Tech is king

23 september 2016 - 09:00u

Tech is king

De internethype van 2000 kwam duidelijk te vroeg. De ideeën waren goed maar techniek en consument waren er nog niet klaar voor. Achteraf blijft het ook merkwaardig dat beleggers toen bereid waren zo veel geld te steken in bedrijven die geen omzet en nog minder winst genereerden.

We zijn inmiddels vijftien jaar verder en tech heeft het alsnog waargemaakt. De grootste bedrijven zitten niet langer in de olie en gas of industrie, maar leveren slimme gadgets en internetdiensten. De vier grootste techbedrijven zijn samen goed voor 5% van de marktkapitalisatie van alle beursfondsen op aarde.

Ik heb het over Apple, Alphabet, Microsoft en Amazon en wel in die volgorde. Het is een kwestie van tijd voordat Facebook erbij komt. Van de tien grootste bedrijven van twintig jaar geleden zijn er nog maar twee over: Exxon en General Electric. 

Cashmachines

In tegenstelling tot de internetbedrijven van het eerste uur genereren de techgrootmachten van nu wel omzet en winst. Het zijn ware cashmachines. In hightech geldt immers: the winner takes all.

Dat leidt tot gigantische winstmarges. Techreuzen maken al snel operationele marges van rond de 30%. Het gros van de traditionele bedrijven komt daar niet in de buurt. Niet duur De winstgroei van de techbedrijven vertaalt zich in hard stijgende koersen. Hightech is de duurzame outperformer van de beurs.

Sinds 1994 boekte de MSCI World Index circa 250% rendement. Het rendement van de MSCI World IT Index steeg, inclusief de krach van 2001, twee keer zo hard. Logisch, want de winstgroei is ook twee maal zo groot.

Groeistatus

Ondanks de enorme rendementen van de afgelopen jaren zijn techbedrijven niet duurder geworden. De gemiddelde koerswinstverhouding zit iets onder de 20, terwijl de langetermijnwinstgroei tegen de 9% aan zit. En ja, techbedrijven keren veelal ook dividend uit.

Het gemiddelde dividendrendement bedraagt nu 1,6% en stijgt explosief. Een bedrijf als Apple wordt door zijn lage waardering (13 maal de winst) en dividend van 2,2% al een waarde-aandeel genoemd.

Waarom techaandelen niet de topwaarderingen hebben die bij hun groeistatus passen is het gissen. Ik kan vier redenen bedenken.

  1. Veel beleggers lijden nog steeds onder de traumatische verliezen van 2000 tot en met 2002. 
  2. Beleggers hebben de neiging dicht bij huis te beleggen. De techrevolutie is puur Amerikaans. Wie in Europa of Azië blijft hangen, belegt automatisch niet in de grote technamen.
  3. Ook techbedrijven zijn kwetsbaar. Even niet opletten en de concurrentie passeert aan alle kanten. AOL en Yahoo spelen geen rol van betekenis meer. Dat waren grote spelers.
  4. De grote techbedrijven weten creatief om te gaan met de internationale belastingregels. Dat bespaart nu nog veel belasting, maar dat kan in de toekomst anders worden.

Succesvolle techfondsen

Enfin, het is nog niet te laat om in tech te stappen. Bedrijven als Amazon, Facebook en Google zijn nog niet klaar met groeien. De digitalisering van de wereld is nog volop bezig.

Twee beleggingsfondsen, die al jaren succesvol in techbedrijven weten te beleggen, zijn het Fidelity Global Technology Fund en het NN Information Technology Fund. Beide zijn hoog gewaardeerd, zijn genoteerd in euro’s en hebben goed gerendeerd. Wat zijn de verschillen?

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Fidelity Global Tech: 10,7%
  • NN Internet Tech: 8,9%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Fidelity Global Tech: 22,0%
  • NN Internet Tech: 17,4%

Rendement 1 jaar

  • Fidelity Global Tech: 23,0%
  • NN Internet Tech: 19,2%

Kosten

  • Fidelity Global Tech: 1,17%
  • NN Internet Tech: 0,83%

Risico (standaarddeviatie)

  • Fidelity Global Tech: 16,5
  • NN Internet Tech: 17,5

Aantal posities

  • Fidelity Global Tech: 59
  • NN Internet Tech: 35

Top 3-posities

  • Fidelity Global Tech: Apple. Alphabet (Google), EMC
  • NN Internet Tech: Microsoft, Apple, Alphabet

Conclusies

Het valt te begrijpen dat fondsanalist Morningstar het techfonds van Fidelity waardeert met het maximum van vijf sterren. Het fonds rendeerde niet alleen veel beter dan concurrent NN Information Technology Fund maar liet ook de IT-index ver achter zich.

Enig nadeel zijn de kosten, die aan de hoge kant zijn. Maar mochten de toekomstige rendementen ook zo goed zijn, dan is daar wel overheen te stappen.

Peildatum: 15 september 2016.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be