Nieuw beursfonds Philips Lighting stelt al snel teleur

21 oktober 2016 - 12:35u

Nieuw beursfonds Philips Lighting stelt al snel teleur

Hoe vaak zie je dat nou? Dat een bedrijf naar de beurs wordt gebracht en dat niet lang daarna teleurstellende cijfers worden gepresenteerd?

Is dat gewoon een kwestie van goede timing? Voor de verkopende aandeelhouders dan, niet voor de nieuwe beleggers in het fonds uiteraard.. Of worden de omzet en de winst vlak voor de introductie even flink kunstmatig opgepompt. Nu weer Philips Lighting waarvan Philips nog steeds 71% van de aandelen bezit. Al bij de tweede keer ooit dat het bedrijf kwartaalcijfers publiceert, valt het de markt zwaar tegen. 

Het aandeel knalde gisteren met 5% naar beneden naar een slot van 21,95 euro. Op dit moment gaat het aandeel nog eens 3% omlaag op een koers rond de 21,30 euro. De hoogste koers sinds de introductie op 20 euro werd een maand geleden behaald op 24,37 euro, de laagste was 19,75 euro.

Derde kwartaal

In het derde kwartaal zag de wereldmarktleider op het gebied van verlichting de winst dalen van 71 naar 53 miljoen. De omzet daalde met 5,4%. Die omzet was lager dan de laagste voorspelling van Bloomberg.

Positief was dat het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) op jaarbasis steeg van 139 miljoen naar 175 miljoen euro. Analisten van ING en KBC Securities hadden op een lager resultaat gerekend van respectievelijk 160 en 169 miljoen euro. 

Lighting waarschuwde gisteren dat de markt voor verlichting tegenvalt. De beoogde stabilisatie tegen het einde van het jaar is vertraagd en het concern verwacht nu dat positieve vergelijkbare groei pas in de loop van 2017 zal kunnen plaatsvinden. Dat als gevolg van de zwakke markt in het Midden-Oosten, Turkije en ook in delen van Europa.

Guru's

De guru's waren tot gisteren best positief over het fonds. Voor de publicatie van de cijfers waren er alleen adviezen van Kopen en Houden. Mogelijk wordt dat nu anders. De eerste adviezen zijn binnen. 

Morgan Stanley herhaalde het eerder afgegeven Gelijkgewogen advies met een koersdoel van 23,50 euro. De Amerikaanse zakenbank noemde de kwartaalcijfers per saldo positief. Mede door de omzet van traditionele lampen was de aangepaste EBITA-marge met 10% overtuigend hoger dan de inschatting van analisten vooraf. De bank sprak van een 'behoorlijke verrassing' en wees onder meer op de fikse krimp van het personeelsbestand als verklaring voor de hoge winstmarge. Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg daardoor meer dan verwacht, aldus Morgan Stanley.

De omzet viel volgens de analist met 1.745 miljoen euro echter duidelijk lager uit dan de verwachtingen, onder meer vanwege een tegenvallende groei bij de LED-lampen. De meevallende krimp bij de traditionele lampenactiviteiten kon dit niet compenseren.

Ook Theodoor Gillissen Bank kwam onmiddellijk met een reactie. Analist Jos Versteeg had geen advies op Philips Lighting en gezien de recente ontwikkelingen vindt hij het aandeel momenteel niet interessant voor een belegging. Vooral als gevolg van de toenemende krimp van de omzet en ondanks het herstel van de vrije kasstroom van 80 miljoen euro in het derde kwartaal 2015 naar 164 miljoen euro dit jaar.

ING Bank

ING kwam de dag voor de cijfers met een koopaanbeveling en een koersdoel van 27 euro. De bank zag toen nog 'significant meer opwaarts potentieel', indien de overgang naar LED voorspoedig verloopt en de door de onderneming afgegeven verwachtingen worden waar gemaakt. 

KBC Securities was vlak voor de cijfers sceptisch en voorzag uitdagende marktomstandigheden door de grote blootstelling van de winstgevendheid aan de traditionele gloeilampen en de onzekere marge-ontwikkeling. De terughoudendheid weerspiegelt zich in een Houdenadvies met een koersdoel van 25 euro. 

Goldman Sachs was op 6 oktober het meest positief op Lighting met een koersdoel van 34 euro. Maar of dat zo blijft? Eerder deze week zette 's werelds belangrijkste analist het koersdoel van de Amerikaanse concurrent Cree fiks lager met het advies te Verkopen als gevolg van de tegenvallende cijfers daar. Afwachten is dus of de zakenbank meent dat de verbeterende marge de krimpende omzet compenseert.

Ook ABN Amro heeft Lighting sinds vorige week op Kopen staan met een koersdoel van 29 euro. NIBC Markets heeft begin deze week het aandeel op Houden gezet met een koersdoel van 23 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be