Brexit: Much Ado About Nothing

21 juni 2016 - 09:30u

Brexit: Much Ado About Nothing

U kunt geen krant of website meer openslaan, of er staat wel een volledige uitleg over de Brexit en de veelal onrustwekkende gevolgen die dit kan hebben. In de media staan vooral stukken en opinies tegen een Brexit. Dat hoeft op zich niet zo zeer te verbazen.

Onze media kijken vooral vanuit Europees standpunt naar de situatie. In het Verenigd Koninkrijk leest u uiteraard heel wat tegengeluiden, omdat een belangrijk deel van de Britten wel voor een exit uit Europa kiest.

En zoals altijd heeft ieder kamp goede voor- en tegenargumenten, vooral gedreven vanuit het eigen belang bij de samenwerking. Ik ga hier niet alle argumenten overlopen, maar de belangrijkste zijn vanuit Britse hoek:

  • dat ze de bemoeienis vanuit Europa stilaan beu zijn
  • dat ze zelf het immigratiebeleid willen bepalen
  • dat Europa vooral een kostbare zaak is, die weinig vruchten oplevert voor het Verenigd Koninkrijk

Vanuit Europese hoek wordt gevreesd voor turbulentie en onzekerheid op meerdere vlakken als de Britten het Europese schip verlaten, bijvoorbeeld:

  • een daling van de economische activiteit
  • een toename of vrijgeleide van meer terrorisme (wegens minder controle)
  • meer geopolitieke spanningen
  • et cetera

Veel gedoe over niets

Het onderwerp verhit de gemoederen, wat vervolgens nog meer discussies oprakelt. De media heeft er een flinke kluif aan. Maar voor mij, als contraire belegger, valt het thema eerder onder de kop Much Ado About Nothing. Of vrij vertaald: veel gedoe over niets.

Wie naar Engeland door een financiële bril kijkt, die vraagt zich luidop af waar de hele heisa in feite om draait? Want de Britten hebben immers nu al niet zoveel verbindingen met Europa. Op de eerste en wat mij betreft belangrijkste plaats hebben ze hun eigen munt, het Britse pond.

Dat maakt al dat de Britten hun eigen monetair beleid voeren, onafhankelijk van de Europese Centrale Bank. Op die manier doen ze in feite al wat ze zelf willen. Ze kunnen hun economie financieel aansturen los van iedere Europese instantie.

Overigens, dit gebeurt vandaag al in de praktijk. Vorige week dook de tienjarige rente in Duitsland voor het eerst in de geschiedenis onder de nullijn. De tienjarige rente in het Verenigd Koninkrijk zit nog altijd op 1,2%, wat uiteraard ook niet veel is, maar nog steeds beduidend meer dan een negatieve rente!

Tienjarige rente Verenigd Koninkrijk
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Wars van Europees beleid

Natuurlijk hebben de Britten zich vandaag te houden aan bepaalde Europese afspraken op financieel beleid, net omdat ze aangesloten zijn bij de Europese Unie. Maar als de Britten echt iets willen doorvoeren, dan kan dit steeds door het monetaire beleid te wijzigen.

Vergeet niet, het monetair beleid is nog altijd superieur aan de meeste politieke beleidsmaatregelen. En over die politieke beleidsmaatregelen gesproken, ook op dat vlak is Engeland een apart land binnen de Europese Unie.

Er gaat geen politieke termijn voorbij, of de Britten willen weer de volgende reeks uitzonderingen op Europese besluiten. In de praktijk krijgen de Britten ook vaak die uitzonderingen toegewezen. Dus ook op dat vlak acteert het Verenigd Koninkrijk al in grotere mate wars van het Europese beleid.

Weinig veranderingen

En ook op andere vlakken zal de hele heisa best meevallen, moesten de Britten kiezen voor een exit. De wereld zal ook na de Brexit blijven doordraaien, ook voor Europa. Ik denk dus dat de Brexit-soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend.

Het is een interessant discussieonderwerp, maar wat mij betreft ook niet meer dan dat. De Britten hebben vandaag al een speciaal statuut binnen de Europese Unie, waardoor er na een Brexit wellicht niet zo veel zal veranderen in de praktijk. Europeanen blijft gewoon handelen met de Britten, reizen naar England en andersom.

Op korte termijn kan een Brexit wel wat turbulentie veroorzaken op de financiële markten, zowel aandelen- en valutamarkten, maar ook daar kan de storm weer snel gaan liggen. Hoe dan ook: ik blijf terughoudend voor de traditionele aandelenmarkten, en adviseer een riante cashpositie. Brexit of niet.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be