Guru's houden TMG vast

3 maart 2017 - 14:18u

Guru's houden TMG vast

Wat vinden de guru's? Heeft het nu nog zin om in Telegraaf Media Groep te stappen of is de overnamestrijd al gestreden?

Wordt de Telegraaf Media Groep (TMG) Belgisch of blijft het in Nederlandse handen? Het zal de meeste beleggers worst wezen. Zij willen de beste prijs voor hun aandelen en ze zullen pas tevreden zijn als die prijs de werkelijke waarde van het bedrijf vertegenwoordigt. 

VEB

Daarom irriteert het beleggers, zoals verwoord door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), dat het hogere bod van John de Mol van Talpa op de aandelen TMG wordt genegeerd. De VEB roept TMG op om verder te onderhandelen met Talpa dat 6,35 euro per TMG-aandeel heeft geboden. Dat is fors hoger dan de 5,90 euro van Mediahuis/VPE. 

En wat is er mis met John de Mol? Er zijn weinig ondernemers die succesvoller zijn in de media-industrie dan hij en zijn onderneming werkt al samen met TMG op radiogebied. De verschillende media schuiven wereldwijd steeds verder in elkaar. Kortom: er zijn grote kansen voor synergie. Vinden de guru's dat ook?

Guru's

Er zijn twee analisten die de TMG-aandelen volgen. Het Nederlandse NIBC en de Belgische bank KBC Group. 

NIBC reageerde direct op het hogere bod van Talpa door het koersdoel voor TMG te verhogen van 6,25 naar 6,50 euro met handhaving van het advies: Neutraal. Volgens deze guru ligt de waardering van TMG op basis van de som der delen nog steeds 'ver' boven de 6 euro per aandeel. NIBC toont zich verbaasd dat TMG exclusief gesprekken voert met de Belgische combinatie terwijl Talpa een hoger bod op tafel heeft gelegd. 

België 

Het Belgische KBC Securities verhoogde vorige maand, na het eerste hogere bod van Talpa, het koersdoel van 5,25 naar 5,90 euro met het argument dat TMG het middelpunt was geworden van een biedingsstrijd.

Opmerkelijk genoeg verhoogde deze analist het koersdoel niet na het tweede hogere bod van John de Mol. Het advies blijft Houden met hetzelfde koersdoel. Volgens KBC vergroot het hogere bod van Talpa op TMG de kans om de uitgever in te lijven 'nauwelijks'. Dat omdat de TMG-grootaandeelhouder Guus van Puijenbroek aan de kant van de Belgische bieder staat. Samen hebben Van Puijenbroek en de Belgen zo'n 60% van de aandelen TMG, tegen iets meer dan 20% voor John de Mol.

KBC heeft gelijk dat als Van Puijenbroek bij zijn standpunt blijft, Talpa nooit een meerderheid kan krijgen. Maar het feit dat John de Mol meer dan 20% heeft, kan wel van belang zijn. 

Wettelijke grens

Om een bedrijf probleemloos van de beurs te halen is 95% van de aandelen voldoende. Heeft een tegenstribbelende aandeelhouder meer, dan kan men naar de Ondernemingskamer stappen om te laten beoordelen of er sprake is van een voor iedereen faire deal.

In het verleden is de beursnotering ook geschrapt als de minderheidsaandeelhouders een hoger percentage hadden dan 5%. Maar een aandeelhouder met meer dan 20% is nog nooit genegeerd. Kortom, er is alle kans dat de overnamestrijd nog niet over is.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be