Degelijk Unilever voor de lange termijn

30 november 2016 - 14:15u

Degelijk Unilever voor de lange termijn

Aandeelhouders van Unilever hebben de laatste acht jaar weinig te klagen gehad over hun belegging.

De Brits/Nederlandse multinational is een van de meest degelijk bedrijven van Amsterdamse beurs. Vroeger deelde het dat aura van betrouwbaarheid met die andere Brits/Nederlandse combinatie Koninklijke Olie/Shell, maar gezien de snelle en drastische ontwikkelingen in de energiesector is Shell die status op dit moment even kwijt.

Dividend en groei

Unilever (voeding, huishoudelijke en persoonlijke verzorging) is zo'n degelijk bedrijf omdat mensen zullen blijven eten en zich zullen blijven wassen. Als er al een modieuze tendens is in die sector is het richting groen. En dat is ook de richting die Unilever-topman Polman is ingeslagen. En nee, dat is geen modieus verkoopargument, dat is echt. Neem het groene nieuws over Unilever van alleen deze maand.

Zo sloot Unilever deze maand een partnership met de Europese Vegetarische Unie (EVU). Meer dan de helft van de Nederlanders wil minder vlees gaan eten. Unilever is de eerste grote onderneming die gaat samenwerken met EVU om consumenten te helpen bij de keuze in vegetarische producten.

Daarnaast kondigde Unilever vorige week een samenwerking aan met Save the Children om de bestaansmiddelen van vanilleboeren in Madagascar te verbeteren door ze onder meer te trainen in de duurzame ontwikkeling van producten.

Van belang voor beleggers? Op de lange duur wel. En dat is wat Unilever is, een belegging op de lange termijn waarover de aandeelhouder zich geen zorgen hoeft te maken. De koers gaat omhoog en omlaag maar je krijgt een mooi dividend en de onderneming zal blijven groeien. 

Winstmarge

Vandaag maakte Unilever op de jaarlijkse investeerdersdag bekend dat het een bovengemiddelde marktgroei en een versnelde verbetering van de winstmarge verwacht. Het concern heeft tot 3 miljard euro klaarliggen voor overnames. 

Het aandeel schoot omhoog met bijna 3% naar een koers rond de 38 euro. Sinds het dieptepunt in 2009 is het fonds van 13,94 euro gestegen naar boven de 42 euro in september van dit jaar. Nu is er even een dipje, mede door een verloren rechtszaak in Brazilië. Is het nu al instappen of toch nog even wachten? Wat vinden de guru's?

Guru's

De Duitse zakenbank Berenberg verlaagde dinsdag het koersdoel voor Unilever van 46 naar 45 euro vanwege een verlaging van de waardering van de hele sector waarin Unilever actief is. De analist handhaafde het advies: Kopen.

De bank noemt Unilever zijn topfavoriet omdat het concern in staat zal zijn de groei te versnellen. Daarbij zal de marge profiteren van de plannen om de kosten van de overhead met 1 miljard euro terug te brengen.

Ook Jefferies verlaagde deze week het koersdoel van Unilever van 41,20 naar 40 euro. Nog altijd boven de huidige koers dus. Het advies blijft Houden. Dat vanwege het marginaal negatieve resultaat in het derde kwartaal.

Ook de pr-blunder van het bedrijf speelde een rol. Unilever kondigde aan de prijzen in Engeland substantieel te willen verhogen en grootafnemer Tesco ging daar succesvol publiekelijk tegenin. De analist verwacht betere resultaten in het vierde kwartaal met een omzetgroei op jaarbasis van 4,2%. 

Overnames

Vanwege 'de weigering van de markt om te herstellen' en een terughoudend investeringsklimaat is het volgens Jefferies onwaarschijnlijk dat in 2017 sprake zal zijn van een cyclische opleving. Niche-overnames zullen dus voor meer groei gaan zorgen. 

Société Générale heeft het aandeel eveneens op Houden staan. De Franse bank stelde deze week het 12-maands koersdoel neerwaarts bij van 43 naar 41 euro. Goldman Sachs is daarentegen minder positief. De Amerikaanse topbank heeft sinds vorige week het aandeel op Verkoop staan met een koersdoel van 37,50 euro. Dus veel koersdruk verwacht deze analist ook niet meer.

Morgan Stanley heeft het advies Houden met een verlaagd koersdoel van 41 euro.

Het meesr positief is Macquerie Capital Markets met het advies van vorige maand na de cijfers: Kopen met een koersdoel van 45,50 euro.

Lees ook: Experts kiezen deze kwaliteitsaandelen

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be