Niemand weet wat de koersen in 2024 gaan doen

20 januari 2024 - 07:32u

Niemand weet wat de koersen in 2024 gaan doen

Joepie, we hebben een guru die aangeeft dat hij geen idee heeft waar de koersen eind 2024 zullen staan. 

De Amerikaanse aandelenanalist Barry Ritholtz, bekend van Bloomberg tv, weet het in ieder geval niet. Volgens hem is de kans te groot op onverwachte gebeurtenissen en hebben voorspellingen geen zin.
Wel zet hij op een rijtje welke factoren zullen bepalen of we in 2024 een goed dan wel slecht een beursjaar zullen krijgen. 
Een tip van IEX Profs

GOED BEURSJAAR

1. Op een goed jaar volgt meestal een goed jaar

De S&P 500 steeg vorig jaar 24,2% na een daling van 19,4% in 2022. Historisch gezien komen goede jaren vaak in groepen. Jaren met een winst van meer dan 20%, zoals in 2023, werden gemiddeld sinds 1928 gevolgd door een jaar met een winst van 5,9%.

2. Beurs is helemaal niet zo hard gestegen

Sommige mensen maken zich zorgen over de grote stijging van de beurs in 2023. Zij vrezen dat het een luchtbel is, die elk moment kan knappen. Maar je kan er ook anders naar kijken. Als je de grafiek van de S&P 500 bekijkt over de laatste twee jaar dan heeft de beursgraadmeter na de piek in november 2021 feitelijk niks gedaan. Hetzelfde geldt voor de Nasdaq die ondanks de enorme winst in 2023 van 53,8% over 2022 en 2023 slechts 3,1% is gestegen. 

3. De beloofde recessie blijft uit

De kans op een zachte landing zonder recessie is volgens de meeste economen vrij groot. Als dat waar blijkt te zijn, dan is dat goed voor de beurs, want de S&P steeg in het jaar volgend op een topjaar met gemiddeld 9,7% sinds 1928, als een recessie uitbleef. 

Het komt sowieso slechts zelden voor dat de S&P daalt in een jaar zonder recessie. Sinds 1928 is dat maar 16 keer gebeurd en 2022 was een van die jaren. Andere recente voorbeelden zijn 2018, 2000 en 2002 (de recessie was in 2001).

Tijdens recessiejaren was het verlies gemiddeld 10,1%.

4. Inflatie kan snel en hard dalen

De inflatie heeft historisch gezien de neiging even snel (of even langzaam) te dalen als dat hij gestegen is. Als dat dit keer weer gebeurt dan kunnen we ervan op aan dat de inflatie in 2024 snel verder afneemt. Wat goed nieuws is voor aandelen en obligaties.

5. De Federal Reserve in de bocht

Het beleid van de Fed kan zowel bullish als bearish uitpakken. Verlagen ze de rente sneller dan verwacht, dan is dat bullish voor de markt. Bearish is het als ze de rente met maar een paar stapjes verlagen.

6. Huizenmarkt werkt inflatieverlaging in de hand

Volgens Ritholtz koelt de Amerikaanse huizenmarkt sneller af dan de officiële data aangeven. Als dat klopt dan is de inflatie in werkelijkheid ook lager.

SLECHT BEURSJAAR

1. Recessie is niet uitgesloten

Renteverhogingen hebben vaak lang nodig om effect te sorteren. Aangezien de laatste renteverhoging in de VS nog niet zo lang geleden was, kan een recessie nog niet uitgesloten worden.

2. Commercieel vastgoed is een risico

De coronapandemie heeft grote gevolgen gehad voor commercieel vastgoed. Banken hebben de bouw van kantoren en winkelcentra voor biljoenen gefinancierd. Wat gebeurt er als die markt instort? Krijgen we dan een domino-effect?

3. Magnificent 7 verliezen glans

Het grootste deel van de koerswinsten in de VS komt voor rekening van grote technologiebedrijven, ook wel de Magnificent 7 genoemd. Veel analisten hopen en verwachten dat in 2024 de kar door meer aandelen getrokken zal worden. Maar wat als dat niet gebeurt en de Magnificent 7 verliezen hun glans? In dat geval is er weinig dat de markt omhoog houdt.

4. Omgekeerde yield curve is negatief signaal

De rentecurve is al sinds de zomer van 2022 omgekeerd. Dat wil zeggen dat de korte rente hoger is dan de lange. Macro-economisch is dat een teken dat er een recessie aankomt. Tot nu toe is dat uitgebleven, maar wat niet is kan nog komen, en vaak beginnen recessies op het moment dat de rentecurve weer terugdraait. In de VS zijn we van dat moment niet ver meer verwijderd.

5. Wereldwijde recessie zou pas echt een probleem zijn

Een recessie in alleen de VS of Europa hoeft nog geen ramp te zijn, maar als er sprake is van een globale recessie dan heb je goede kans op een vastgoed- en kredietcrisis, met alle gevolgen van dien voor de beurs.

6. Oorlog dreigt op meerdere plekken

Het conflict in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne hebben het potentieel de olieproductie te raken, met hogere prijzen als gevolg. Dat geldt zeker als Iran direct betrokken raakt. Daar komt het conflict tussen China en Taiwan nog bij.

 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be