Hebben verzekeraars nu wel een goede strategie?

18 augustus 2016 - 14:57u

Hebben verzekeraars nu wel een goede strategie?

Welke verzekeraars hebben zich goed aangepast?

De verzekeraars hebben het moeilijk. De lage rentestand maakt het lastig om geld te verdienen, en ook in deze sector heeft de opkomst van het internet het businessmodel ingrijpend veranderd. Wie heeft zich goed aangepast? 

Volgens De Nederlandsche Bank in een rapport van maart geen enkele. Verzekeraars hebben geen goede strategie. Hun verdienmodel staat onder druk door de sterk gedaalde vraag naar individuele levensverzekeringen en de stevige concurrentie op het gebied van schadeverzekeringen, aldus DNB. 

De aandelen van de verzekeraars hebben het dit jaar dan ook stuk voor stuk slecht gedaan. Aegon en Delta Lloyd behoren tot de sterkst gedaalde fondsen dit jaar. Delta Lloyd zakte circa 35 procent sinds januari en Aegon zo'n 30 procent. 

Cijfers NN positief ontvangen

Vandaag kwam NN Group met de cijfers. Die waren niet best maar toch duidelijk beter dan verwacht. Schade door slecht weer en financiële onrust drukten de operationele winst met een derde vergeleken met vorig jaar. 

De beleggers reageerden positief. Het aandeel staat nu vele procenten hoger. Volgens KBC Securities overtrof de verzekeraar en vermogensbeheerder de verwachtingen qua inkomsten, kapitaal en kasstroom.  KBC handhaaft het aandeel dan ook op de kooplijst. 

Prijsgeven

De Belgische verzekeraar Ageas kwam vorige week ook met goede onderliggende cijfers en werd daarvoor beloond met een koersstijging van 5 procent. Maar die koerswinst moest in de daarop volgende dagen geheel weer worden prijsgegeven. 

Gaat dat nu weer gebeuren? Wat denken de guru's over de verzekeraars? Zien ze een omslagpunt? En van welk fonds verwachten ze het meest?

De guru's

De meeste guru's hebben de verzekeraars op houden of kopen staan. Vooral omdat de koersen van de verzekeraars historisch laag zijn. Het gaat al zo lang niet best, het kan alleen maar beter gaan, zal hun gedachte zijn.

Voor NN Group heeft KBC Securities vandaag het koopadvies herhaald met een koersdoel van 35 euro. En ook NIBC liet vanochtend weten het te zien zitten in de verzekeraar, ondanks de gemengde resultaten. Analist Marcel Houben vertrouwt er op dat NN de aandeelhouder blijft belonen met een mooi dividend en de terugkoop van eigen aandelen. NIBC herhaalt het advies Accumuleren met een koersdoel van 34,00 euro. 

De adviezen van Citigroup, Morgan Stanley en Barclays staan nog op houden maar zijn van vorige maand.

Aegon is door de drie guru's op kopen gezet, drie guru's houden het aandeel vast en een adviseert te verkopen. Het hoogste koersdoel wordt door NIBC Markets gezet op 6,60 euro . Standard & Poor's wil kopen tot 4,60 euro en Kepler Capital Markets tot 4,80 euro.

Keefe Bruyette & Woods had voor de cijfers een koopadvies. Na de publicatie van de tegenvallende cijfers is dat een verkoopadvies geworden met een koersdoel van 3,30 euro.

Delta Lloyd heeft van ING een houdadvies met een koersdoel van 4,40 euro. KBC zet het op aandeel op afbouwen met een koersdoel met 4,20 euro.

Voor Ageas heeft ING Group direct na de cijfers het koopadvies herhaald maar met een wat lager koersdoel van 39,50 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be