Barsten in Trumps bolwerk

27 maart 2017 - 10:00u

Barsten in Trumps bolwerk

De Amerikaanse president Trump kreeg afgelopen vrijdag zijn plan voor het afschaffen van Obamacare er niet doorheen. Overigens was dit niet omdat zijn partij zo sociaal is en rekening houdt met het volk dat dan zonder verzekering komt te zitten.

Nee, het was omdat het rechterdeel van zijn partij zijn plannen zelfs te soft vond en van mening is dat iedereen lekker voor zichzelf moet zorgen en voor de rest kan iedereen...

Nu kan je natuurlijk prima voor jezelf zorgen als je onderdeel van die 1% bent. Maar de rest, de overige 99%, heeft er wat moeite mee en heeft dus geluk dat de partij van Trumpie Dumpie iets verdeeld is.

Beloofd is beloofd, toch?

Voor de plannen van Trump betekent dit een domper op de feestvreugde, hij had de besparing van dit plan nodig om andere plannen (onder andere infrastructuur) uit te voeren en ook had hij de overwinning nodig om een beetje goed over te komen. Er ontstaat dus een politiek probleem.

Hoe de beurzen daar op gaan reageren weet ik natuurlijk niet. Het kan dat er meer kapitaal nodig is en dus de rente omhoog gaat. Ook zou het kunnen dat de rest van de plannen nu niet doorgaat en er dus niet meer geld uitgegeven gaat worden en dus de rente juist omlaag kan.

Natuurlijk hoop ik persoonlijk dat de aandelen eindelijk iets corrigeren, maar sowieso op langere termijn is dit negatief door het effect op het vertrouwen. De Amerikanen hebben dus gekozen voor rechts en krijgen zelfs nog rechtser.

In Nederland is er voor heel rechts en heel links gekozen (in verhouding tot het midden), maar nu gaan die twee uitersten samen en krijgen we het gemiddelde, dus het midden. Dat is ook wel weer apart, als het geen toneelstukje blijkt te zijn. Ik krijg bijna sympathie voor het Amerikaanse stelsel.

De biotechsector heeft veel invloed op de Trump- en Obama-gezondheidsplannen. Gek genoeg krijg ik een verkoopsignaal in de Twindicator in de Biotech-ETF.

Grafiek Nasdaq Biotechindex

 

Net zoals ik al langer verkoopsignalen heb in Caterpillar, terwijl Trump muren en infrastructuur wil maken en daar machines van Caterpillar voor nodig zijn. U kunt een gokje wagen in Caterpillar met een putje of een turbo short.

Grafiek aandeel Caterpillar

 

De Amerikaanse indices hebben bijna allemaal verkoopsignalen in de twindicator. Zo geeft de Dow Jones Industrial Index ook verkoopsignalen. Gaat het nu eindelijk gebeuren? En gaan de koersen dan wat verder omlaag?

Grafiek Dow Jones Index

 

Ook de Nasdaq Composite Index heeft de afgelopen week een verkoopsignaal gegeven. We hebben mogelijk nog een pullback, maar dan zou het toch iets terug kunnen gaan.

Grafiek Nasdaq Index

 

De Amerikaanse small- en midcapindex, Russell 2000, had al eerder een verkoopsignaal gegeven en ik ben van mening dat de small- en midcapindices altijd vooruitlopen op de grotere aandelen.

Grafiek Russell 2000 Index

 

Zelfs de bredere S&P 500 Index heeft een verkoopsignaal gegeven. Kortom in de Verenigde Staten wijzen alle lichten op oranje en als de koersen daadwerkelijk iets lager gaan, dan krijgen we zelfs een rood signaal.

Grafiek S&P 500 Index

 

Een continent verderop

Een stap terug naar Europa, daar hebben we geen officiële verkoopsignalen. Dit ondanks dat we vorige week in Engeland weer een aanslag hadden en ook de Britse exit steeds meer vorm aanneemt.

In onze AEX krijgen we pas onder de 506 een verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Ook in de EB-indicator op de AEX hebben we nog geen verkoopsignaal.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

De Eurostoxx 50 is hetzelfde verhaal. Nog steeds geen signalen. Maar dat kan natuurlijk gemakkelijk komen als de Amerikaanse beurzen daadwerkelijk lager gaan.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

In de EB- en de Twindicator op de Duitse DAX is hetzelfde beeld te zien als in de andere Europese indices.

Grafiek Duitse DAX Index

 

Ondanks dat we in de Europese indices nog geen verkoopsignalen hebben, hebben we wel verkoopsignalen in veel financiële aandelen. Neem bijvoorbeeld het aandeel Aegon geeft wel een verkoopsignaal.

Grafiek aandeel Aegon

 

Ook de opvolger van Fortis, Ageas heeft weer verkoopsignalen. Is dit een renteverhaal?

Grafiek aandeel Ageas (Fortis)

 

En om het verschil met de Verenigde Staten weer aan te geven. We hadden dus verkoopsignalen in de Amerikaanse financiële aandelen, maar die zijn de afgelopen week ineens zo veel hersteld dat bijvoorbeeld Bank of America (BAC) nu weer een koopsignaal geeft.

Gezien het patroon van een grote hoofdschouder, zou ik niet durven kopen maar toch is het herstel weer heftiger dan je zou verwachten.

Grafiek aandeel Bank of America

 

Irritante advertenties

Veel mensen die surfen op het net worden net als ik een beetje gek van de advertenties die je dagen blijven achtervolgen. Even een reis bekijken of zelfs boeken en dagenlang krijg je reisaanbiedingen. Uiteindelijk is dit Google. Steeds meer gebruikers willen meer privacy en niet continu gevolgd worden.

Ook maken veel adverteerders zich zorgen over hun advertenties bij de filmpjes op YouTube. Zo kan het dat er naast een filmpje van een treinongeluk de advertentie staat: Waar zouden we zijn zonder trein, van de NS. Dit werkt niet lekker, zowel voor de adverteerder als voor de gebruiker.

Kortom, Google staat even iets onder druk om consument en adverteerder weer gelukkig te maken. Technisch was er in de grafiek al langer een verkoopsignaal, maar met het iets slechtere sentiment zie ik wel kansen omlaag. Ik zie wel wat in puts of turbo shorts.

Grafiek aandeel Alphabet (Google)

 

Om toch positief af te sluiten is het leuk om nog even te kijken naar Akzo. Zoals ik al eerder aangegeven heb, gaat deze overname niet zo gemakkelijk over als die van Unilever. Je merkt dat hedgefunds en andere belanghebbende partijen een hoger bod wel zien zitten.

Akzo voelt niet als Nederlands erfgoed en kan in de publieke opinie gemakkelijk verscheurd worden door de barbaren bij de poort.

Grafiek aandeel Akzo Nobel

 

Voor Akzo denk ik dat er nog wel ruimte is tot 83 tot 84 euro en dus dat u nog best de aandelen op deze niveaus kunt kopen. Maar voor de hele markt ben ik wat voorzichtig en mogelijk zelfs negatief.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be