Aegon, ING en Ahold op kooplijst experts

5 december 2016 - 11:30u

Aegon, ING en Ahold op kooplijst experts

Dankzij de overwinning van Trump is het optimisme onder de experts weer terug. De fiscale stimulansen van de nieuwe Amerikaanse president zullen goed zijn voor de economie en de beurs. Daarnaast is december meestal wel een mooie maand.

Dat vertelt Corné van Zeijl van Actiam naar aanleiding van zijn maandelijkse enquête onder beursexperts waar deze maand ruim 60 experts aan meededen. 

Over de Fed-rentevergadering zei Van Zeijl het volgende: "De stijging lijkt een zekerheidje. Er wordt tenslotte een 100%-kans ingeprijsd. Van de ECB verwachten enkele experts dat het opkoopprogramma met zes maanden wordt verlengd."

Expertverwachting korte termijn

Er was één expert die het bijna perfect had voorspeld, zijn letterlijke woorden waren vorige maand:

“Trump wint maar het tegenovergestelde gebeurt van wat iedereen verwacht. Na in eerste instantie een kleine schrikreactie stijgt de Dow Jones naar een all time high. Reden: de rente stijgt en er wordt gedraaid uit obligaties richting aandelen.”


Op de korte termijn zijn experts dus weer positief. Een meerderheid is voor de komende maandoptimistisch en een kwart neutraal. 

Voorspelling december  
optimistisch 51%
neutraal 25%
pessimistisch 24%
per saldo 27%

 

Ook het optimisme voor de lange termijn is de afgelopen maand flink opgeklommen. "Voor een dergelijk optimisme moeten we terug naar het begin van het jaar."

 

Voorspelling komend halfjaar  
optimistisch 37%
neutraal 43%
pessimistisch 21%
per saldo 16%

 

Dramatische portefeuillekeuzes

De keuzes die experts voor november maakten, bleken dramatisch. Van Zeijl: "Het fictieve long-shortfonds was de afgelopen jaren mooi aan het stijgen, maar in november waren de profs in staat om het slechtste aandeel bij de toppers te zetten: Ahold met -11%."

"Ook KPN hadden ze beter weg kunnen laten (-8,5%). En dat terwijl ze een van de betere aandelen juist bij de floppers hadden neergezet (Arcelor +16%). Per saldo zou een dergelijk fonds 4,5% hebben verloren."

Toppers november Stemmen Rendement Floppers november Stemmen Rendement
Galapagos +6 +0,8% ArcelorMittal -4 +16,1%
Ahold +5 -10,5% Unibail-Rodamco -5 -4,0%
ING +4 +7,1% Royal Dutch Shell -4 +5,6%
KPN +2 -8,5% Akzo Nobel -2 -0,2%
      Philips -2 -1,2%
      Unilever -2 -0,8%
      Wolters Kluwer -2 -3,5%
Gemiddeld   -2,8% Gemiddeld   +1,7%
AEX   +1,0%      

 

Aegon favoriet, Arcelor weer topflopper

Voor de komende maand hebben de experts opnieuw Aegon bij de toppers gezet. Ook ING en Ahold gaan het naar verwachting van de experts goed doen tijdens de laatste maand van het jaar. Verder zijn er veel lage bèta-aandelen, zoals Heineken en Unilever.

ArcelorMittal staat wederom bovenaan de lijst met floppers, gevolgd door onder andere Royal Dutch Shell en Unibail en ABN.

Toppers december Stemmen Floppers december Stemmen
Aegon +6 ArcelorMittal -9
ING +5 Royal Dutch Shell -5
Ahold +4 Unibail-Rodamco -3
Gemalto +3 ABN Amro -2
Heineken +3 Altice -2
Unilever +3 NN -2
    Philips -2


Lees ook: Experts kiezen deze kwaliteitsaandelen

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be