Klap na klap voor PostNL

18 juli 2016 - 14:10u

Klap na klap voor PostNL

Het aandeel PostNL heeft recent klap op klap gekregen, en vrijdag ging er nog eens ruim 5% vanaf. PostNL was zelfs de zwaarste daler van de dag.

De koers is de afgelopen maand gezakt van 3,77 naar 3,28 euro. Een jaar geleden stond onze nationale postbode nog op 4,18 euro.

De reden voor de daling van vrijdag was ING. De bank haalde PostNL van de favorietenlijst af voor de Benelux. Dat gebeurde vanwege het groeiende pensioentekort door de aanhoudend lage rente, waardoor de opbrengst van bedrijfsobligaties vermindert.

En verder: 'toezichthoudende gerelateerde zaken'. Dat laatste gaat over het feit dat de Nederlandse toezichthouder onderzoekt of PostNL zijn marktpositie heeft misbruikt. Al met al kan er vertraging ontstaan in de hervatting van de dividendbetalingen. Meer over het waarom leest u hier in een stuk van Nico Inberg. 

Opmerkelijk is wel dat ING desondanks het koopadvies op PostNL met een koersdoel van 5,30 euro heeft gehandhaafd. Dus op termijn ziet de bank een fikse stijging. 

Zo denkt echter niet iedere analist er over. RBC Capital Markets paste het advies aan vanwege de lage rente van Sector Perform naar Underperform.

Zo verlaagde RBC Capital Markets op vrijdag 15 juli het koersdoel van PostNL naar 3,10 van 3,70 euro. Het houdadvies van dinsdag 10 mei 2016 werd vervangen door een verkoopadvies. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van 1,12%.

De eerdere adviezen die zijn afgegeven door diverse analisten zijn kopen, houden, houden en verkopen. Jefferies & Co zat het eind mei fout: 

Vrijdag 27 mei 2016:

Het koopadvies van donderdag 5 november 2015 werd herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van 32,75%.

Morgan Stanley zat redelijk:

Vrijdag 20 mei 2016:

Morgan Stanley verlaagde het koersdoel van PostNL naar 4,00 euro van 5,20 euro. Het houdadvies van woensdag 10 juni 2015 wordt herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van -7,35%.

Op 9 mei had Kepler Capital Markets van alle analisten het duidelijk het beste gezien met een verkopenadvies.

Maandag 9 mei 2016:

Het verkoopadvies van donderdag 14 april 2016 werd herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van 3,33%.

En tenslotte zat KBC Securities redelijk:

Maandag 9 mei 2016:

Het houdadvies van donderdag 14 april 2016 werd herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van -2,37%.

Lees ook: Experts positief over Heineken, ING, Randstad en Ahold

Door Belegger.nl

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be