.

Hoger koersdoel

Ook UBS verhoogde deze week het koersdoel en wel van 63 naar 69 euro met een ongewijzigd Neutraal-advies. De analist van de Zwitserse bank noemt de autonome groei bij Nutrition 'het meest indrukwekkende onderdeel van de sterke start van 2017'. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam 4% hoger uit dan de verwachting van UBS. 

Het Braziliaanse rundvleesschandaal zal in het tweede kwartaal de resultaten drukken, maar UBS heeft vertrouwen in omzetgroei voor Nutrition. De analisten verhogen de te verwachten autonome groei van de omzet voor dit jaar van 3 naar 4%. 

S&P Equity Research verhoogt het koersdoel voor DSM van 64 naar 68 euro met een ongewijzigd Houden-advies. Daarmee brengt deze guru het koersdoel in lijn met de waardering van de sectorgenoten van DSM, maar boven de gemiddelde 5-jaars waardering. De analist noemt de premie gerechtvaardigd gezien de doorgaande transitie van het bedrijf naar activiteiten met hogere marges.

Lees ook: AkzoNobel meest geliefde aandeel onder experts

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be