Een belangrijk punt

25 juli 2016 - 10:10u

Een belangrijk punt

De markten staan op hoge niveaus en de grote vraag is nu: gaan we verder omhoog en kan de AEX naar 485 en hoger, of gaan we eindelijk echt corrigeren en kan de AEX flink onderuit?

De economische cijfers zijn niet zo goed, zo hadden we vrijdag nog een PMI-cijfer in de UK dat aangaf dat er grote effecten zijn van de Brexit. Nu ben ik nog van de oude school en heb ik geleerd dat slechte cijfers die aangeven dat er minder consumptie is, niet goed voor de beurs zijn.

Maar de nieuwe beleggers leren andere regels: hoe meer misère, hoe hoger de beurs gaat. Immers de centrale banken zullen dan wel gaan stimuleren en de rente nog verder verlagen. Maar is er iemand die het uitmaakt of de rente nu min 0,50 of min 0,75 is?

Verder verlagen dan maar?

Sowieso zorgen de huidige marktrenteniveaus al voor grote problemen bij de ECB. Ruim 700 miljard van de Duitse obligaties heeft een rendement dat lager ligt dan min 0,4% (inderdaad -0,4 procent) en zijn daarmee ongeschikt om door de ECB opgekocht te worden.

Ook in Nederland valt 90 miljard buiten de boot. Kortom, het valt nu al niet mee om 80 miljard per maand op te kopen. Laat staan dat we extra gaan stimuleren. Verder de rente verlagen dan maar? Gaat er iemand dan juist wel ineens al zijn of haar geld uitgeven?

Door de huidige extreme rentes moeten bedrijven nu ineens gaan betalen voor hun spaargeld. Wat denken we dat deze bedrijven gaan doen? Natuurlijk, een particulier zou direct zijn geld opnemen. Bedrijven kunnen echter niet zo gemakkelijk hun geld in een oude sok stoppen en cash aanhouden thuis, dit is gevaarlijk (fraude, diefstal, etc.) en brengt ook kosten met zich mee.

Bund kan twee kanten op

Particulieren zouden bij een nog verdere verlaging een run op de bank doen en al hun spaargeld opnemen maar voor bedrijven is dit moeilijker. Dus op het huidige niveau is er nog geen probleem, maar op lagere niveaus zullen bedrijven zeker in actie komen. Maar denken we nu echt dat bedrijven gaan investeren? Nee, investeren doe je als je vertrouwen in de toekomst hebt en niet speciaal omdat je moet.

De Duitse Bund (10 jaars future) is wel iets teruggekomen maar staat nog steeds op een punt waarop het of ineens omhoog kan schieten of dat we eindelijk omlaag gaan en dus hogere rentes gaan zien.

Men verwacht dat de Italiaanse banken geholpen gaan worden en dat zo de problemen opgelost worden. Officieel mag het niet met Europees geld, maar er worden wat tru›cs bedacht om de wetgeving flexibeler uit te leggen.

Pokemons in Griekenland

Als iemand denkt dat Pokemon het enige populaire spel is dat virtueel combineert met de echte wereld, wil ik graag wijzen op Griekenland. Daar was men blij dat door de Grieken 2,65 miljard euro afgelost werd. Terwijl daarvoor nog 7,5 miljard overgemaakt werd aan nieuw geld dat gebruikt moest worden om af te lossen. De beurs gaat zelfs omhoog op deze logica…

Euro-dollar wordt weer zwakker en daarom lijken we alsnog naar pariteit te gaan.

Dollar-yen wordt sterker.

En ook een grote beweging in de Dollar-yuan. Er is dus wel het een en ander aan de hand.

Het Brexit-effect van Trump

Een verstandige keuze zou zijn om mevrouw Clinton te kiezen, maar Trump gooide er zoveel Reagan-achtige teksten uit die dropen van het protectionisme, dat we bijna een kopie van de jaren dertig lijken te krijgen. De Amerikanen, met Trump voorop, lopen ruzie te maken met de Arabieren en de Chinezen.

Twee groepen die ze voor hun eigen economie niet kunnen missen omdat iemand de schulden moet financieren. Trump wil de rijken nog rijker maken en de belasting verlagen.

Ondertussen doet hij net of hij de armen begrijpt door in te zien dat het helemaal niet goed gaat maar dat zou iedereen ook uit de huizenmarkt kunnen lezen. Het mooie is dat de armen hem hierdoor geloven en hopen dat hij het op gaat lossen. 

