Maakt president Trump ook ArcelorMittal 'great again'?

10 november 2016 - 14:55u

Maakt president Trump ook ArcelorMittal 'great again'?

De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS zal op termijn gevolgen hebben voor de economie, de industrie en dus ook ArcelorMittal. Voorlopig zijn de guru's overwegend positief over de staalgigant.

Positief is in ieder geval dat, als Trump zijn aangekondigde plannen echt gaat uitvoeren, de staalmarkt in de VS op termijn een enorme boost zal krijgen. Dat door grote investeringen in infrastructuur, defensie en de binnensteden. Om over de aanleg van de Mexicaanse Muur maar te zwijgen. Zie wat president-elect Trump in zijn overwinningstoespraak had te zeggen.

Snelwegen, tunnels, bruggen...

Trump: ''We gaan onze binnensteden renoveren, we gaan de snelwegen, tunnels, bruggen, scholen en ziekenhuizen herbouwen. De hele infrastructuur zal vernieuwd worden. Miljoenen mensen zullen aan het werk kunnen, als we het land herbouwen. We hebben een groot economisch plan, onze groei zal gaan verdubbelen en we krijgen opnieuw de sterkste economie ter wereld.''

Zijn aangekondigde beleid lijkt verder op grotere protectie te wijzen en ook dat zou de staalprijzen ten goede kunnen komen. Zeker als andere markten zullen volgen en daar lijkt het op. De Europese Unie is Trump al voorgegaan door vorige maand nieuwe importheffingen op Chinees staal aan te kondigen. 

Protectie

Invoeren van Chinees staal in Europa is in oktober aanzienlijk duurder geworden met heffingen tot 22,6% (warmgerold staal) en 73,79% (zwaar plaatstaal). De EU kwam al eerder in actie met heffingen op draadstaal, roestvast staal en staven die gebruikt worden bij het maken van gewapend beton.

En morgen buigen de EU-ministers van Handel zich over nieuwe voorstellen van de Europese Commissie tegen dumping van buitenlandse producten. EU-commissaris Malmström wil een 'systeem zoals in de Verenigde Staten' waar dumpstaal nu al keihard wordt beboet. Essentieel is dat Malmström ook staatssteun wil meenemen in de bepaling van de hoogte van de heffingen. Overigens is een van de tegenstanders van oudsher Nederland, uit angst voor de schade die dit protectionisme aan de wereldhandel kan toebrengen. Iets waar Nederland in hoge mate afhankelijk van is.

Lees ook: Deze 5 sectoren profiteren van Trump

Kwartaalcijfers

Dat is allemaal goed nieuw voor de marktpositie van ArcelorMittal (AM). De deze week gepubliceerde kwartaalcijfers vielen analisten ietwat tegen maar beleggers reageerden opgetogen.

Het hogere bedrijfsresultaat (EBITDA) was 1,9 miljard dollar terwijl de analisten uitgingen van 1,95 miljard dollar. Verder verwacht het bedrijf dat de winst in het vierde kwartaal op kwartaalbasis zal afnemen door een onverwachte aanzienlijke stijging van steenkoolprijzen. Positief is wel dat AM zijn schuld verder terug wist te dringen. 

Het aandeel deed het na de publicatie van de kwartaalcijfers en de verkiezingswinst van Trump excellent met een koersstijging van circa 12% in twee dagen en een koers van nu rond de 6,70 euro. Van een laagste koers dit jaar van 2,62 euro in februari is dit fonds dus flink aangesterkt. Maar er zit volgens de sommige analisten nog meer in het vat. 

Guru's

Jefferies herhaalde het koopadvies voor AM met een koersdoel van 7,30 euro. ABN Amro verlaagde het koersdoel van AM flink van 10,50 naar 7 euro maar laat het fonds op Kopen staan. Kepler Cheuvreux handhaaft het advies op Kopen mede door de daling van de schuld. Ook Berenberg en UBS hebben het aandeel op Kopen staan.

ING verhoogde deze week het koersdoel van ArcelorMittal substantieel van 4,60 naar 5,70 euro. Het advies blijft echter ongewijzigd Houden. Volgens analist Jaap Kuin verbeterde de winstgevendheid sterk hoewel de volumes aan de magere kant waren. Hij houdt er rekening mee dat de marge weer zal terugvallen door de hogere prijs voor steenkool en lagere Amerikaanse prijzen in het vierde kwartaal en 2017. ING verwacht dat het bedrijfsresultaat van AM in 2017 op circa 6,5 miljard dollar zal uitkomen.

Dividend

Het minst positief is Standard & Poor's. Het verhoogde dinsdag weliswaar het koersdoel voor ArcelorMittal van 5,10 naar 5,40 euro maar houdt het verder bij een ongewijzigde aanbeveling Verkoop. De kwartaalresultaten van de staalfabrikant overtroffen volgens S&P de verwachtingen maar de outlook stelde teleur. En S&P blijft het vooral negatief vinden dat het bedrijf momenteel geen dividend biedt.

Independent Research heeft een Houden advies met een verhoogd koersdoel van 6,30 euro. JP Morgan is Neutraal op AM met een koersdoel van 5,90 euro. HSBC handhaafde het Houden advies met een hoger koersdoel van 6,30 euro. Commerzbank heeft een Houden advies met een hoger koersdoel van 6,50 euro.

Lees ook: Vier jaar beleggen met Donald Trump

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be