Somberen over Air France-KLM

16 september 2016 - 11:15u

Somberen over Air France-KLM

Het gaat voorlopig niet beter met Air France-KLM, aldus de guru's.

Denkt u het soms ook? Was er nou geen betere partner te vinden voor KLM? Een minder nationalistische, meer flexibele en qua zakelijke cultuur meer vergelijkbare partner dan Air France?

De Britse bedrijfscultuur bijvoorbeeld lijkt veel meer op de onze - zoals te zien is aan florerende bedrijven als Unilever en RDS - en vormt een perfecte combinatie met de Nederlandse manier van zaken doen. Of anders een lekker degelijke Duitse partner? Oftewel, kunnen we er nog vanaf?

In ieder geval is duidelijk dat mede door deze tamelijk waardeloze 'fusie' Air France-KLM uitermate slecht heeft gepresteerd de laatste jaren. 

Toenemende concurrentie

De sector heeft het sowieso al moeilijk door de steeds toenemende concurrentie van low cost carriers als Ryanair, waarmee je soms voor 20 euro - herhaal 20 euro - van Keulen naar Dublin kunt vliegen en de constante dreiging van terrorisme. Daar staat als pluspunt tegenover dat het erop lijkt dat de lagere olieprijs niet van korte duur zal zijn. 

Air France-KLM wist in het tweede kwartaal dankzij die lagere olieprijs nog wel een winst te maken van 41 miljoen maar kampt met dalende omzetten. Volgens het bedrijf zelf is de concurrentie moordend en zal dat de besparingen op brandstofkosten in de komende tijd vrijwel zeker teniet gaan doen.

Vervoerscijfers augustus

Deze week kwam de luchtvaartmaatschappij met teleurstellende vervoerscijfers over augustus. Er vlogen afgelopen maand 7,2 miljoen passagiers met Air France-KLM, een daling van 1,8% op jaarbasis. "Regionaal is de aanhoudende verslechtering in Noord-Amerika de meest zorgwekkend trend", aldus analist Jack Diskin van Goodbody.

De bezettingsgraad daalde hier in augustus met 2,2 procentpunt op jaarbasis, na een min van 1,6 procentpunt in juli en een daling van 0,7 procentpunt in de periode van januari tot en met juni.

Al met al is Air France-KLM een van de meest slecht presterende fondsen op de Amsterdamse beurs. Negen jaar geleden deed het aandeel nog rond de 40 euro. Maar sinds de Grote Recessie is het van kwaad tot erger gegaan. Midden 2012 werd het dieptepunt bereikt van 3,12 euro. Nu staat de koers weer op een baggerkoers van 4,80 euro, rond het laagste niveau in vier jaar. 

Guru's 

Als het aan de guru's ligt, lijkt het op korte termijn niet veel beter te worden. Vier analisten zetten het fonds sinds augustus op Houden en twee op Verkopen.

Het laatste advies kwam van Barclays dat deze week het koersdoel verlaagde van 9,10 naar 5 euro Houden in een rapport over de Europese luchtvaart. De Britse bank denkt dat de winst volgend jaar verder zal dalen aangezien de voordelen van lagere brandstofprijzen wegebben. Kostenbesparingen kunnen de teruggang in prijzen van vliegtickets niet langer bijhouden. "De inspanningen van de pas aangetreden CEO Jean-Marc Janaillac om de relatie met werknemers te verbeteren kunnen resulteren in hogere kosten", aldus Barclays.

Vorige week herhaalde CM-CIC Securities het beleggingsadvies voor Air France-KLM: Afbouwen met als koersdoel 5,50 euro. En Oddo Securities bleef bij Neutraal met een koersdoelverlaging van 8,00 euro naar 6,20 euro.

Eerder deze maand herhaalde UBS het Sell advies en werd het 12-maands koersdoel neerwaarts bijgesteld van 5,5 naar 4,6 euro. De adviezen van augustus staan op Niet aanbevolen van Theodoor Gillissen (koersdoel 5 euro) en Houden bij Deutsche Bank op 5,9 euro.

Lees ook: ING en ABN Amro favoriet voor september

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be