De nieuwe keizer

16 januari 2017 - 09:45u

De nieuwe keizer

Deze week gaat het gebeuren. Obama zwaait af en Trump kan los. Het afscheid van Obama stond al in het teken van Trump, want er kwam een hele berg shit omhoog en hij is nog niet eens begonnen.

Trump stopt al direct met Obamacare. Zonder dat er een alternatief komt of er überhaupt over nagedacht is, stopt hij iets wat effect heeft op twintig miljoen mensen in de Verenigde Staten.

Eerder becijferde Bloomberg dat als ze zouden stoppen met Obamacare meer dan een miljoen mensen weer zonder health-plan komen en dus in de problemen raken. Kortom: dan maar hopen dat je niet ziek wordt want dan ben je direct failliet en woon je op straat of ben je van giften afhankelijk.

Nu gaat dit ongetwijfeld economische gevolgen hebben, want Joe Sixpack kan maar een keer zijn geld uitgeven. Hij koopt of een televisie of hij verzekert zichzelf een maand. Obama heeft dit plan niet verzonnen omdat het allemaal al zo goed geregeld was, of omdat hij een hobby zocht, of iets zijn naam wilde geven...

Maar we gaan het beleven.

Ondertussen gaf Trump ook à la Hillary kritiek op medicijnfabrikanten om Joe Sixpack zo toch nog het idee te geven dat hij het beste met iedereen voor heeft - en niet alleen met zichzelf. Maar dit kwam niet echt geloofwaardig over.

De teflon-man

Of Trump nu raar doet bij een persconferentie, dictators tot zijn vrienden rekent, van seksschandalen verdacht wordt, niet ethisch handelt, etcetera, etcetera; niets raakt de man. Het wordt zelfs positief uitgelegd.

Dus als sterren weigeren te komen bij zijn inhuldiging dan legt hij dit positief uit: die sterren zijn zakkenvullers en daar wil hij niets mee te maken hebben. Ik ga denken dat deze man van teflon is want alles glijdt van hem af.

Ik blijf zeggen dat protectionisme op lange termijn heel negatief is en dus ben ik niet positief op zijn ambtstermijn. Maar laat ik er er verder geen woorden aan vuil maken.

Ondertussen wil de Dow Jones nog steeds niet door de 20K-grens. Wel zouden de optimisten een soort vlagpatroon kunnen herkennen en dat zou wijzen op een koers die inderdaad nog hoger gaat. Ik zie dat als positief, want dan krijgen we de kans om nog goedkoper puts te kopen.

Grafiek Dow jones Index

 

Bioburbje?

Trump riep rare teksten over de farmaciesector: het kwam erop neer dat het allemaal moordenaars waren. Meteen ging ook de Nasdaq Biotech Index flink omlaag. Maar de koers staat op de twindicatorlijn en dus hebben we ondanks het geTrumpetter geen officieel verkoopsignaal.

Grafiek biotechindex

 

Op lange termijn gekeken hebben we dat overigens wel al een tijd.

Langetermijngrafiek Biotechindex

 

De Russell 2000 (de small- en midkapindex) heeft een mega-rally achter de rug maar hoeft nu maar onder de 1347 te sluiten om ineens een verkoopsignaal te geven.

Blijft de koers erboven, dan zouden de optimisten ook hier een soort vlagpatroon kunnen herkennen. En dus is het verstandig om te wachten met uw shortposities.

Grafiek Russell Index

 

Weer boven Jan

Zelfs de MSCI Wereldindex is weer boven het 2007-niveau. Kortom alles is vergeten en vergeven. Ja, we hebben een kredietcrisis opgelost met nog meer schulden.

Mocht dit optimisme op korte termijn eindigen dan hebben we nog steeds een mooie kans op een hoofdschouderpatroon. En dus is er geen haast om negatief te zijn. Als het gebeurt, wordt het heftig.

Grafiek MSCI Index

 

Als het optimisme aanhoudt is het van belang naar de Amerikaanse banken te blijven kijken. Als bijvoorbeeld de Citibank nog iets wegzakt krijgen we ineens een verkoopsignaal. De andere banken zitten nog niet zo dicht bij hun verkoopsignaal, maar dit is een belangrijke sector om in de gaten te houden.

