Toeval of niet?

19 september 2016 - 08:55u

Toeval of niet?

Ik heb enorm veel respect gekregen voor mensen die ergens voor staan, bijvoorbeeld voor hun land of vooreen bedrijf. Ze krijgen vaak grote bakken shit over zich heen.

Als ik zie wat ik al over me heen krijg (onder andere wat er van tijd tot tijd onder mijn columns staat, of waar mensen mij op internet van betichten) dan krijg ik een beetje een idee wat Hillary en Donald over zich heen krijgen.

In de Amerikaanse verkiezingsstrijd is blijkbaar alles geoorloofd en daarna is in de politiek ook alles geoorloofd. Nu verdienen ze na hun presidentschap natuurlijk leuk geld met bijvoorbeeld presentaties en boeken, maar is dat het allemaal waard? Het circus is in volle gang en duurt tot 8 november.

Geen Van Dongen for president

Als ik zie hoe ze met elkaar omgaan en hoe er wordt gelogen en bedrogen, weet ik dat het niets voor mij is om de politiek in te gaan. Wat veel Nederlanders overigs niet weten over de Amerikaanse verkiezingen is dat er ook andere partijen dan Democraten en Republikeinen mee doen in de Verenigde Staten.

Deze andere partij(en) kunnen bepalend gaan worden of we een eerste vrouwelijke president krijgen of we iemand krijgen die de presidentsverkiezingen gekocht heeft. Ondanks dat de verkiezingsstrijd een belangrijk item voor de beurzen is en gaat worden, besteden de Europese media alleen aandacht aan de twee groten.

Maar vorige keer hadden we de Teaparty en nu hebben we Gary Johnson en Jill Stein die ook percentages weg kunnen knabbelen van de grote partijen. Zo kan er best iets heel bijzonders gebeuren.

De andere kandidaten

Een winnende Trump kan mogelijk leiden tot een dump van bijvoorbeeld buitenlandse investeerders. Maar ook Clinton kan in de biotech- en farmacie- maar ook in de bankensector best voor beweging gaan zorgen.

De stemmen die niet naar de twee grote partijen gaan, zijn volgens mij bepalend. Maar in de media horen we niets over de andere onafhankelijke kandidaten, ook op Wikipedia is er een witte informatievlek.

U kunt dan ook twijfelen of er echt meer zijn, maar in de Verenigde Staten kunt u meer over alle kandidaten te weten komen. Aangezien de Amerikaanse verkiezingen nog wel even voor beweging zullen zorgen ga ik snel naar de huidige markt en begin even in Duitsland bij de DAX.

In de DAX hebben we verkoopsignalen en aangezien ook niemand het hier over heeft, begin ik me echt zorgen te maken.

Grafiek twindicator DAX Index

 

In de Amsterdamse AEX hebben we na eerst een poging tot uitbraak al langer verkoopsignalen en ook hier blijft iedereen ondanks de mislukking omhoog goed gemutst.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De EB-indicator heeft ook een verkoopsignaal gegeven. Maar iedereen heeft reeds zo veel signalen gehad in de zijwaartse trend dat niemand zich echt druk maakt.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

De Amerikaanse Nasdaq is heel mooi bezig geweest met een pullback naar de Twindicator-lijn toe. Als het nu weer omlaag gaat, hebben we een heel duidelijk signaal.

Grafiek Amerikaanse Nasdaq Composite

 

De weekgrafiek van de Nasdaq geeft ook de volatiliteit aan. Een beweging van ruwweg duizend punten in nog geen jaar is niet niks. Op een index van 5000 is dat 20%.

Langetermijngrafiek Amerikaanse Nasdaq Composite

 

Als ik naar de maandgrafiek van de Nasdaq kijk, zie ik hoe we voorafgaand aan de grote klap van de dotcom-bubbel ook eerst een volatiliele periode hadden.

Maandgrafiek Amerikaanse Nasdaq Composite

 

De Dow Jones heeft ook een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator.

