ArcelorMittal en Shell op floplijst experts

4 november 2016 - 14:30u

ArcelorMittal en Shell op floplijst experts

Deze maand staat volop in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Welke kandidaat het wordt en welke koersreactie daarmee gepaard gaat weet niemand, maar dat weerhield ruim 55 beursexperts er niet van om voor de komende maand hun (minst) favoriete Nederlandse aandelen op een rij te zetten. 

Net als iedere maand vroeg Corné van Zeijl van Actiam ook deze maand Nederlandse beurskenners naar hun verwachtingen. Per saldo blijkt 40% optimistisch voor de AEX-index voor komende maand. 33% is pessimistisch en een kwart neutraal. 

Op de langere termijn blijven experts toch wat meer terughoudend en bevindt het sentiment zich volgens Van Zeijl ver onder het langetermijngemiddelde. Bijna een derde is optimistisch, 40% neutraal en een kwart pessimistisch. 

Aandelenkeuzes oktober

De aandelenkeuzes van experts voor vorige maand bleken behoorlijk goed. Zo stonden onder andere Shell, Randstad en SBM Offshore op de longlist. Zij stegen respectievelijk 2,4%, 15,7% en 3,5%.

Op de floplijst stonden Galapagos (-2,6%), Gemalto (-13,2%) en Wolters Kluwer (-7,5%). ABN Amro bleek de slechtste keuze op de lijst: het aandeel werd vorige maand ruim 14% meer waard.

Toppers oktober Stemmen Rendement Floppers oktober Stemmen Rendement
Royal Dutch Shell +6 +2,4% Galapagos -5 -2,6%
KPN +5 +0,5% Gemalto -3 -13,2%
Randstad +5 +15,7% Wolters Kluwer -3 -7,5%
SBMO +4 +3,5% ABN Amro  -3 +14,1%


Favoriete aandelen november

Voor de komende maand blijken kenners het meest te spreken over Galapagos. Daarnaast zijn ze positief over Ahold en van ING en KPN.

Op de lijst met aandelen waar experts juist slechte prestaties van verwachten deze maand, staat ArcelorMittal bovenaan. Andere aandelen waar in november dalende koersen voor verwacht worden zijn Unibail-Rodamco, Royal Dutch Shell, AkzoNobel, Philips, Unilever en Wolters Kluwer.

Toppers november Stemmen Floppers november Stemmen
Galapagos +4 ArcelorMittal -10
Ahold +3 Unibail-Rodamco -5
ING +3 Royal Dutch Shell  4
KPN +2 Akzo Nobel  -2
    Philips -2
    Unilever -2
    Wolters Kluwer -2


Lees ook: 'Enorm opwaarts potentieel Europese aandelen'

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be