Guru's overwegend positief over paradepaardje ASML

14 oktober 2016 - 10:00u

Guru's overwegend positief over paradepaardje ASML

Had u op het dieptepunt van de Grote Recessie in 2009 ASML gekocht dan was uw investering nu het negenvoudige waard.

Oftewel de langetermijnaandeelhouders van het chiptechnologiebedrijf in Veldhoven hebben niets te klagen gehad. Zo'n stijging zullen we niet vaak meer zien. Maar volgens de meeste guru's is ASML ook nu nog een gezonde belegging. Volgende week woensdag komt het bedrijf met de cijfers over het derde kwartaal. De guru's zijn gematigd optimistisch.

Paradepaardje

ASML is een van de paradepaardjes van de Nederlandse technische industrie. De voormalige Philips dochter staat wereldwijd aan de top van het ontwerp en bouw van de machines waarmee chips worden geprint.

Een nieuwe machine van ASML bepaalt uiteindelijk hoeveel sneller en lichter onze smartphones worden. Om aan de top te blijven geeft het bedrijf jaarlijks een miljard - 1000 miljoen euro - uit aan onderzoek, voornamelijk in Nederland. Voor de Nederlandse economie heeft het bedrijf uit Veldhoven relatief de hoogste toegevoegde waarde van alle ondernemingen in ons land. 

En ook de aandeelhouders hebben de laatste jaren niets te klagen gehad. ASML is een van de toppers van de jaren sinds de Grote Recessie. Het ook op de NASDAQ genoteerde aandeel is sinds 2009 gestegen van circa elf euro naar rond de honderd euro.

Samsung

Recent is het aandeel wat gedaald. Op dit moment staat de koers rond de 91 euro. Dat komt mede door de verkoop door Samsung van de helft van het belang dat het Koreaanse technologiebedrijf in ASML had voor 609 miljoen euro. Samsung is een grote klant van ASML en investeert ook in de nieuwe EUV (extreme ultraviolet) technologie die ASML ontwikkelt. Het feit dat Samsung stopt met de productie van de Galaxy Note 7 na problemen met de batterij, zal geen grote invloed hebben op de Nederlandse toeleveranciers van de halfgeleidersector, liet analist Edwin de Jong van NIBC deze week weten.

Guru's overwegend positief

Wall Street verwacht dat het aandeel tussen de 90 en 103 euro gaat bewegen in het komende jaar, aldus Zacks Research. De gemiddelde te verwachten prijs is 97 euro. Kortom, er zit nog wel wat in het vat, volgens de guru's, maar opzienbarend zal het niet zijn.

NIBC Markets herhaalde eergisteren het Accumuleren advies voor ASML met een in augustus verhoogd koersdoel van 105 euro.  

Maandag herhaalde Morgan Stanley een koopadvies voor ASML met een koersdoel van 113 euro. De Amerikaanse bank is van mening dat de nieuwe techniek Extreme Ultraviolet (EUV) zich snel genoeg ontwikkelt om in het komende jaar tot meer opdrachten voor deze productiefaciliteiten te leiden. 

Berenberg heeft ook een koopadvies voor ASML met een koersdoel van 100 euro. 

Susquehanna Financial verlaagde onlangs het koopadvies naar Houden op 97 euro. Ook Deutsche Bank heeft het fonds op Houden staan op een koers van 90 euro. Het negatiefst is Bryan Garnier & Co met een verkoopadvies in augustus en een koersdoel van 81 euro.

Alle analisten op een rijtje zijn er negen die het aandeel op Kopen hebben staan, negen op Houden en een op Verkoop. 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be