SNS: Goldman regelt 't allemaal?

13 juli 2012 - 12:16u

Precies een maand geleden, op 14 juni, tikte SNS Reaal 0,926 euro aan. Een voorlopig dieptepunt in een lange, lange neergaande trend. Daarna trok de koers aan en zo stond er op 5 juli 1,31 op het bord. Dat is +41,47% in een paar weken (AEX +7,83%)! Ongetwijfeld dat handige hefboomhandelaren hier lekker aan verdienden.

Vandaag is deze koerspret even over, want met 1,02 euro nu op het bord levert het fonds -18,38% in. Vanaf dat topje op 1,31 is dat -22,14%. Kortom, met deze koersschommelingen en kansen voor handelaren steekt SNS Reaal legendarische dobbelfondsen als Baan, Getronics en tegenwoordig TomTom naar de kroon.

Vandaag is er het nieuws van het FD dat SNS Reaal onder andere het roemruchte Goldman Sachs inhuurt. Dat is om de strategische opties te bekijken van de holding die mooie merknamen bevat, maar ook enorme schulden heeft en vele hoofdpijnportefeuilles en -dossiers kent. Het is niet voor niets een pennystock.  

"Speculatie"
"Speculatief geld dat uit de koers loopt", zegt SNS Reaal-watcher en hoofd research Nico van Geest van het Amsterdamse Keijser Capital. "Eigenlijk is er geen écht nieuws, maar dat de namen van Angelsaksische banken als Goldman Sachs en Morgan Stanley vallen is blijkbaar genoeg voor een sell-off."

De koersafstraffing is geen reden tot paniek en het fundamentele verhaal van SNS Reaal verandert met het inschakelen van zakenbanken niet volgens Van Geest, die voor de mogelijke scenario's naar een eerdere column van mei verwijst. Wel - dank! - mailt hij zijn laatste cijfers door. Klik op het plaatje.   


Klik op de grafiek voor een grote versie

Rabobank: "Sell"
Weinig commentaar vooralsnog van zakenbanken, maar de twee die er zijn springen er ook meteen uit. Ten eerste is daar Rabobank dat naar aanleiding van het nieuws het aandeel op een sell zet en het koersdoel drastisch verlaagt van 1,75 naar 0,50 euro. Uit de Dow Jones newsfeed:

Rabobank downgrades SNS Reaal to reduce from buy and lowers its price target to EUR0.50 from EUR1.75, as it appears that SNS cannot continue to organically digest its property finance loans. Rabobank says this is due to:

  • The requirement to pay EUR848 million back to the government by the end of 2013
  • The low share price and low interest rates reducing the insurance excess capital
  • Limiting capital upstreaming capability

"If there would be a well-executable solution, SNS Reaal would have already have done it, so there are no easy way outs," it says. If action is taken fast and the insurance proceeds are clearly above EUR1.6 billion, this would change the situation, but Rabobank does not expect that at this stage.

Die sell is opmerkelijk. Zoals u aan de Bloomberg-grafiek ziet hanteerde Rabobank jarenlang een buy, die nu vandaag op 1 euro overboord gaat. Wellicht... Nou ja, trekt u vooral zelf uw conclusies. Dit is niet om Rabobank te zwartepieten, want dit soort grafieken zijn er bij alle banken legio te vinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

KBC: "Under review"
KBC Securities is het met SNS Reaal eens dat er iets moet gebeuren. "The Dutch Government does not want to be unprepared (as it was with Fortis) should at some point of time (currently not the case) an intervention be required. Although we believe there is still value in the company the list of problems cannot be ignored either."

KBC neemt haar buy (accumulate) en koersdoel van 4 euro under review, zoals dat zo mooi heet. Resumerend: er móét en gáát iets gebeuren bij SNS Reaal, maar wat? Misschien bieden de scenario's van Van Geest in het bovenste plaatje u aanknopingspunten.


Klik op de grafiek voor een grote versie



Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Oudjes doen het beter dan jonkies

2 mei 2024 - 07:14u

Veel beleggers kiezen graag voor nieuwe bedrijven. Niet omdat het zeker is dat er grote koerswinsten in het verschiet liggen. Nee, ze kiezen juist voor zo'n fonds omda... Meer »

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be