Niets is zeker voor verzekeraars

27 september 2011 - 14:09u

Aegon, Delta Lloyd en verzekeringstak ING wachten magere jaren, zegt SNS, dat fraaie grafieken en tabellen van alle ellende heeft.

“Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren.” Deze gevleugelde kreet uit een reclame van weleer is actueel als het aan SNS Securities ligt, dat gisteren een rapport publiceerde over onze verzekeraars - Aegon en Delta Lloyd in het bijzonder. De industrie wacht volgens SNS magere jaren en voor de bedrijven is het alle hens aan dek om hun business in stand te houden - laat staan te laten groeien.    

Om met de deur in huis te vallen: SNS schroefde meteen de verwachtingen en adviezen voor Aeggon en Delta Lloyd terug. Voor ING verandert er niets, omdat ze midden in een bank-verzekeringherstructurering zit en meer geografische spreiding heeft.   

  • Aegon: de winst per aandeelverwachting voor 2011 en 2012 gaan terug met 0,07 en 0,08 euro. Het koersdoel gaat naar 4,50 van 5,80 euro. Het advies blijft buy
  • Delta Lloyd: de winst per aandeelverwachting voor 2011 en 2012 gaan terug met 0,05 en 0,08 euro. Het koersdoel gaat naar 17 van 21 euro,80 euro. Het advies blijft buy (00).

Mooie grafieken!
Behalve een uitgebreide analyse van de verzekeraars grossiert het rapport in fraaie grafieken en tabellen, waaronder de volgende. Als eerste maakt deze duidelijk dat verzekeren geen spectaculaire groeimarkt is:

En dat blijft onderaan de streep niet zonder gevolgen:  

Intussen zijn het op de hypotheekmarkt niet alleen de prijzen die schuiven:

De kansen en bedreigingen voor de drie zijn als volgt. Klik op het plaatje voor een leesbare versie.

Tot slot: hoe zit het met de PIIGS-exposure van Aegon en Delta Lloyd?

Angst
Dat de business is niet beter op wordt, wil alleen niet zeggen dat de aandelen daarom ook achter blijven of slecht presteren. Er zit een hoop angst in de koersen. Op korte termijn valt er voor handelaren – long of short - vast een hoop lol aan deze superbeweeglijke aandelen te behalen. Lange termijnbeleggers moeten echt rekenen om te bepalen of deze fondsen interessant zijn voor hun portfolio.   

Guruwatch.nl Guruwatch Twitter



Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be