Beleggers: zandzakken voor de deur

20 september 2023 - 05:23u

Beleggers: zandzakken voor de deur

Riemen vast, want de historisch slechtste dagen van het jaar komen eraan. Op basis van zo'n 75 jaar data zijn 20 tot 30 september voor beurzen de grootste verliesdagen van het jaar. En dat maakt september een van de slechtste maanden van het jaar.

En dat is volstrekt logisch. De metereologische herfst mag op 1 september beginnen, maar een beetje belegger weet dat de werkelijke astronomische herfst rond 23 september begint. Dan staat de zon precies boven de evenaar en duren dag en nacht even lang.

Herfst

Bij de aanvang van de herfst versomberen veel mensen wat. En aangezien de beurs net als de economie de resultante is van gedrag van mensen, doen de financiële markten het dan wat slechter. Tenminste... in het noordelijk halfrond natuurlijk. 

Het zijn simpelweg de seizoenseffecten, en onderstaande tabel geeft het effect op beleggers weer. Er is ook te zien dat in de eerste helft van april, als de lente net is begonnen, gemiddeld aanzienlijk meer winstdagen voorkomen dan in de rest van het jaar. Het is waar, want het werd allemaal uitgezocht door de gerenommeerde financieel econoom Tom Simonts van de KBC Bank.

Koffiedik

De voorspellingen zijn gebaseerd op data vanaf 1950, dus wetenschappelijk best relevant. Of de beurzen de komende twee weken werkelijk rood zullen uitslaan, weet ook Simonts niet, zoals hij schrijft in Bolero:

"En of die trend zich al dan niet zal voortzetten, blijft ook koffiedik kijken. Feit is wel dat er heel wat tegenwinden zijn waardoor beleggers de voorbije maand al opteerden voor het nemen van winst, of om aan de zijlijn te gaan staan."

In ieder geval telt een gewaarschuwd belegger voor twee, vooral omdat oktober bekend staat om een aantal spectaculaire crashes in verleden. In dat kader wijst Simonts heel terecht op de beroemde beursquote van Mark Twain: “October. This is one of the peculiarly dangerous months to speculate in stocks. The others are July, January, September, April, November, May, March, June, December, August, and February.”

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiƫle factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be