Eindejaarsrally volgens experts

2 december 2011 - 11:10u

Als je naar de AEX-index kijk, lijkt november een rustige maand zijn geweest. Een daling van acht puntjes. In de kaders van de enquête nog net een minmaandje. Zoals u weet was dat slechts schijn. Het was een bewogen maand, maar het was een min en de experts hadden dat verwacht. Daarmee is het de tweede maand op rij dat ze in prik zaten. De IEX-lezers hadden juist het tegenovergestelde verwachting, dus 2-0 voor de experts.

Voor de komende maand zijn de beursprofs weer positief. Hoewel er grote vraagtekens zijn over wat de politiek gaat doen. De markt heeft in de afgelopen maand laten zien dat het soms machtiger is dan de politiek (zie Griekenland, Italië en België). En dat schept hoop.

Opvallend is wel dat ondanks de enorme hectiek in de laatste paar dagen, de antwoorden van de profs door de dagen heen niet echt verschillend waren. De profs lieden zich niet afleiden door de waan van de dag. Een van de meest genoemde reden om positief te zijn, is een eindejaarsrally.

De Dow Jones index heeft sinds 1900 in 73% van de gevallen een opwaartse beweging laten zien, dus de statistieken uit het verleden onderschrijven dit. Uiteindelijk is tweederde van de analisten positief voor december.

  • Optimistisch: 65%
  • Neutraal: 8%
  • Pessimistisch: 27%

Lange termijn voorzichtig
Voor de lange termijn zijn de verwachtingen wat gematigder. Zoals gebruikelijk zijn er meer optimisten dan pessimisten, maar het saldo is precies gelijk aan het langetermijngemiddelde. Of zoals een expert mailde: 'We verwachten een goede uitkomst, zo niet, dan gaat het 100% anders'.

  • Optimistisch: 53%
  • Neutraal: 26%
  • Pessimistisch: 22%

Slechte performance
De experts mochten dan de goede richting van de beurs hebben uitgekozen, dat geldt niet voor hun aandelen. De toppers gingen met maar liefst 9,9% onderuit. Dat kwam vooral door PostNL. Dit aandeel leverde bijna eenderde van haar beurswaarde in.

Dat kwam naast de fundamentele problemen vooral vanwege de verwijdering uit de diverse MSCI indices. Op de laatste handelsdag gingen er vijftien keer zoveel om als een gemiddelde dag een paar maanden geleden. Maar de meeste speculanten zaten aan de verkeerde kant.

En het aandeel steeg 14% op de dag van de verwijdering. Dat was slechts een bescheiden pleister op de wonden. Per saldo zou een long/short fonds opnieuw geld hebben ingeleverd. Ruim 4% dit keer. Het long/short fonds van de IEX lezers zou juist 17% verdiend.

De experts laten dit jaar flink wat steken vallen. Gemiddeld doen ze het 3,4% per maand slechter dan de IEX-lezers. Hoewel ikzelf niet met de enquête mee doe, staat het schaamrood me op de kaken. Overigens op langere termijn gemeten hebben de IEX-lezers nog wel heel wat in te halen. Het blijft een mooie strijd.

Offensieve aandelen favoriet
Voor de komende maand is ING favoriet. PostNL, AEGON en Royal Dutch Shell volgen daarna. De eerste drie aandelen zijn alledrie aandelen die het in de eerste elf maanden niet best hebben gedaan. AEGON werd ook nog genoemd vanwege de aanstaande analistendag in New York.

PostNL werd ook genoemd omdat de druk van de indexverkopers nu weg is. En natuurlijk omdat met deze stijgende rente de pensioenproblemen een stukje minder worden. Royal Dutch een all-time favoriet. Overigens viel Fugro net buiten de lijst. Deze naam wordt meestal niet zo vaak genoemd.

Ahold, Unilever, Heineken en Unibail staan op de flopperslijst. Allemaal veilige aandelen die het al heel goed gedaan hebben. Het zijn dus erg consequente keuzes. Ahold werd ook genoemd vanwege de verwachte margedruk doordat er nu twee grote partijen in Nederland zijn.

Er deden 74 experts aan de enquête mee. Met al deze wijze voorspellingen kreeg ik ook een oud Arabisch gezegde mee; Wie voorspelt, die liegt ook al zegt hij de waarheid.

 

 

NB op twitteraccount @beursanalist kunt u korte commentaren van mij lezen. 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Oudjes doen het beter dan jonkies

2 mei 2024 - 07:14u

Veel beleggers kiezen graag voor nieuwe bedrijven. Niet omdat het zeker is dat er grote koerswinsten in het verschiet liggen. Nee, ze kiezen juist voor zo'n fonds omda... Meer »

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be