PostNL: "Retour afzender"

7 november 2011 - 16:36u

"Tikkende tijdbom" en "slecht voor dividend fetishisten": analisten zijn in ongekend harde woorden meedogenloos over PostNL.

Met precies 3 euro op het koersbord (-5,7%) bevestigt PostNL vandaag haar status van állerslechtste AEX-aandeel dit jaar. Met een slotkoers vrijdag van -66,5% dit jaar doet het aandeel nog slechter dan Air France-KLM (-61,6%) en is het zelfs in absolute bedragen goedkoper dan TomTom, dat dit jaar toch ook een veer van 58,5% laat.

Vandaag ging eindelijk de kogel door de kerk die iedereen al maanden zag aankomen: het (cash)dividend wordt opgeschort. Nou ja, bijna iedereen dan getuige de koersdaling van vandaag. Of is er wat anders aan de hand, dat beleggers behalve die geanticipeerde dividendstop het aandeel alsnog verkopen? Ja, menen de analisten in koor.

SNS: “Time bomb ticking”
“One time bomb defused, but another one still ticking. PostNL is a restructuring value play, but only for the brave. Buy if you dare.” Nee, dit zijn geen quotes van een opgefokte handelaar, maar de conclusie van SNS securrities vanochtend in haar analyse van de cijfers van PostNL van vandaag. Het komt zelden voor dat analisten dergelijke taal bezigen!

Minstens zo opvallend is dat SNS wel haar buy en vooral haar koersdoel van 9 euro handhaaft. Wat schijft SNS precies over onder meer die andere tikkende tijdbom onder PostNL?

“Management has upgraded its full-year guidance, but as guidance is set at the “underlying cash operating profit“ line, this has more to do with delayed restructuring outlays than better performance. The problems with pensions both in the massive external fund and in the position in the own balance sheet will affect not only equity accounting, but also earnings: regular premiums will rise and hundreds of millions of recovery top-ups may be required.”

Kortom, maak u maar op voor nieuwe tegenvallers?

KBC: “Vergeet het maar, dividend fetishists “
KBC Securities (hold – 4,40 euro) schudt ook al meewarig het hoofd:

“On the other hand, even though the dividend strategy is retained, the company will look into distributing the dividend in shares until consolidated equity is positive AND they have certainty of a BBB+ / Baa1 rating. Under current circumstances we don't expect the company to switch to a cash dividend soon, which should not arouse the dividend fetishists. We stick to our Hold rating and € 4.4/sh TP.”

ABN Amro: “Buy-advies hierzien”
ABN Amro is blijkbaar toch nog verrast door de dividendperikelen en zit met de cijfers in haar maag. De bank gaat – met dit jaar dus al -66,5% en het koersverlies van vandaag nog in aantocht – nu nog een keer haar buy herzien. Waarom?

“Hoewel PostNL in operationele zin gedurende het derde kwartaal de verwachtingen heeft weten te overtreffen, beschouwen wij de aanpassing van het dividendbeleid als een negatieve ontwikkeling. Ons Kopen-advies voor dit aandeel was voor een belangrijk deel gestoeld op het aantrekkelijke dividend in contanten van POSTNL. Wij gaan ons Kopen-advies herzien en wachten daarvoor de uitkomsten van de analistenbijeenkomst van POSTNL af.”

Kortom: was niks, is niks en wordt niks, lijkt het analistendevies. Het zou niet voor het eerst zijn dat juist dat advies van SNS – “Buy if you dare” – dan het beste is, omdat nu werkelijk alle, alle ellende in de koersen zit. Garantie tot de voordeur, maar dat is nu juist de essentie van de heilige beurstwee-eenheid beleggen & risico

Guruwatch.nl Guruwatch Twitter


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be