Guru's positief over DSM

17 februari 2017 - 11:55u

Guru's positief over DSM

Ondanks de publicatie van goede cijfers gingen aandelen DSM fiks omlaag. Een verlies dat een dag later geheel werd goed gemaakt.

Kunnen we concluderen dat beleggers niet weten wat ze met het fonds aan moeten? De guru's weten het in ieder geval wel. De recente adviezen gaan van Houden tot Kopen want volgens de analisten staat het speciaalchemieconcern er prima voor.

Zo goed dat na jaren van snijden en reorganiseren de onderneming zich voorzichtig opmaakt om andere bedrijven over te nemen.

DSM kan flink wat geld vangen als deelnemingen worden verkocht en het bedrijf is conservatief gefinancierd. Kortom, er is geld genoeg voor een substantiële overname die een flinke boost voor het aandeel zou kunnen betekenen. Zo nam DSM deze week al een kleine Chinese producent van onderdelen voor zonnepanelen over.

Cijfers

De cijfers van DSM waren volgens verwachting en goed. In heel 2016 verdiende DSM op een 3% hogere omzet van 7,9 miljard euro, een 17% hoger aangepast bedrijfsresultaat van 1.262 miljoen euro. De aangepaste nettowinst van 520 miljoen euro was 36% hoger dan in 2015. En het dividend wordt verhoogd van 1,65 naar 1,75 euro per aandeel.

Hoewel het aandeel met een koers van rond de 60,80 euro dicht bij de hoogste koers ooit van 64,18 euro staat, stelden de meeste guru's na de publicatie van de cijfers het koersdoel nog eens naar boven bij.

Guru's

Zo verhoogde Berenberg Bank het koersdoel voor DSM van 70 naar 72 euro met een onveranderde Kopen-aanbeveling. Volgens de Duitse zakenbank waren de resultaten over het vierde kwartaal iets beter dan verwacht en onderstreepten de cijfers het succes van de recente herstructurering.

De cumulatieve kostenbesparingen van 110 miljoen euro liggen volgens Berenberg 10 miljoen euro voor op schema. De prestaties bij Performance Materials - goed voor 35% van het bedrijfsresultaat - zijn beduidend beter dan verwacht en worden door de markt niet voldoende op waarde geschat. 

Volgens Berenberg is DSM in de Europese chemie één van de weinig overgebleven bedrijven die nog echt waarde bieden.

Hoger koersdoel

S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor DSM van 57,50 naar 64 euro met een ongewijzigd Houden-advies.

De analist noemde de resultaten in het vierde kwartaal in lijn met de verwachtingen maar verhoogde toch het koersdoel op basis van hogere taxaties voor omzet en marges.

DSM mikt voor het lopende jaar op een groei van het bedrijfsresultaat (EBITDA) met 5 tot 10%. S&P denkt dat dit haalbaar is. De waardering van het aandeel is volgens de marktvorser duurder dan van sectorgenoten, maar dit is gerechtvaardigd gezien de hogere marges in de divisies Nutrion en Materials van DSM.

Credit Suisse verhoogde het koersdoel van 65,50 naar 66 euro met een ongewijzigd Outperform-advies. Volgens deze guru zijn er minimale risico's op prijsdruk bij vitaminen en kunnen kostenbesparingen en autonome groei de weg vrijmaken voor een verdere stijging van het bedrijfsresultaat (EBITDA) dit jaar.

Solide

KBC Securities noemde de cijfers solide en ziet geen verrassingen bij de outlook voor 2017. KBC hanteert het advies Accumulate. 

Bij Kepler Cheuvreux staat het advies eveneens op Kopen. 

Volgens Davy Research overtroffen de resultaten de verwachting. De analist hanteert een Outperform-advies.

Het minst positief is UBS dat een Neutraal-advies met een koersdoel van 60 euro heeft voor DSM. Het bedrijfsresultaat was met 315 miljoen minder groot dan de 330 miljoen waar de bank op had gerekend maar wel hoger dan de consensus van 311 miljoen euro. Positief is de lagere schuld van 2,07 miljard euro, tegen de consensus van 2,11 miljard euro. De geschoonde winst per aandeel bedroeg 0,73 euro, terwijl UBS 0,78 euro had voorzien en de consensus 0,77 euro bedroeg.

Lees ook: De 25 meest aantrekkelijke Europese aandelen

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be