Verrassend vertrouwen

29 november 2016 - 09:30u

Verrassend vertrouwen

Ik ga er geen doekjes om winden. De huidige beursrally verrast. Ook ik had niet gedacht dat dit feestje zo maar, zonder hapering, kon doorzetten. Maar dat is precies hetgeen we momenteel meemaken. Ik wijs al enkele weken op potentiële instabiliteit en een mogelijk verhoogde volatiliteit, als gevolg hiervan.

Maar het tegenovergestelde doet zich voor: de koersen denderen onverminderd door, alsof er geen weerstand meer bestaat. Meer nog, we waren recent getuige van gezamenlijke recordstanden voor de belangrijkste beurzen in de Verenigde Staten, ook wel bekend als het klavertje vier op de beurs.

Voor dit fenomeen moeten we terug naar 1999, toen de aandelenbeurs ook de recordzeges aan mekaar hesen. Toch is deze markt allesbehalve party like it’s 1999, zoals wijlen Prince het ooit bezong.

Aandelendronken

Ik kan me die periode nog goed voor de geest halen, omdat ik nog maar enkele jaren actief was op de beurs, en meteen in de grootste stierenmarkt van mijn generatie werd gekatapulteerd. Dat vergeet ik nooit meer. Beleggers waren toen (soms letterlijk) aandelendronken.

Je kon niet meer buitenkomen, of ’t gesprek van de dag ging over de aandelenmarkt, en de onvoorstelbare stijgingen die elkaar quasi dag na dag opvolgden. Iedereen ging rijk worden, de dollartekens verschenen bij jan en alleman in de ogen.

Aan de toog werd de toekomst van nieuwe bedrijven zoals Yahoo of Amazon besproken, alsof iedereen plots analist was geworden. The sky was the limit. Met de kennis en wijsheid achteraf, weten we inmiddels dat dat het ultieme moment was om uw aandelen te verkopen.

Luister naar de markt

Maar helaas wisten er maar weinigen aan te ontsnappen, toen de hel op de beurzen eenmaal losbarstte. Ook uw columnist van dienst ging de boot in. De bomen groeiden dus toch niet tot in de hemel. De hoera-stemming veranderde over de jaren heen in doemdenkerij.

En daar zijn we tot op de dag van vandaag nog altijd niet compleet van verlost. Beleggers vrezen de toekomst. Er gaat amper een moment voorbij, of er duikt wel weer een nieuw probleem op. Natuurlijk zijn problemen van alle tijden, alleen hecht iedereen er vandaag bijzonder veel aandacht aan.

Toch razen de koersen verder omhoog. Hiermee wil ik nogmaals een van mijn belangrijkste lessen uit mijn beleggingscarrière in de verf zetten. Staar u niet altijd blind op letters en cijfers, maar vergeet vooral niet te luisteren naar de markt. Die markt roept vandaag luidkeels: “We hebben er vertrouwen in!”

Beleg met uw hoofd

Voor de meeste beleggers komt die boodschap als een verrassing, maar zoals ik hier al eerder schreef: … dat emoties altijd de grootste vijand zijn van een belegger. Beleg met uw hoofd, niet met uw hart. Vandaag blijkt nog maar eens dat u de boodschap van de markt beter niet negeert als belegger.

Op basis van technische analyse kon u destijds al opmaken dat de marktomstandigheden redelijk veilig waren, ondanks alle heisa onder beleggers en in de media. En toegegeven, ook ik zie og altijd wel wat beren op de weg, zoals de oplopende rente of de sterke Amerikaanse dollar.

Maar het kan nog maanden, of zelfs jaren duren vooraleer deze problemen effectief zullen doorwegen. Tot die tijd is de boodschap van de markt: alle remmen los. Natuurlijk kan de markt ook op ’t verkeerde been geplaatst worden, maar uiteindelijk leert de geschiedenis dat dit zelden voorkomt.

Nieuwe toppen

Meestal is een correctie of crash een beweging die maanden of zelfs jaren omvat. De laatste berenmarkt is hier een goed voorbeeld van. De problemen op de Amerikaanse huizenmarkt begonnen ergens in 2005, maar drongen pas goed door tot de markt halverwege 2007.

En toen duurde het nog meer dan een half jaar vooraleer de eerste grote klappen uitgedeeld werden, en was de ellende pas compleet in het eerste kwartaal van 2009. Een proces van bijna vier jaar. En dat proces had een belangrijke leidraad.

Na de top in de markt, in 2007, werd er geen hogere top meer geplaatst. Vandaag zijn we, ondanks alle mogelijke ellende, getuige van nieuwe toppen, op meerdere niveaus. Dat is een signaal dat u als alerte belegger niet zomaar naast u neer kunt leggen.

Verder omhoog

Deze markt lijkt nog lang niet klaar met stijgen. Meer nog, als ik het boekje van technische analyse erop nasla, zijn we in november getuige geweest van een gloednieuw koopsignaal, en kunnen de beurzen aan een compleet nieuwe episode van de rally beginnen.

Gezien het overweldigende negativisme kijk ik hier niet zo raar bij op, eerlijk gezegd. Kapitaal vloeit altijd naar de plekken met de minste weerstand, en die souplesse is vandaag terug te vinden op de aandelenmarkten.

Uiteraard, ook ik verlies hierbij niet uit het oog dat we al ruimschoots zeven jaar in een stierenmarkt opereren, terwijl de bedrijfsresultaten niet kunnen volgen, waardoor de waarderingen stelselmatig oplopen. Maar ook hier zit er bijzonder veel rek is, als de historie een graadmeter mag vormen.

Ik blijf daarom omhoogkijken voor de aandelenmarkten in de komende maanden. Maar blijf benadrukken dat een cashpositie wel een must blijft, want op de beurs bent u nooit helemaal zeker over de uitkomst.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be