Grafiek Amerikaanse Dow Jones Index

 

Nog even ter bevestiging de S&P 500 heeft net als de andere Amerikaanse indices een verkoopsignaal.

Grafiek Amerikaanse S&P 500

 

Nu is dit vooral gevaarlijk omdat de centale banken een beetje hun grip aan het kwijt raken zijn en de rente oploopt. Zie bijvoorbeeld de bundfuture (tienjaars rente) die behoorlijk is teruggevallen.

Grafiek Duitse bundfuture

 

Ook de vijf- (bobl) en tweejarige (schatz) rente zijn opgelopen. Ik vind dit heel opvallend.

Ander opvallend nieuws

Apple had ineens weer rijen voor de deur na de introductie van de nieuwste telefoon. Ik kocht mijn nieuwste model gewoon via internet maar de Apple-gebruikers gaan steeds voor de deur staan bij de winkels?

Het sentiment rond Apple was zo goed dat ik vorige week even long zat maar vrijdag ben ik voor mijn fund al weer glad gegaan. Want die claims gaan echt niet weg. Zo kreeg Apple ook een claim van 118 miljoen dollar van de Japanners voor verzwegen winsten.

Technisch hebben we een longsignaal maar beter had u eerder kunnen kopen bijvoorbeeld woensdag.

Grafiek aandeel Apple

 

In mijn laatste webinar (woensdag) waarschuwde ik voor de banken in het algemeen. Zo is de bankenindex in Europa ook weer een verkoop geworden.

Grafiek Amerikaanse bankenindex

 

Banken short?

ABN Amro heeft als bijnaam bij traders: Banken. En ABN lijkt door de Twindicator-lijn heen te zakken en dan krijgen we een verkoopsignaal.

Grafiek aandeel ABN Amro

 

Deutsche Bank zei nee tegen een schikkingsclaim met de Amerikanen en ging pardoes omlaag. Dat verbaast het me dat de Amerikanen met hun claimcultuur zo gemakkelijk steeds straffen uit kunnen delen aan Europese bedrijven en zo hun schatkist kunnen vullen met mega-bedragen.

In Deutsche Bank kregen we door de daling weer een shortsignaal.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

Wat me al een tijdje opvalt is dat juist veel defensieve aandelen ook zwaar onder druk staan. Nu kan het zo zijn dat door de oplopende rente er angst ontstaat over hoogdividend- en defensieve aandelen maar ik zou toch eerst de extreem dure IT- en FANG-aandelen weg doen.

Maar de markt denkt anders dan ik en dus heeft bijvoorbeeld Coca-Cola een verkoopsignaal.

Grafiek aandeel Coka-Cola

 

Amazon hikt nog steeds tegen een signaal aan maar heeft officieel nog geen signaal gegeven. Ik zit wel al zakelijk short in dit aandeel.

Grafiek aandeel Amazon

 

Een aandeel waar ik long in zit, First Solar, blijft maar dalen. Nu blijf ik ook nog steeds positief over dit aandeel en dus wil ik ze niet weg doen. Ik verkoop een decembercall om mijn aankoopprijs omlaag te brengen.

Door de mega-beweging kun je veel premie krijgen. December lijkt ver weg maar voor u het weet is het weer kerst.

Grafiek aandeel First Solar

 

Adidas heeft een mooi verkoopsignaal gegeven. Dus een gokje met een turbo-short kan best leuk zijn. Ook de andere sportmerken als Nike hebben verkoopsignalen. Voor het actief offensief-fonds heb ik ook shortposities in deze aandelen.

Grafiek aandeel Adidas

 

Ik ben dus uitgesproken negatief over de markten en mijn eerdere twijfels worden bevestigd.

NB. Het is Prinsjesdag deze week en het is wel heel toevallig dat het net beter gaat met onze economie, wat mooi getimed zo vlak voor Prinsjesdag. Zouden de Amerikanen dat ook zo doen? Wat gebeurt er dan na de verkiezingen?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be