Het Hollandsche cijferseizoen

4 oktober 2011 - 16:45u

Nog een weekje tot het KW3 cijferseizoen en SNS Securities zet alvast kengetallen Nederlandse fondsen op een rij. Koopjes?

Nog een weekje en dag gaat met Alcoa (dinsdag 11 oktober nabeurs New York) en ASML (dag later voorbeurs Amsterdam) het KW3 cijferseizoen van start. Niemand die driewerf hoera’s verwacht. De gevoelsrecessie (een officiële is het nog steeds niet), zoals Van Lanschot recent mooi omschreef hakt er aardig in.

AkzoNobel, Philips, TomTom… Bovendien is er al een stevig rijtje (semi)-winstwaarschuwers door. Wie verwacht er nu geen tegenvallende cijfers en getemperde of helemaal geen outlooks? Dat brengt ons bij de eeuwige vraag in hoeverre alles nu al in de koersen zit en of de markten wel of niet goedkoop zijn.

Laten we daarvoor de langst mogelijke data nemen. Het Amerikaanse weblog DShort bijvoorbeeld doet dat op basis van de tot 1870 teruggerekende S&P 500 van professor Robert Shiller. Dat levert de volgende gewone koers/winstverhouding op…

… en de beroemde 10-jarige (berekend over de laatste 10 jaar) koers/winstverhouding van diezelfde Shiller.   

Watchlist
Kortom, het is aan u zelf om te bepalen of de markten nou duur of goedkoop zijn, of geen van beide. Let wel, het verleden heeft, zoals deze langste grafieken haarfijn duidelijk maken, te vaak bewezen dat goedkope markten nog héél lang veel goedkoper kunnen worden en dure markten nog héél lang veel duurder.

Dat brengt ons bij vandaag. SNS Securities zet in een uitgebreid researchrapport alle kerncijfers op een rij van de Nederlandse fondsen die zij volgt. Dat zijn er veel, om niet te zeggen bijna allemaal, maar gek genoeg zit ene Royal Dutch Shell er niet bij. Toch niet het minste Damrak-fonds, om het heel, heel zacht uit te drukken.    

Alles bij alles levert dit een handig plaatje op van hoe de Nederlandse fondsen er voor staan aan de vooravond van het cijferseizoen. Als korte termijn handelaar, of als middellange of lange termijnbelegger kunt u hier vast en zeker een mooie watchlist uit distilleren. Als eerste de schattingen voor heel 2011 van SNS Securities:  


Klik op de grafiek voor een grote versie

Waarderingen
Dan de waarderingen:


Klik op de grafiek voor een grote versie

Volgt het dividendrendement en koers/winstverhoudingen. Voordat u zich rijk rekent: dividend kan altijd worden verlaagd en zzelfs worden gepasseerd, zoals bijvoorbeeld Randstad een paar jaar geleden. Volgens dividendspecialist Jorik van den Bos van Kempen is de historische vuistregel dat iedere 30% minder winst 10% minder dividend betekent.   

Omdat het moet… Tot slot nog even de koersbewegingen dit jaar op het damrak. Nou ja, tot zover al die vele, vele rechte strepen omlaag nog als bewegingen zijn te typeren. Zoals u echter als doorgewinterde belegger weet, vindt u de mooiste bloemjes echter aan de rand van het ravijn of zelfs de bodem daarvan.    


Klik op de grafiek voor een grote versie

Guruwatch.nl Guruwatch Twitter


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Oudjes doen het beter dan jonkies

2 mei 2024 - 07:14u

Veel beleggers kiezen graag voor nieuwe bedrijven. Niet omdat het zeker is dat er grote koerswinsten in het verschiet liggen. Nee, ze kiezen juist voor zo'n fonds omda... Meer »

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be