Besi bekoort beleggers

28 februari 2017 - 11:15u

Besi bekoort beleggers

Besi staat vrijwel op de hoogste koers ooit. Maar kan het volgens de guru's nog hoger?

Misschien kon je de prima jaarcijfers van BE Semiconductor Industries (Besi) al aan zien komen. Zowel BlackRock als Norges Bank hebben in de maand voor de publicatie van de cijfers hun belang in het bedrijf substantieel vergroot tot boven de 5%. Wisten zij meer? 

De cijfers over het vierde kwartaal van Besi - ontwerp, assemblage en verkoop van systemen voor verpakking van chips - waren ver boven verwachting. 

Cijfers Besi

Over het hele jaar steeg de omzet met 7,5% tot 375 miljoen euro. De nettowinst nam toe met 16,3 miljoen tot 65,3 miljoen euro. Aandeelhouders kunnen een dividend tegemoetzien van 1,74 euro. En, belangrijker voor beleggers, ook de vooruitzichten zijn prima. Besi verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal van 2017 met 15 tot 20% zal groeien. 

Positieve verrassingen zie je wel vaker bij dit zeer seizoensgebonden en cyclische bedrijf, maar het kan ook omgekeerd. Als de vraag naar mobiele telefoons een beetje afneemt, dan hakt dat er meteen hard in bij de omzet en winst van Besi. Maken de guru's zich daar zorgen over? 

Guru's

Een beetje wel. Want hoewel twee guru's het fonds op Kopen hebben staan, heeft geen enkele analist een hoger koersdoel voor Besi dan waar de koers nu op staat: ruim 35 euro. Vier toonaangevende guru's volgen Besi: ING, Kepler Cheuvreux, Theodoor Gilissen en NIBC. De adviezen gaan van Reduceren (2) naar Kopen (2).

ING heeft het aandeel op Kopen staan maar het koersdoel van 32 euro is al lang gehaald. Volgens ING heeft Besi met de resultaten over het vierde kwartaal en de vooruitzichten voor het eerste kwartaal de verwachtingen aanzienlijk overtroffen. De guru noemt de cijfers over de hele linie sterk.

Dividend Besi

Ook Kepler Cheuvreux meldde dat de cijfers van Besi aanzienlijk beter waren dan verwacht en dat de vooruitzichten verrassend positief zijn. Deze guru noemt naast de omzet ook de brutomarge erg sterk en het dividend een positieve verrassing. Desondanks handhaaft de bank het advies te Reduceren met een koersdoel van 29 euro.

NIBC is optimistischer met een Accumuleren-advies en een koersdoel van 34 euro. Een prijs die ook al is gehaald dus. De brutomarge in het afgelopen kwartaal van meer dan 53%, ruim boven de 49 tot 51% waarop Besi vooraf rekende, wordt door deze analist als 'een erg sterke prestatie' bestempeld.

In vergelijking tot sectorgenoten behaalt de Duivense toeleverancier de hoogste marges, hetgeen volgens NIBC de sterke concurrentiepositie van Besi benadrukt. Voor het lopende kwartaal rekent Besi op een marge van 52 tot 54%.

Te vroeg

Theodoor Gilissen verwacht een verdere groei voor Besi maar heeft het aandeel op Niet aanbevolen staan, vanwege de sterk gestegen koers. Verder is volgens deze guru alles positief; de stijging van de winst per aandeel met 40% naar 1,70 euro en de groei van de vrije kasstroom met 14% naar 94 miljoen euro, maar liefst 25% van de omzet.

Analist Jos Versteeg betreurt dat hij het aandeel op 8 december van Aanbevolen heeft afgehaald omdat hij de waardering van het zeer cyclische fonds toen al erg ver vond opgelopen. Nu blijkt de cyclus waarin Besi zit een stuk sterker dan verwacht. Kortom: deze guru was te vroeg maar blijf bij zijn advies Niet Aanbevolen omdat hij verwacht dat de chipmarkt in de tweede helft van 2017 zal verzwakken. Beter wachten met aankopen op de onvermijdelijk dip dus, aldus Theodoor Gilissen.

Lees ook: 11 aantrekkelijke largecaps met een onderwaardering

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be