Amerikaanse records

18 augustus 2016 - 12:00u

Amerikaanse records

Voor beleggers in Amerikaanse aandelen was vorige week memorabel. Want zowel de Dow Jones Index, S&P 500 en de Nasdaq noteerden vorige week na 17 jaar een all time high. De drie indices gingen de week uit met de standen 18.567, 2.184 en 5.232 punten.

Voor beleggers in Nederlandse aandelen is de Amerikaanse rally jaloers makend. De recordstand van de AEX van iets boven de 700 punten ligt heel ver weg. De vaderlandse hoofdindex gaat dit jaar nergens naar toe. Een stand boven de 450 punten is steevast de voorbode van een volgende daling.

Wat de Amerikaanse records zo bijzonder maakt, is dat niemand ze heeft verwacht. De laatste twee jaar zijn beleggingshuizen vooral gecharmeerd van Japanse en Europese aandelen en de laatste tijd is er ook weer oog voor beleggingen in de opkomende wereld.

Ongewilde rally

Voor het pessimisme over de Amerikaanse aandelenmarkt zijn twee redenen. Amerikaanse aandelen zijn veel duurder dan die uit de rest van de wereld en hebben zich hierdoor uit de markt geprijsd. Ook het beleid van de Amerikaanse centrale bank biedt geen stimulans.

Terwijl de ECB en de Bank of Japan (BoJ) steeds meer verruimen, trapt de Fed, hoe voorzichtig ook, op de rem. Dat helpt Amerikaanse aandelen ook niet. Maar toch, de Amerikaanse aandelenmarkt moet nooit worden onderschat.

De Amerikaanse economie groeit de laatste jaren steevast harder dan die van Europa en Japan. De Amerikaanse banken hebben de kredietcrisis beter verteerd. De werkeloosheid is er laag. Er wordt flink geïnvesteerd.

Wat de vooruitzichten van de Amerikaanse aandelenmarkt vooral zo goed maakt is het negatieve aandelensentiment. Sinds 2007 waren Amerikaanse obligaties ten opzichte van Amerikaanse aandelen niet zo gewild als nu. Ofwel, de huidige aandelenrally is allesbehalve het gevolg van hysterische euforie.

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen staan er bergen met cash langs de lijn te wachten om alsnog in de Amerikaanse aandelenmarkt te worden gepompt.

Fondsvergelijking

Ervan uitgaande dat meneer Trump niet het Amerikaanse aandelenfeestje met een verkiezingswinst gaat verstieren, lijkt een belegging in Amerikaanse aandelen kansrijk. Vallen de rendementen in de nabije toekomst toch tegen, dan komt het op de lange termijn wel goed.

Wall Street gaat uiteindelijk altijd omhoog.

Drie Amerikaanse aandelenfondsen, alle in euro’s genoteerd, dingen naar de hand van de belegger. Het betreft twee actieve fondsen en één ETF, te weten

Hoe hebben zij gepresteerd?

Passief rendeert beter

De indextracker van iShares, die domweg de S&P 500 volgt, heeft zowel op de middellange als korte termijn het hoogste rendement geboekt. Deze passieve belegging verslaat de actieve concurrentie overtuigend.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • iShares S&P 500: +13,8%
  • Pictet US Selection: +11,2%
  • Robeco US Largecap: +12,4%

Rendement 1 jaar

  • iShares S&P 500: +6,6%
  • Pictet US Selection: -1,1%
  • Robeco US Largecap: -0,5%

Lage kosten helpen

Deels heeft het betere rendement van iShares te maken met de relatief lage kosten. Ten opzichte van bijvoorbeeld het fonds van Pictet is de ETF bijna 0,6% goedkoper. Dat tikt behoorlijk aan. Om iShares te verslaan moet het fonds van Pictet het elk jaar minstens 0,6% beter doen.

Kosten

  • iShares S&P 500: 0,45%
  • Pictet US Selection: 1,04%
  • Robeco US Largecap: 0,81%

Maar, en dat is toch opvallend, de indextracker van iShares is ook nog eens het minst risicovol, ook al is het verschil met het Amerikaanse waardefonds van Robeco minimaal.

Risico (standaarddeviatie)

  • iShares S&P 500: 11,75
  • Pictet US Selection: 13,14
  • Robeco US Largecap: 11,79

Conclusies

Beleggers, die vertrouwen hebben in Amerikaanse aandelen, hoeven niet lang te zoeken naar een goede belegging. Met de indextracker iShares S&P 500 heeft u tegen weinig kosten iets moois in handen.

Peildatum: 12 augustus 2016


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be