"Aperam is 'normale' marktdeelnemer"

28 september 2011 - 14:53u

Wat weet u van Aperam behalve dat het de grootste AEX-daler is? Theodoor Gilissens Tom Muller geeft college. Koopje of niet?

Het aandeel doet bijna denken aan het verhaal van het lelijke, jonge eendje. Onbemind, want er prijkt  -57,52% op het koersbord sinds de beursgang op 26 januari dit jaar. Onbekend, want -  eerlijk zeggen - wat weet u van het bedrijf behalve dan dat het een roestvrijstaal producent en een afsplitsing is van staalgigant ArcelorMittal? Aperam dus.

Wat moet u als Nederlandse belegger nou met dit aandeel? Kan het alsnog uitgroeien tot een prachtige zwaan, die net als vreemde eend in de Hollandse bijt ArcelorMittal tot het standaardrepertoire van investeerders op het Damrak hoort? IEX vraagt het aan analist en ervaren rot in het vak Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers

“Aperam is de op vijf na grootste roestvrijstaalproducent ter wereld. Het heeft zes fabrieken in België, Frankrijk en Brazilië. Er werken bijna tienduizend mensen. De omzet van Aperam bedroeg in 2009 4,2 miljard dollar (3,1 miljard euro). De familie Mittal bezit 40,8% van het bedrijf en de staat Luxemburg heeft 2,5%in handen”, leest het bedrijfsbiootje op IEX.

Meneer Muller, wat doet Aperam eigenlijk aan de Nederlandse beurs?
“De onbekendheid van Aperam komt door de afsplitsing begin dit jaar van het bedrijf uit ArcelorMittal waarbij de naam voor de nieuwe eenheid Aperam is bedacht. Het bedrijf zelf is een van de oudste en wereldwijd grootste (nummer. 6 ) bedrijven in roestvast staal, of roestvrij staal zoals de volks mond zegt. Het bedrijf heeft onder andere een ruim 25% marktaandeel in Europa.”

“De notering aan de Amsterdamse beurs berust op de al aanwezig zijnde notering van moeder ArcelorMittal en vooral op de fiscaal/juridische positie van  Nederland voor (houdster)maatschappijen. Het bedrijf heeft slechts beperkt belang bij activiteiten in Nederland.”

Het aandeel keldert dit jaar bijna twee keer zo hard als de AEX. Betekent dit ook dat als de index weer aantrekt Aperam ook twee keer zo hard gaat?
“De sterke daling van Aperam ligt ook in het verlengde van de daling van deels gelieerd bedrijf ArcelorMittal (-53% dit jaar) en de houding van beleggers voor cyclische waarden sinds vooral de afgelopen vier maanden. Daarnaast staat vast dat de sector (roestvaststaal) in Europa te kampen heeft met geschatte 30% overcapaciteit, zodat een sectorwijde sanering dient plaats te vinden.”

“Ook de Duitse Thyssen groep zet deze activiteiten apart. De initieel dit jaar sterke stijging van de nikkelprijs drukte de nettowinst in de eerste twee kwartalen van dit jaar. En natuurlijk ook de onzekerheid van de beleggers ten aanzien van onbekende bedrijven deed hen hiervan afscheid nemen in de recent onzekere markt.”

“Koersherstel bij een herstel van de index is waarschijnlijk, maar lang niet de hele rit. In de eerste weken/maanden misschien tweemaal zo hard, maar naar mijn mening bij een herstel van het bedrijf van zo’n 20% zijn we er voorlopig wel. Meer belangstelling voor weer cyclische waarden dient dan hierbij te horen.”

Waarin zit ‘m de fantasie in dit bedrijf (voor Nederlandse beleggers)?
“Als (Nederlandse) belegger zit de fantasie enerzijds in de verbetering van de winstontwikkeling, dat wil zeggen door kostenbesparingen en de daling van de nikkelprijs als grondstof. De reorganisatie in Europa en/of van de Europese markt is op termijn noodzakelijk ter verbetering van de lange termijn perspectieven. Anderzijds kan die reorganisatie misschien een overnamekans/gerucht voor Aperam bieden, zodat daardoor de koers stijgt.“

Is het aandeel een koopje, nu het meer dan gehalveerd is?
“Het bedrijf is op de lange termijn en als aandeel relatief goedkoop na de koersdaling. Een sterker herstel dan een groot deel van de markt na de sterke algemene marktdaling zie ik echter voorlopig niet.”

Als je de enorme koersuitslagen per dag ziet, lijkt het aandeel alleen maar geschikt voor korte termijnhandelaren. Is het toch ook iets voor lange termijn buy & hold-beleggers?
“De grote koersuitslagen zijn momenteel bij veel bedrijven aanwezig en geven de huidige marktstemming aan. Als bedrijf is Aperam op lange termijn een normale marktdeelnemer. De balans is redelijk gezond met in de markt momenteel een terughoudendheid van de afnemers voor bestellingen.”

“Voor de gemiddelde belegger zijn er momenteel veel kansen in andere sectoren met minder risico. Voor de speculatief ingestelde belegger met zicht in de sector kan dit bedrijf op lange termijn interessant zijn.“

Volgt u het aandeel ook écht en zo ja, hoe luiden momenteel advies en koersdoel van Theodoor Gilissen voor Aperam?     
“Wij volgen het bedrijf sinds de introductie dit jaar en zullen na de winst-balanscijfers van 2011 een officiële rating geven. Gezien de huidige waardering is ons advies houden.”

Guruwatch.nl Guruwatch Twitter



Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be