Laten we hopen dat de Amerikanen niet voor een Brexit-achtige uitkomst gaan. En laten we hopen dat er iemand even naar de schuldenklok kijkt, want bijna 162.000 dollar per belastingbetaler is fors. Per persoon in de VS komt het op 59.750, zijnde 107 procent van het GDP. In Nederland is het per inwoner 29.400 dollar, ofwel 69 procent van ons BBP.

Ander drama

De aanslag in Duitsland op een trein maakte relatief weinig indruk, maar tien doden in een winkelcentrum op vrijdag maakte dat wel. Helemaal na Parijs, Brussel en Nice geeft het een schokkend beeld van onze toekomst.

De ontwikkelingen in Turkije geven ook geen echte reden tot feest. De democratie zegeviert, maar vele duizenden rechters zijn ontslagen en nog steeds worden journalisten opgepakt. Om het over de rest van de gebeurtenissen maar niet te hebben. Ik heb klaarblijkelijk een ander beeld van een democratie.

Dit land is extreem belangrijk voor ons allemaal, dus laten we het beste ervan hopen.

Indices: dubbel beeld

De Duitse Dax zou aan de bovenkant van zijn trend kunnen zitten en weer gaan dalen, maar ook zou dit pas het begin kunnen zijn van een verdere stijging.

De Aex heeft een soortgelijk verhaal, als het niet doorzet zetten we een top neer en als het nu daalt kan het wel eens flink worden. Kortom een belangrijk moment.

Eigenlijk laat de koers van ABN Amro ook mooi zien op welk punt we staan. We hebben een enorme daling goedgemaakt, maar was dit slechts een pullback of gaan we nog veel verder?

Ook in het weekplaatje van de AEX zien we het duale aan de situatie. Het kan immers nog steeds een grote hoofd-schouder-formatie zijn en dus voorbode van een grote daling, maar we zien ook de opgaande trend die best tijdelijk door kan gaan…

De Amerikaanse Russell 2000 index (zwart) blijft wat achter bij de S&P 500 (rood), maar dat blijft de AEX ook als we een soortgelijk plaatje zouden maken.

Minder twijfelachtig is de Nasdaq Biotech index. Deze is weer interessant als koopkandidaat. Je kunt een fonds kopen, maar ook gewoon de tracker IBB.

Zeepbel?

Goud is volgens de Rabo een zeepbel, maar ik zou gezien de negatieve rentes graag mijn geld in goud hebben zitten in plaats van betalen bij de bank. Natuurlijk kan goud ook omlaag, maar voorlopig heb ik nog koopsignalen.

Als ik dan toch iets moest omschrijven als een zeepbel dan was het bijvoorbeeld Amazon. Maar we moeten niet tegen de trend in.

ASML vind ik ook prijzig geworden.

Run Forrest Run

De telecombedrijven en dus ook KPN hebben een rechtszaak inzake gratis telefoons - en dus krediet aan de klant - verloren en moeten zoals het er nu uitziet grote bedragen terug gaan betalen voor ongeldige contracten. Samen met de enorme concurrentie is dit reden te meer om voorlopig uit dit aandeel te blijven.

Sowieso worden bedrijven kapot gemaakt met claims, Volkwagen betaalde eerst aan de VS een settlement van vele tientallen miljarden, maar daarna gaan diverse staten alsnog gewoon het bedrijf aanklagen. Het zou mij niet verbazen als Volkwagen een soort GM gaat worden. De boetes voor de vrachtwagenproducenten zijn ook mega.

Goedkoop geld maakt dure dingen nog duurder. Kijk naar Softbank, dat chipbedrijf ARM overneemt. Het is bizar om te zien hoe dure bedrijven nog duurder kunnen worden. Voor Softbank is dat niet positief.

Binck een koopje

Binck Bank is een koopje. Ik heb koopsignalen, ondanks dat ze - of juist omdat ze nu ook - in hypotheken gaan. Ik blijf zeggen dat als je een buitenlandse partij bent en naar de Nederlandse markt wil, je relatief goedkoop een groot marktdeel kunt pakken. Koopje?

Maar niet alle banken zijn een koop, zo blijft de Deutsche Bank een twijfelgevalletje. Maar als de Italianen gered worden dan mag de Deutsche ook zeker gered worden.

De VIX naar nix?

We sluiten af met een Vix-grafiek. De implied volatility is weer extreem laag. Dus hoewel we op een punt staan waarop we óf flink omhoog óf flink naar beneden kunnen gaan, gaat de markt uit van geen beweging.

Er zijn dus wel kansen, maar de bedrijfsresultaten van de komende weken zullen naar alle waarschijnlijkheid het muntje een bepaalde kant op laten vallen. Dus ondanks de warmte kan het gaan vriezen of gaan dooien.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be