Fugro houdt zich (redelijk) staande

8 december 2016 - 12:00u

Fugro houdt zich (redelijk) staande

Er was veel negatief nieuws over Fugro de laatste dagen. De verkoop van het onderdeel Asia Pacific Subsea Services aan Shelf Subsea gaat niet door. Volgens analisten van ABN Amro is dat negatief aangezien beleggers juist tevreden zijn met het desinvesteringsprogramma van Fugro.

Nog ingrijpender is dat maritiem dienstverlener Boskalis haar belang in Fugro aan het afbouwen is. Boskalis meldde deze week dat het aandeel in Fugro is gereduceerd tot minder dan 25%. Veel beleggers in Fugro hadden juist gehoopt op een (vijandig) bod op de aandelen en dus een koerssprong. Dat lijkt er nu niet in te zitten. 

In eerste instantie valt de reactie op het feit dat een potentiële overnemer is veranderd in een verkoper mee. De koers houdt zich, na de initiële daling van 4%, redelijk staande rond de 14,60 euro.

Aandelen Fugro zijn de laatste jaren fiks gedaald vooral doordat de olie- en gasmarkt waarin Fugro voornamelijk actief is, in een enorme dip zit. Dat als gevolg van de daling van de olieprijs en de onstuitbare transitie naar het gebruik van duurzame energie. 

Guru's over Fugro

De laagste koers werd in februari van dit jaar behaald op 10,34 euro (klik hier voor de actuele koers van aandelen Fugro). Vijf jaar geleden, bij een olieprijs van boven de 100 euro, stond het aandeel nog boven de 62 euro. Komen die goede tijden weer terug, volgens de guru's?

Voorlopig nog niet maar een sterke daling voorzien de meeste analisten ook niet. Zo paste Kepler Chevreux na het nieuws van Boskalis zijn koersdoel aan. Het werd verlaagd van 17 naar 15,50 euro maar wel met hetzelfde advies: Houden.

Analist Edwin de Jong van NIBC stelde dinsdag vast dat Boskalis stopt met de pogingen om Fugro in te lijven. Dit omdat Boskalis niet in staat bleek de verdedigingswal tegen de overname door Fugro te doorbreken. De Jong verwacht een verdere reductie van het belang waarbij Boskalis een verlies zal willen vermijden.

Nieuwe meldingen zijn verplicht als het verder daalt tot onder de 20 en 15%. Mogelijk dient investeringsvehikel HAL zich aan als koper, aldus NIBC. De analist heeft sinds oktober een Koopadvies op Fugro met als koersdoel 19 euro. Dat is tot nu toe niet gewijzigd.

Lonkend herstel Fugro

ING heeft Fugro sinds 2 december op Kopen staan met als koersdoel 19,50 euro. De bank denkt dat de bodemonderzoeker volgend jaar kan profiteren van een eerste herstel van de exploratiemarkt. ING bezocht vorige week diverse exploratiefirma's in het Noorse Oslo, die aangaven dat 2017 een moeilijk jaar wordt, maar dat de druk op de markt niet zo erg zal zijn als in de afgelopen twee jaar. De markt kan nog eens met 10% krimpen, vooral vanwege prijsdruk. De afgelopen twee jaar kromp de markt met meer dan 20%. 

Fugro zou vanwege zijn plaats aan het begin van die cyclus kunnen profiteren van dat lonkende herstel, aldus analisten van ING in rapport van vorige week.

ABN Amro heeft het aandeel eind oktober van Verkoop op Houden gezet met een koersdoel van 15 euro. Ook KBC Securities heeft Fugro op Houden staan met een koersdoel van 17 euro.

Het negatiefst is Morgan Stanley met het advies Verkoop in augustus en een koersdoel van 11,50 euro.

Lees ook: 'Verkleining belang Boskalis Fugro verrassing'

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be