Experts kiezen deze kwaliteitsaandelen

25 november 2016 - 15:44u

Experts kiezen deze kwaliteitsaandelen

De kooplust van de Ultimate Stock Pickers nam in het derde kwartaal wat af, zo schrijft Morningstar. De onderwaardering verdween door stijgende koersen, waardoor de fondsbeheerders zich richtten op kwaliteitsaandelen.

Ultimate Stock Pickers is een concept van Morningstar, waarbij het eigen onderzoek naar aandelen naast opinies van professionele vermogensbeheerders wordt gelegd.

Kwaliteitsaandelen

Het schrikeffect van Brexit ebde weg in het derde kwartaal. Door stijgende koersen werden aantrekkelijk gewaardeerde aandelen schaarser, waardoor het kopen op waarderingsgronden afnam.

Doordat er minder aantrekkelijk geprijsde namen voorhanden waren, verschoof de aandacht van de Ultimate Stock Pickers naar kwaliteitsaandelen, vooral die met een zogenaamde Wide Moat rating. Wide moat, letterlijk ‘brede gracht’, betekent dat een bedrijf een groot concurrentievoordeel bezit, waar andere bedrijven niet snel bij in de buurt zullen komen.

 

Toch waren er nog enkele kwaliteitsaandelen met een aantrekkelijke waardering te vinden. Eric Compton en Greggory Warren, aandelenanalisten bij Morningstar, noemen onder andere Walt Disney, (Wide Moat), en Apple (Narrow Moat).

De analisten tekenen wel aan dat veel van de aankopen al plaatsvonden in juli, en dat de koersen van de genoemde aandelen intussen alweer opgelopen zijn.

Walt Disney ondergewaardeerd

Walt Disney is het enige aandeel met een Morningstar Rating van 5 sterren in de top 10. Het aandeel Disney zit al sinds eind 2015 in het verdomhoekje. Morningstar-analist Neil Macker vindt dat de verkoopgolf een kans biedt om in te stappen, want het aandeel is volgens hem ondergewaardeerd.

Analist Macker is positief over Disney, omdat het unieke content heeft die het kan vermarkten met hoge opbrengsten op een manier die geen enkele concurrent kan evenaren. Kijk maar naar het succes van Star Wars. Niet alleen de film, maar ook alle parafernalia er omheen brengt veel geld in het laatje.

Lees ook: 3 stabiele buy and hold-aandelen

De overname van animatiestudio Pixar bracht meer unieke content binnen. Velen vonden de overname te duur, maar intussen betaalt die zich dubbel en dwars uit. Hetzelfde geldt voor de overname van Marvel. Vandaar dat Macker een Wide Moat rating toekent, die aangeeft dat het bedrijf een concurrentievoordeel op de lange termijn heeft.

Een bedreiging voor Disney is mogelijk een verandering van de distributiewijze van media. Als de traditionele kabel en televisie worden verdrongen door internet en streaming applicaties, moeten mediabedrijven zich aanpassen aan het wijzigende kijkgedrag van consumenten. Maar dan nog hebben de contentproducenten zoals Disney de macht in handen. Want distributeurs kunnen niet zonder die unieke content.

Apple’s innovatiekracht

Apple staat tweede in de top 10 van High Conviction Purchases. Ook bij dit aandeel was het Parnassus dat toesloeg op waarderingsgronden, zo licht de fondsbeheerder toe: "Wij bewonderen de sterke concurrentiepositie van Apple en denken dat de iPhone 7 een nog groter succes gaat worden dan experts tot nu toe verwachtten. Door Apple’s innovatiekracht en ecosysteem aan nieuwe, met elkaar te verbinden apparaten, blijven we vasthouden aan dit aandeel, ook als het gaat stijgen."

Na de jongste kwartaalcijfers daalde het aandeel aanvankelijk iets, maar Morningstar-analist Brian Colello blijft positief over het aandeel en behoudt zijn fair value van 133 dollar. Hij onderschrijft de mening van Parnassus over de concurrentiekracht.

Er zijn vele smartphonefabrikanten, maar Apple is met de iPhone tocht echt smarter dan de rest. Overstappen naar een concurrent ligt minder voor de hand dan bij andere merken. Dat geldt voor een brede range aan nieuwe producten die allemaal verbonden kunnen worden, met name Apple Pay, Apple Watch en Apple TV. Colello geeft Apple een Narrow Moat rating met Positive moat trend.

Bekijk ook: 40 aandelen die profiteren van Republikeinse macht

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be