Grafiek aandeel Citigroup

 

De Duitse DAX geeft nog geen verkoopsignalen. De twindicator geeft pas onder de 11.414 een verkoop.

Grafiek DAX Index

 

Voor de AEX-index ligt het twindicatorniveau op 479,76 punten. Dus nog niet tegen de trend in.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Later wordt alles duidelijk

Een paar weken geleden vroeg een journalist mij waarom Nationale Nederlanden en Aegon verkoopkandidaten waren. Op dat moment was er alleen nieuws over Delta Lloyd. Ik moest dan ook het antwoord schuldig blijven.

Kort daarna werd pas in de markt bekend dat er een tweede deel van ASR geplaatst werd. Dat was dan ook achteraf de reden. Grote partijen wisten dat ASR er aan zat te komen en maakten een beetje ruimte in hun boeken. Nu hebben we dus nog steeds een verkoopsignaal in Aegon.

Grafiek aandeel Aegon

 

Iedereen is tegenwoordig boetes aan het betalen. Moody’s is nu eindelijk een boete aan het betalen voor het zetten van een AAA-stempel op pakketjes rommelhypotheken. Ook Volkswagen is al een tijd bezig om boete te doen voor het dieselschandaal te komen.

Een poosje was ik verbaasd dat alleen Volkswagen er last van had, terwijl uit onderzoeken blijkt dat onder andere ook Jeep zwaar gerommeld had. Ik zat dan ook een tijdje long in Volkswagen en had shorts in Fiat Chrysler.

In de eerste pakte ik mijn winst, maar in de laatste gebeurde niks. Het ging zelfs hard omhoog. Althans tot voor kort.

Grafiek aandeel Volkswagen

 

Nu was ik er al heel lang uitgepest maar uiteindelijk ging Fiat Chrysler omlaag op het Jeep-sjoemelnieuws. Markten zijn dus minder efficiënt dan we denken.

Grafiek aandeel Chrysler

 

Meedoen belangrijker dan winnen?

Afgelopen week heb ik meegedaan aan het grootste beleggersdebat van Nederland, het Lynx-debat. Mijn IEX-collega Nico Inberg won met een paar goed gekozen Nederlandsche tips, maar meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen.

Nico, langs deze weg nogmaals gefeliciteerd. Ik zou op deze niveaus geen Mittal meer willen hebben maar we gaan het zien. Ik had expres geen shorttips, want er wordt door de meeste goeroes altijd lacherig gedaan over bearish handelen.

Maar als je met bearish handelen beperkt verliest in de jaren dat je het (volledig) fout hebt in een echt gehandelde portefeuille, maar in de jaren dat je het goed hebt honderden procenten winst maakt, dan maak je op de lange termijn toch soep van je concurrenten?

Ik maakte in een openbare portefeuille (de Lage Landen) van 100.000 euro nu 4,8 miljoen euro. Dus zoals Bassie zegt: altijd blijven lachen! En wie het laatst lacht...

Overigens was vorig jaar door de switch naar mijn maandelijks verhandelbare fonds het rendement op IEX maar -2% terwijl ik in mijn Actief Offensief-fonds 3,2% lager was over 2016. Voor 2017 ben ik van mening dat er binnenkort weer een grote klapper komt. Maar rendementen uit het verleden...

Een van mijn tips in het Lynx-debat was op 34,90 First Solar kopen. Volgens de anderen zouden de Chinezen betere technieken hebben maar leest u zelfs eens iets meer over dit bedrijf, dan begrijpt u misschien dat ik het niet direct met hun mee eens ben.

Grafiek aandeel FirstSolar

 

GoPro was mijn andere tip, zij leveren nu ook dash cam-software aan de automobielindustrie. We gaan het beleven.

Grafiek aandeel GoPro

 

Binnenkort mijn derde tip bij Lynx. Dat zou best wel eens gewoon een short kunnen worden.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be