Galapagos de uitzondering in biotech?

6 oktober 2016 - 15:00u

Galapagos de uitzondering in biotech?

Eind vorige maand behaalde het recent tot de AEX bevorderde biotechfonds Galapagos de hoogste koers ooit van 63,78 euro.

Wat een succes voor de beleggers van het eerste uur. Het aandeel was in 2011 nog voor onder de zes euro te koop. Recent is het aandeel weer wat gezakt omdat topman Onno van de Stolpe aangaf dat het bedrijf niet overgenomen wil worden. Het bedrijf wil zelfstandig verder groeien tot een volwaardige pharmaceutische onderneming, aldus de CEO. Nu doet het aandeel rond de 58 euro.

Het gevaar van biotech

Geen gevaarlijker sector in de beleggingswereld dan de biotech. Nog geen 1 op de 10 investeringen in deze industrie wordt een succes. De sector trekt dan ook vooral de echte gokkers onder de beleggers aan zoals ook op de diverse IEX-forums is te lezen. Maar als u wel een winnaar hebt uitgekozen, kan de opbrengst van zo'n belegging enorm zijn. 

Veel guru's denken dat Galapagos een van die winnaars zal zijn. Alle adviezen - op een na - staan op kopen. En ook grote investeerders denken dat Galapagos goud in handen heeft. Met hun investeringen in het bedrijf heeft Galapagos geld genoeg om de onderzoeken naar nieuwe medicijnen af te ronden.  

En de resultaten van de laatste onderzoeken naar het effect van het medicijn filgotinib er veelbelovend uit. Als het inderdaad een goed werkend medicijn blijkt te zijn, en er bijvoorbeeld geen gevaarlijke bijwerkingen opduiken, is the sky the limit.

Het gaat hier niet om omzetten van tientallen miljoenen zoals bijvoorbeeld - om maar iets te noemen - bij Pharming. Het gaat hier om miljarden aan potentiële omzet. Dat maakt de onderneming ook interessant voor de grote medicijnfabrikanten. Een aantal daarvan is daarom al aandeelhouder in Galapagos. Op 28 oktober weten we weer wat meer als Galapagos de cijfers over het derde kwartaal publiceert.

De guru's zijn enthousiast 

Het laatste advies is van 26 september van Jefferies: kopen met een koersdoel van 67 euro. Analist Peter Welford verwacht dat Galapagos op het hoogtepunt van de markt een omzet van 3,5 miljard dollar kan genereren. Hij verlaagde wel het koersdoel met 2 euro vanwege de lichte vertraging van de lancering van het middel filgotinib naar de tweede helft van 2019, waar eerder op de eerste helft van dat jaar werd gerekend.

Ook rekent hij op hogere onderzoekskosten voor een breed studieprogramma naar de behandeling voor inflammatoire darmziekten (IBD). Galapagos neemt een vijfde van de onderzoekskosten van dit programma voor haar rekening.

Het koersdoel van KBC Securities afgegeven op 26 september is 70 euro. Verder hebben de volgende analisten Galapagos op kopen staan: Bryan Garnier & Co (67 euro), Rabo Securities (60 euro) en Kempen & Co (80 euro). Alleen Credit Suisse is wat zuinig. Het heeft het fonds op houden staan met een koersdoel van 48 euro.

Lees ook: Vier koopjes in de gezondheidssector

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be