Koppig koper

6 december 2016 - 09:30u

Koppig koper

Het moet gezegd: dit is wellicht een van de meest bewogen jaren uit mijn carrière in de financiële markten. Niet zo zeer wat de bewegingen van de prijzen betreft, maar aangaande de tegengestelde meningen in de markten. Beleggers zijn het grondig oneens met mekaar. En meer dan ooit.

Analisten vallen over elkaars mening, terwijl op de fora verhitte discussies opflakkeren onder particuliere beleggers. Ook de institutionele belegger weet tegenwoordig niet meer van welk hout pijlen te maken, gezien deze turbulentie. Het is een emotionele markt, zoveel is duidelijk.

En toegegeven, ook ik zit dit jaar niet altijd even scherp op de markt. Fundamenteel valt er immers heel wat te bekritiseren over de staat van het financiële systeem, en de gang van zaken in de economie.

Verstand op nul

Maar ik schreef het hier in de voorbije maanden al regelmatig: als ik de voeling met de markt kwijt ben, dan houd ik liever mijn mond en luister naar de markt. Een logische redenering zou u denken, maar op de beurs is het verre van evident.

U van alles en iedereen afzonderen, in deze hyper-communicatieve tijden, is extreem moeilijk. En toch is dat precies hetgeen u moet doen. Verstand op nul, en gewoon luisteren. De boodschap van de markt is glashelder.

"Er is niet veel aan de hand, we gaan verder omhoog". Dit geluid merkte ik eerder dit jaar op, en vervolgens is dat exact hetgeen is gebeurd: stijgende koersen, maand na maand.

Perfecte barometer

Ook vandaag neemt het rumoer in de markten weer uitzinnige vormen aan, nu de jongste uitslagen van verkiezingen en referenda de gemoederen oppompen. Toch blijft de boodschap van de markt ondubbelzinnig dezelfde: maak u geen zorgen, we blijven voorlopig nog wel een tijd stijgen.

Die boodschap kreeg recent nog extra bijval uit onverwachte hoek: de prijs van het metaal koper. Ik schreef hier al menig column over koper. Voor mij blijft de koperprijs een perfecte barometer voor de staat van de (mondiale) economie.

Hoe hoger de prijs van koper, hoe meer vraag naar het rode metaal, hoe beter de economie draait. Op dat vlak heeft koper zijn bijnaam Dr. Copper niet gestolen. Dit industriële metaal heeft echt wel een goede neus voor de economie.

Economische opleving

Als koper stijgt, dan mag u zich aan een economische opleving verwachten in de komende zes tot twaalf maanden. Laat dit nu net het geluid zijn dat koper recent afvuurde op de markten. Sinds oktober schoot de prijs van dit basismetaal met bijna 30% omhoog.

De echte prijsversnelling kwam er na de presidentsoverwinning van Trump. De boodschap van koper is daarom glashelder: Trump gaat voor een economische boom zorgen.

Grafiek koperprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Positieve boodschap

Wie naar de bovenstaande grafiek kijkt van de koperprijs afgezet tegen het verloop van de S&P 500, kan niet om het gegeven heen dat de prijs zelfs zo hard is gestegen, dat de neerwaartse trend (ten opzichte van aandelen) zelfs opwaarts doorbroken werd. Dit is ontegensprekelijk een bijzonder krachtig signaal!

Het betekent niet enkel dat de prijs van koper relatief sterker kan gaan stijgen dan die aandelen, op een relatieve basis. Het laat ook zien dat het positieve signaal voor de economie geen losse flodder was, maar een schot in de roos.

Hiermee wordt andermaal bevestigd dat de boodschap die de markt eerder had, de juiste was. Namelijk dat beleggers zich niet zo druk moesten maken over alle heisa in de markt, maar moesten focussen op de boodschap van de markt. Langzaam maar zeker trekt die immers (bijna) altijd aan het langste eind.

Inflatie komt terug

Maar er schuilt nog een tweede boodschap achter het prijssignaal van koper, en ook dit heeft u van ons hier al meermaals mogen lezen: inflatie komt terug… en mogelijk heftig, gezien de beweging van koper.

Het zijn twee boodschappen waar ik beleggers al vele maanden van probeer te overtuigen, maar het blijkt dit jaar een erg lastig opdracht. Beleggers mijden aandelen, terwijl deze activaklasse het beste onderdeel in de financiële markten was.

En nu komt de prijs van koper dit beeld nogmaals bevestigen, en bovendien roept koper om bescherming op te nemen tegen een hogere inflatie. Ook dat krijgen analisten vandaag maar moeilijk verkocht.

Maar mijn job bestaat er niet uit om beleggers naar de mond te praten, maar om onomwonden te vertellen waar het op staat. Die boodschap luidt: aandelen blijven stijgen, alhoewel ik verwacht dat andere onderdelen het beter kunnen doen.

Daarvoor kijk ik vooral naar de grondstoffen, het ideale segment in de markt om bescherming in te zoeken tegen een hogere inflatie.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be