ASML naar 140 euro?

20 januari 2017 - 12:00u

ASML naar 140 euro?

De meeste guru's hadden vorig jaar positieve verwachtingen van ASML en die zijn uitgekomen. Het bedrijf draait als nooit tevoren en staat op de hoogste koers ooit.

De vraag is of je aandelen moet kopen in een bedrijf dat op de toppen van zijn kunnen presteert. Of is het beter even te wachten tot het weer wat minder gaat?

ASML is momenteel het duurste aandeel in de AEX met een koers/winstverhouding van circa dertig. Een waardering die niet vaak wordt gezien op het Damrak.

Desondanks blijven analisten overwegend positief op het fonds. De adviezen sinds de publicatie van de jaarcijfers deze week zijn samengevat: zes kopen (hoogste koersdoel 140 euro), zes houden (hoogste koersdoel 123 euro) en één verkopen (koersdoel: 76 euro).

Topjaar

De resultaten van dit paradepaardje van de Nederlandse technische industrie over 2016 waren excellent. De voormalige Philips dochter, die wereldwijd aan de top staat als ontwerper en bouwer van de machines waarmee chips worden geprint, behaalde zowel een recordomzet als een recordwinst. De omzet steeg met een half miljard naar 6,8 miljard euro. Er werd een winst behaald van 1,47 miljard euro, tegen 1,38 miljard euro in 2015.

Van groot belang voor de toekomst is dat de volstrekt nieuw door ASML ontwikkelde EUV-technologie zich nu bewezen lijkt te hebben. ASML heeft de eerste zes machines verkocht en er staan orders in de boeken voor tegen de 2 miljard euro, bijna de helft van de orderportefeuille.

Volgens CEO Peter Wennink is de forse orderinstroom van EUV-machines het bewijs dat de nieuwe technologie nu definitief van start gaat: "Het concern heeft dit jaar capaciteit voor 12 machines en is dus voor 2017 al uitverkocht. Voor 2018 is een deel van de capaciteit gevuld." 

Kortom voor de langtermijnbelegger is het duidelijk dat ASML met de nieuwe technologie voorop loopt en daar nog vele jaren, misschien wel decennia, mee vooruit kan. Vinden guru's dat ook? Veel wel, maar niet allemaal.

Guru's

Er waren vorig jaar enkele guru's die ASML op Verkopen hadden staan. Laten we er geen doekjes om winden: dat waren Bryan Garnier, S&P Equity Research en Independent Research. Bryan Garnier en S&P hebben na de publicatie van de cijfers hun advies tot Verkoop omgezet in Houden. Alleen de onafhankelijke denker Independent Research doet daar niet aan mee. Gisteren zette deze guru het koersdoel weliswaar iets hoger maar het advies blijft Verkopen met een koersdoel van 76 euro.

De merendeel van de guru's verwacht echter hogere koersen. 

Het positiefst is JPMorgan Cazenove dat in de semiconductor industrie ASML als topfavoriet heeft aangemerkt en gisteren het koersdoel verhoogde van 114 naar 140 euro. Dat met name omdat volgens deze analisten de overgang naar de nieuwe EUV-technologie 'goed op weg' is.

Barclays verhoogde het koersdoel van 120 naar 130 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De analisten van Barclays blijven de EUV-technologie veelbelovend noemen en rekenen voor dit jaar op een omzet van 8,3 miljard euro, duidelijk hoger dan de consensus.

Goldman Sachs

De belangrijkste analist ter wereld, Goldman Sachs, verhoogde het koersdoel naar 135 euro. De volgende analisten hebben ASML ook op Kopen staan: Morgan Stanley (130 euro), Natixis (130 euro) en Kepler Capital Markets (109 euro). 

Een aantal analisten dat het fonds op Houden heeft staan verwacht hogere koersen. Zo verhoogde UBS gisteren het koersdoel voor ASML van 109 naar 118 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Volgens UBS is het aandeel momenteel redelijk gewaardeerd. Ze beoordeelden ASML als 'solide op het gebied van EUV'.

Verder hebben de volgende analisten het fonds op Houden staan: Citigroup (123 euro), S&P (115 euro), Commerzbank (105 euro), ING (90 euro) en Deutsche Bank (90 euro). 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be