Guru's: AB InBev niet verkopen

9 maart 2017 - 12:15u

Guru's: AB InBev niet verkopen

Anheuser-Busch InBev was al de allergrootste bierbrouwer ter wereld en is sinds de overname van SABMiller zo groot geworden dat nu een op de drie biertjes ter wereld afkomstig is van deze Belgische brouwer. Saillant detail is dat door de overname buurman Heineken het tweede grootste bierconcern ter wereld is geworden. Op een grote afstand, dat wel. Kortom, wat bier betreft zijn de Lage Landen onovertroffen.

De Belgische brouwer produceert wereldmerken als Corona, Budweiser en Stella Artois en verder ook heel veel lokale biertjes zoals in België Jupiler, Piedboeuf, Leffe en Hoegaarden. In Nederland verkoopt het concern Dommelsch, Hertog Jan en Oranjeboom. 

Cijfers

Is de overname van SABMiller een succes? Wel, wat niet is kan nog komen, maar tot nu valt er voor beleggers weinig te juichen. De cijfers over het vierde kwartaal, waarin de overname definitief is geworden, waren slechter dan verwacht. Zo slecht dat de brouwer alle bonussen heeft geschrapt voor de topbestuurders. 

Er werd vorig jaar 2% minder bier verkocht, met name in Brazilië. De nettowinst halveerde bijna tot 4,9 miljard dollar. Dat vooral door de hoge kosten voor de overname die wel grotere besparingen gaat opleveren dan eerder gedacht. Nu rekent de directie op 2,8 miljard aan synergievoordelen, tegen voorheen 2,5 miljard dollar.

Langetermijnbeleggers in AB InBev hebben niets te klagen gehad. Er zijn bofkonten die het aandeel eind 2008 voor 11,81 euro hebben aangeschaft. Die hebben het aandeel voor het tienvoudige kunnen verkopen eind 2015. Nu doen aandelen AB InBev rond de 100 euro. Waar gaat het heen, volgens de guru's?

Guru's

De meeste analisten hadden geen hoge verwachtingen van het vierde kwartaal maar ze toonden zich allemaal teleurgesteld in de resultaten die de biergigant uiteindelijk op tafel legde. Enkele guru's hebben hun koersadvies naar beneden bijgesteld maar niemand raadt aan het aandeel te verkopen. De adviezen zijn Houden (5) en Kopen (5).

KBC Securities handhaafde na de cijfers het Kopen-advies op AB InBev met een koersdoel van 115 euro. De bank noemde de kwartaalresultaten zwakker dan verwacht vooral omdat het bedrijfsresultaat in Latijns-Amerika op EBITDA-niveau 200 miljoen dollar lager is uitgekomen dan de consensus onder analisten. Positief is de opgewaardeerde synergiedoelstelling en de handhaving van het dividend.

Besparingen

ABN Amro verlaagde gisteren het koersdoel van 130 naar 118 euro, maar handhaaft het Kopen-advies op de brouwer. De tegenwind in de Braziliaanse economie houdt langer aan dan voorzien en kan, volgens de bank, wel tot eind 2017 duren. Ook elders, zoals in Noord-Amerika, heeft de brouwer het lastig. Dat hakt er in want deze twee regio's zijn goed voor ongeveer de helft van de EBITDA van de brouwer. Het goede nieuws is volgens ABN Amro dat AB InBev door de overname nog hogere besparingen verwacht dan voorheen.

Bryan Garnier heeft een Neutraal advies voor AB InBev met een koersdoel van 107 euro. De analist is teleurgesteld in de resultaten in het vierde kwartaal en met name de sterke afname van de autonome omzetgroei tot slechts 0,2%. In het derde kwartaal groeide de omzet nog 2,8% en de consensus van analisten was 3,4% in het vierde kwartaal. Het operationeel resultaat was minder dan de laagste raming van analisten. Positief is de outlook voor dit jaar waarin een versnelde omzetgroei wordt verwacht. 

Brazilië

ING Bank verlaagde net voor de cijfers het koersdoel voor AB InBev al van 128,50 naar 118 euro, met handhaving van een Kopen-advies. Deze guru noemt de overname door Heineken van Kirin's bieractiviteiten in Brazilië positief voor AB InBev omdat hierdoor de concurrentiestrijd zal verminderen en betere prijzen kunnen worden behaald. 

Jefferies verhoogde het koersdoel van AB InBev van 110 naar 114 euro met een ongewijzigd Kopen-advies. De huidige koers biedt beleggers een mooi instapmoment in de grootste brouwer ter wereld maar een gezonde dosis geduld is wel nodig.

Société Générale verlaagde zijn koersdoel van 110 naar 100 euro met het advies Houden. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies van 115 naar 100 euro met het advies Houden. HSBC verhoogde het koersdoel van 111 naar 115 euro met het advies Houden. JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel van 100 naar 105 euro naar met een ongewijzigd Neutraal advies.

Lees ook: Beleggers bullish op ING, KBC en Ahold Delhaize

 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be