Guru's positief over Royal Dutch Shell

4 november 2016 - 10:25u

Guru's positief over Royal Dutch Shell

Wat vinden de guru's van de door beleggers zeer positief ontvangen kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell?

De olie- en gasreus Royal Dutch Shell, oftewel Koninklijke Olie, is het topfonds van de Amsterdamse beurs. Het is voor 15% verantwoordelijk voor de AEX-index. Opmerkelijk, tel je er Unilever en ING bij dan zijn de drie verantwoordelijk voor 40% van de AEX-index.

Vroeger was de stelling onder langetermijnbeleggers dat je, of het nu economisch goed of slecht gaat, altijd Koninklijke Olie in je portefeuille moest hebben. Dat omdat Shell nooit het dividend verlaagt. Je kunt het zien als een obligatie met een geweldig rendement van nu circa 7,5%.

Maar is dat dividend te handhaven met deze lage olieprijs? Nu leent het bedrijf er geld voor. 

Transitie

Topman Ben van Beurden zegt van wel. Het bedrijf zit volgens hem in een overgangsperiode, omdat het de miljardenovername van BG Group moet verwerken en het bedrijf grote kostenbesparingen aan het doorvoeren is. Shell zal daardoor op termijn een slanker en eenvoudiger bedrijf worden dat beter is opgewassen tegen lage olieprijzen en betere rendementen zal bieden aan de aandeelhouders. Is die transitie succesvol?

De meeste guru's denken blijkbaar van wel. Theodoor Gillissen Bank, Goldman Sachs, Standard & Poor's, JP Morgan, UBS, Credit Suisse en Jefferies hebben allemaal het fonds op Kopen staan. ING en Independent Research handhaven het Houden advies.

Kwartaalcijfers boven verwachting

Deze week kwam Koninklijke Olie met de cijfers over het derde kwartaal. Ze waren duidelijk beter dan verwacht. De aangepaste winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten kwam uit op 2,8 miljard dollar, versus 2,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst, exclusief eenmalige items, van 1,8 miljard dollar. Onder de streep boekte Shell een nettowinst van 1,4 miljard dollar, tegen een verlies van 7,4 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

Beleggers reageerden opgetogen op de cijfers. Het aandeel steeg in een beroerd beursklimaat met 3% naar 23,375 euro. Enkele dagen later is de winst al weer verdwenen. Nu doet het aandeel rond de 22,80 euro. 

Guru's

Ook de guru's zijn blij verrast en laten dit merken in de aanbevelingen. Theodoor Gillissen Bank heeft het fonds op Aanbevolen staan met een koersdoel van 28 euro vooral vanwege het hoge dividendrendement. De bank acht de kans op een dividendverlaging 'vrij klein'. 

Analist Jos Versteeg: "Kern is natuurlijk de verwachting voor de olieprijs in de komende jaren. Enerzijds is Shell sterk aan het kosten besparen, anderzijds is het niet aannemelijk dat de olieprijs langdurig op deze lage niveau’s blijft."

"De investeringen in nieuwe velden dalen aanzienlijk, waardoor op termijn een tekort ontstaat. Daarnaast wordt het voor de OPEC en met name Saoedi-Arabië steeds moeilijker met deze lage olieprijs te leven. Een kleine productiebeperking is erg verleidelijk omdat het al snel leidt tot een fors herstel van de olieprijs."

Positief

Standard & Poor's Equity Research heeft zijn advies voor Royal Dutch Shell verhoogd van Houden naar Kopen, na de sterke derdekwartaalcijfers. Het ratingbureau verhoogt het koersdoel van 23 naar 25 euro. S&P denkt dat Shell goede voortgang heeft geboekt met kostenbesparingen terwijl de kapitaalinvesteringen het doel voor dit jaar hebben behaald. Ook de solide onderliggende kasstroom is geruststellend, aldus analist Jia Man Neoh.

UBS heeft het fonds op Kopen staan zonder koersdoel. Hetzelfde geldt voor Credit Suisse, Jefferies en Goldman Sachs. ING Equity Research handhaaft het fonds op Houden. Independent Research heeft het fonds eveneens op Houden staan maar wel met een koersdoel van 26 euro.

Toch is niet iedereen positief. Zo hebben Nederlandse beursexperts Shell voor deze maand op hun 'floplijst' gezet. Lees er hier meer over. 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be